UFC

Ostavština se gradi godinama, ali se nekada svede na jedan trenutak! Ovo je taj trenutak za Stipu i DC-a!

Miočić vs Cormier
 Ilustracija
"Tko čeka, taj i dočeka" - tom se starom, vrlo mudrom poslovicom vodio Stipe Miočić povlačeći poteze u svojoj karijeri nakon što je prije nešto više od godinu dana izgubio tron teške kategorije UFC-a. Sada, kada je dočekao svoju šansu za revanširati se Danielu Cormieru, ispred njega je zadatak u kojem ne smije podbaciti.

17. kolovoza u Anaheimu Stipe Miočić će pokušati postati dvostruki UFC prvak u teškoj kategoriji što je ranije uspjevalo Coutureu, Sylviji i Velasquezu. Ako se tom postignuću doda i podatak da je Miočić statistički najuspješniji teškaš u povijesti UFC-a, koji je najviše puta uzastopno obranio svoju titulu, jasno je koliko težine i značaja za njega ima obračun na UFC-u 241.

Upravo ga je strpljivo čekanje bez previše rizika, a u teškoj kategoriji je svaki meč veliki rizik, dovelo do revanša s Cormierom. I kada se činilo izgledno da će DC u Octagon s Brockom Lesnarom, Stipe je na svaku drugu UFC-ovu ponudu odmahivao rukom i rekao je rezolutno - Ne! Bio je pod svaku cijenu spreman čekati. S jedne strane nije riskirao nepotrebnim mečevima jer je na rang ljestvici i dalje bio broj 1 te je smatrao da mu radi svega što je postigao ranije taj revanš prirodno pripada. S druge strane nije mogao biti apsolutno siguran da svojim stavom neće dodatno zahladiti odnose sa svojim poslodavcem koji ga nikada nije cijenio onoliko koliko je on to zaslužio (Sjetimo se samo "Ford Escort Ngannoua" koji će ga sravniti sa zemljom). Rizik mu se u konačnici isplatio. No, taj rizik nije stigao bez određene cijene...

Čekajući više od godinu dana Stipe je najduže pauzirao izvan Octagona od kako je stigao u elitnu promociju 2011. To je s jedne strane vjerojatno pozitivno radi dva izuzetno teška meča koja je prije toga odradio u samo pola godine. Iako je pobijedio Francisa Ngannoua na UFC-u 220, takvi brutalni obračuni borcima doslovno ukradu "pola života". Protiv Cormiera je doživio prvi klasični nokaut u čitavoj karijeri pa su duža pauza i oporavak tijela dobra stvar uči velikog revanša. No, s druge strane se postavlja pitanje hoćemo li u Stipinom nastupu vidjeti "ring rust" radi duže pauze i neaktivnosti? Taj ćemo odgovor dobiti tek u Anaheimu.

Tu su i povećani ulozi, koji meč protiv Cormiera na UFC-u 241 čine gotovo ključnim za nastavak njegove karijere. Ili je bolje možda reći njegovu ostavštinu. Guranjem svih uloga na samo jednu kartu, Miočić je otišao "all in" - doveo se do pozicije da jednostavno mora pobijediti svog velikog rivala u tom odlučujućem meču. Ili barem mora pružiti predstavu za pamćenje u borilačkom klasiku u kojem pobjednik nije bitan. Nešto slično se dogodilo u dvoboju s Juniorom dos Santosom, kada je poražen na bodove, ali su njegove "dionice" unatoč porazu ipak narasle. No, u slučaju novog poraza od Cormiera, drugog uzastopnog, jasno je da više nitko Stipu neće smatrati najboljim teškašem u povijesti elitne MMA promocije. Cormier bi za sam kraj impresivne karijere vjerojatno odradio treći meč s Jonesom u poluteškoj kategoriji te bi se s pravom oprostio kao neupitni GOAT UFC-ove kraljevske divizije. "Mudrac" poput njega će zasigurno napraviti sve da izbjegne njemu potpuno bespotreban meč s Francisom Ngannouom. Njega će ostaviti Miočiću, a pratit će ga na televiziji uživajući u zasluženoj mirovini.

Što god se dogodilo u "main eventu" UFC-a 241, možemo biti prilično sigurni da ćemo gledati mnogo drugačiji meč od onog prvog. Obojica su itekako svjesni što ovaj dvoboj donosi i koji je njegov ulog osim same pobjede, titule i gomile novca. Ulog je prije svega ostavština koju je Cormier oduvijek isticao kao vrlo mu bitnu, a Stipe posljednjih godina počeo uvažavati. Iako se gradi godinama, nekada se svede na samo jedan, jedini trenutak. Taj trenutak je za ovu dvojicu stigao...

Linker
19. travanj 2024 15:53