UFC

Oliveira giljotinom završio Leeja, Hadžović ugušen u 44 sekunde, porazi Maije i Walkera

Kraj borbe Oliveire i Leeja
 Screenshot
UFC Fight Night 170 u Braziliji održan je u neobičnoj atmosferi pred praznim tribinama zbog straha od širenja koronavirusa. U naslovnoj borbi večeri Charles Oliveira giljotinom je svladao Kevina Leeja i prometnuo se u mogućeg sljedećeg izazivača lake kategorije. 

Oliveira (29-8, 1NC, 17-8, 1 NC UFC) i Lee (18-6, 11-6 UFC) priredili su odličnu borbu, a Brazilac je još jednom impresionirao svojim grapplingom i posebno završnicom u trećoj rundi te stigao do sedme uzastopne pobjede. Svih sedam ostvario je prekidom, submissionom ili nokautom.

Brazilac je već u prvoj rundi, nakon što je rano nanio štetu Leeju serijom udaraca i kickova, doveo Leeja u nekoliko neugodnih situacija u parteru, ali Amerikanac se svaki put uspio izvući. Lee je uzvratio udarcima, ali nije mogao pratiti protivnikov tempo. U drugoj rundi Oliveira je udarcima, kickovima i koljenom nanio još štete Leeju koji je uspio srušiti Brazilca i krajem runde mu zadati neugodne udarce laktovima koji ipak nisu napravili puno štete. U trećoj rundi Lee je uspio blokirati Oliveirine atraktivne udarce, a onda krenuo u pokušaj takedowna i izložio vrat, što je Oliveira iskoristio i izveo giljotinu. Lee je tapkao, a sudac prekinuo borbu, no Amerikanac je uhvatio protivnika s leđa i nije puštao ignorirajući znak za kraj meča. Kada je vidio snimku u dvorani, shvatio je što se dogodilo.

Oliveira je ostvario rekordnu 14. pobjedu submissionom, što je najviše u povijesti UFC-a, kao i rekordnu 16. pobjedu prekidom ili submissionom. Nakon pobjede Oliveira je na pitanje o sljedećem protivniku zatražio pobjednika meča između aktualnog prvaka Khabiba Nurmagomedova i Tonyja Fergusona.

UFC-ov veteran Demian Maia (28-10, 22-10 UFC) doživio je težak poraz protiv svog sunarodnjaka Gilberta Burnsa (18-3, 11-3 UFC) u jedinom brazilskom okršaju večeri. Sve je bilo gotovo prije kraja prve runde. Maia i Burns razmijenili su nekoliko udaraca na otvaranju, a onda je Maia krenuo po takedown, Burns se izvukao, no iskusniji suparnik pokušao je ponovno i došao u priliku završiti borbu gušenjem, no Burns se oslobodio i uzvratio Maiji snažnim lijevim krošeom koji je srušio legendu. Podigao je ruke u znak pobjede, ali sudac se nije oglasio. Burns se zatim sjurio prema Maiji i završio ga s još nekoliko udaraca prije nego što je sudac prekinuo meč.

Nakon tri pobjede u nizu Maia je doživio prvi poraz nakon svibnja 2018., kada ga je porazio aktualni prvak Kamaru Usman. Maia je ranije najavio da će se umiroviti nakon što odradi još dvije borbe, ostala je jedna. Burns je nakon pobjede najavio pohod na vrh i zatražio borbu s Colbyjem Covingtonom. Ovo mu je peta pobjeda zaredom u posljednjih 15 mjeseci.

Nakon što je prvih devet mečeva u Braziliji završilo odlukom sudaca, Renato Moicano Carneiro (14-3-1, 6-3 UFC) prvi je uspio završiti svog protivnika Damira Hadžovića (13-6, 3-4 UFC) - i to u samo 44 sekunde. "Bosanski bombarder" otvorio je low kickom i promašio high kick, Carneiro je ušao u razmjenu i brzo došao do takedowna, a onda uhvatio Hadžovića s leđa i gušenjem ga prisilio na predaju.

"Moicano" je nakon kraja meča vikao na svog poraženog protivnika i malo je nedostajalo da verbalni preraste u fizički sukob u kavezu, no osiguranje je smirilo situaciju. Hadžoviću je ovo drugi poraz zaredom i četvrti u UFC-u, u kojem ima i tri pobjede. Carneiro se vratio na pobjedničke staze nakon dva uzastopna poraza u 2019. protiv Josea Alda i Chan Sung Junga.

Usprkos velikim najavama Johnny Walker (17-5, 3-2 UFC) nije se uspio iskupiti za poraz od Coreyja Andersona i protiv Nikite Krylova (27-7, 8-5 UFC) izgubio je drugu borbu zaredom u poluteškoj kategoriji. Rus je slavio jednoglasnom odlukom sudaca (30-27, 29-28, 29-28) i stigao do omjera 2-2 nakon povratka u UFC.

Krylov je od početka pokušavao izbjeći Walkerove udarce kojima je planirao ostvariti još jedan nokaut i pritisnuo Brazilca uz kavez gdje ga je držao dobar dio runde. Walker je uzvraćao laktovima i dobrim udarcima, ali Krylov je pogađao preciznije i snažnije i uvjerljivo odnio prvu rundu. U drugoj je Walker otvorio high kickom i zadao nekoliko udaraca laktovima, no Krylov je kontrolirao borbu i do kraja pokušavao završiti protivnika u parteru dok je Walker pokušavao pobjeći i vratiti se na noge. Krylov je učinio dovoljno za jednoglasnu odluku i prvu pobjedu nakon poraza od Glovera Teixeire prošlog rujna.

U prvom meču glavnog programa Francisco Trinaldo je jednoglasnom odlukom pobijedio Johna Makdessija nakon dominantne predstave u sve tri runde. Za Trinalda je to druga pobjeda u nizu nakon što je na isti način svladao Bobbyja Greena u studenom. Makdessi je doživio prvi poraz nakon tri uzastopne pobjede (Abel Trujillo, Ross Pearson, Jesus Pinedo).

UFC Fight Night 170, rezultati:

Charles Oliveira def. Kevin Lee R3 0:28 - Submission (giljotina)

Gilbert Burns def. Demian Maia - TKO (udarci), R1 2:34

Renato Carneiro def. Damir Hadzovic - submission (rear-naked choke), R1 0:44

Nikita Krylov def. Johnny Walker - jednoglasna odluka sudaca (30-27, 29-28, 29-28)

Francisco Trinaldo def. John Makdessi - jednoglasna odluka sudaca (30-27, 30-27, 29-28)

Brandon Moreno def. Jussier Formiga - jednoglasna odluka sudaca (30-27, 29-28, 29-28)

Amanda Ribas def. Randa Markos - jednoglasna odluka sudaca (30-26, 30-25, 30-25)

Elizeu Zaleski dos Santos def. Alexey Kunchenko -jednoglasna odluka sudaca (29-28, 29-28, 29-28)

Rani Yahya vs. Enrique Barzola - neodlučena borba (28-29, 28-28, 28-28)

Maryna Moroz def. Mayra Bueno Silva - jednoglasna odluka sudaca (29-28, 29-28, 29-28)

David Dvorak def. Bruno Silva - jednoglasna odluka sudaca (29-28, 29-28, 29-28)

Bea Malecki def. Veronica Macedo - jednoglasna odluka sudaca (29-28, 29-28, 29-28)

Linker
12. travanj 2024 02:58