UFC

Paulo Costa: 'Spreman sam donirati svoj mozak za istraživanja'

Paulo Costa
 Instagram
Paulo Costa već sad razmišlja o eventualnim posljedicama posla profesionalnog borca i šteti koju primanje udaraca može stvoriti. Zbog toga se ne namjerava dugo boriti, a također se trudi i na treningu osigurati što bolje uvjete za siguran sparing.

Potencijalna oštećenja mozga česta su tema među borcima, ali isto tako tema o kojoj izvan svojih krugova baš i ne vole govoriti. Ipak, jedan od onih koji su rekli nešto više o tome je Paulo Costa, kojeg je posebno zanimljivo čuti nakon borbe kakvu je odradio protiv Yoela Romera. Upravo takvi bespoštedni ratovi uz primanje velikog broja udaraca navode se kao velika opasnost.

Ipak, kod njega je to iznimka, a nada se da će tako i ostati. Osim toga, najavljuje kako će se zaštititi i kraćom karijerom nego što je ona kod većine drugih boraca. O tome je progovorio u razgovoru za AG Fight, a ono najvažnije prenio je portal BJPenn.com.

"Znamo da je mozak stvoren od ćelija koja se ne mogu regenerirati, samo ih gubimo. Kako starimo, tako se one smanjuju pa automatski imaš sporije reflekse, govor ti postane lošiji i kreneš zaboravljati. Istražujem te stvari s vremena na vrijeme. Imate Rose, iz obitelji Gracie, koja je pokrenula kampanju za doniranje mozga boraca da bi se to moglo istražiti. Ja želim svoju karijeru odraditi što brže. Osvojiti sve što mogu i ne boriti se dulje od 36. godine. Svoj mozak bih im prepustio sa zadovoljstvom", rekao je neporaženi UFC-ov borac, da bi onda nastavio:

"Sve je to vrlo ozbiljna stvar jer ne postoje podaci o tome koliko sve utječe na nas. Svatko će imati drugačije simptome i drugačije reagirati na njih. Ono što možemo je maksimalno smanjiti udarce u glavu i trenirati s opremom poput kacige. Ja osobno nikad ne spariram s MMA rukavicama nego s onima od 16 unci. Sparirati nažalost ne mogu prestati, to je cijena profesije kojom se bavimo."

28-godišnji Costa trenutno je na profesionalnom omjeru 13-0, uz 5-0 kao UFC borac. Prema svemu sudeći, trebao bi biti idući izazivač Israela Adesanye za UFC-ovu titulu srednje kategorije.

Linker
24. travanj 2024 17:02