UFC

"Predator" melje i dalje: Francis Ngannou nokautirao Juniora Dos Santosa nakon 70 sekundi

Ngannou vs. Dos Santos
Francis Ngannou nastavlja svoju impresivnu seriju povratka na UFC-ov teškaški vrh. Novu borbu za naslov prvaka osigurao je još jedim brutalnim nokautom. Samo 71 sekunda trebala mu je da završi Juniora Dos Santosa. Ostatak programa UFC on ESPN 3 eventa donio je jednako impresivnog idućeg izazivača muha kategorije, Josepha Benavideza, novu pobjedu neuništivog Demiana Maie, ali i ukupno čak pet borbi koje su završile prekidom u prvoj rundi.

Junior Dos Santos ipak nije uspio pripremiti taktiku kojom će izbjeći primanje neke od "bombi" Francisa Ngannoua, što se trebalo značiti preduvjet za doći do pobjede protiv njega. Zapravo, u borbi protiv nevjerojatno ubojitog Kamerunca izdržao je tek nešto više od jedne minute. Ngannou je do došao do svog trećeg skalpa bivšeg UFC prvaka tako da je kapitalizirao već svoju prvu pravu priliku, odnosno prvi loš potez svog protivnika.

Što se tiče same borbe, Ngannou ju je otvorio "low kickovima", kojima je odmah pokušao Dos Santosa izbaciti iz balansa. Ipak, nakon pola minute jednako vraća Brazilac, s tim da je on pogodio savršeno i Ngannou na trenutak gubi ravnotežu. Prvi pravi kroše Ngannoua dolazi nakon 45 sekundi, no bivši prvak tim putem ostaje sabran, da bi točno na ulasku u drugu minutu borbe pogriješio. Iako pozicija nije bila dobra niti je išta uvjetovala, s distance je krenuo na desni "overhand" udarac, kojeg je Kamerunac lako eskivirao i automatski kontrirao svojom lijevom točno preko "Ciganovog" uha. Odmah je na to povezao desni aperkat u bradu, Dos Santos okreće leđa i tada je na bradu doletio novi udarac desnom. Pada Brazilac je koljena i pokriva se te sudac Herb Dean nema druge nego prekinuti borbu. Bila je to treća pobjeda Ngannoua u nizu i ukupno deveta u 11 UFC borbi. Posebno zanimljivo zvuči podatak da mu je za pobjede nad tri bivša prvaka (Dos Santos, Velasquez, Arlovski) ukupno trebalo tri minute i devet sekundi. Novi napad na titulu bez ikakve sumnje je njegov.

Sunaslovna borba donijela je duel dva kandidata za mjesto prvog izazivača muha kategorije. Joseph Benavidez u njoj je savladao Jussiera Formiga, prije čije su već posljednje dvije borbe govorili kako se radi o "title eliminatoru". Nažalost po njega, nakon njih Formiga nije dobio priliku napasti titulu, a sad je poražen i to po prvi put prekidom nakon sedam godina. Prva runda borbe bila je vrlo izjednačena i svaki borac imao je svojih trenutaka, no Formiga je napravio više štete. Desno oko Benavideza udarcem je doveo u teško stanje i počeo je to kapitalizirali prolascima s te strane. Vjerojatno je Formiga tako uzeo prvu rundu i mogao je opuštenije krenuti u drugu. Ozljeda kao da je razljutila Benavideza koji drugu rundu kreće agresivnije, no zbog tog prima još jedan ozbiljan udarac. Ponovno Formiga izgleda odlično i sve opuštenije, a dalo se primijetiti kako Benavidez nije bio spreman na toliko dobar otpor na nogama, iako je bio onaj koji u zbroju baca i pogađa više udaraca. U posljednjoj minuti runde gleda se otvorena borba i to ipak Benavidez kapitalizira. Sve je otvorio udarcem nogom u glavu, a na to veže dva krošea nakon kojih je Formiga vidno uzdrman. Benavidez je to primijetio, napao još žešće, pogodio nekoliko udaraca i serije i Formiga pada. Kako se Brazilac prestao braniti, tako je brzo došao i prekid. Joseph Benavidez u ovoj se borbi izvukao iz teških situacija te je potvrdio kako je spreman napasti titulu. Uostalom, upravo on je posljednji borac koji je savladao Henryja Cejuda.

Demian Maia u svojoj je 30. UFC borbi došao do 21. pobjede. Iako je Anthony Rocco Martin mogao znati koja će biti taktika njegovog protivnika, nije uspio odgovoriti. Maia je prve dvije runde uspješno odradio odveđenje borbe u parter, gdje je vrhunski kontrolirao situaciju. Martin je znao da u trećoj mora krenuti po prekid, što je i napravio. Uspio je sredinom runde dovesti Maiu u probleme, prisilio ga je da radi iz garda i brani se te je borba dočekala kraj treće runde uz njegovu dominaciju. Nagradio je to jedan sudac čak i s 10-8 rundom, no nije to bilo dovoljno. Druga dva su, pokraj prve dvije runde za Maiu, smatrali kako ipak nije napravio dovoljno za takav ishod i pobjeda većinskom odlukom odlazi na stranu brazilske ikone.

Vinc Pichel uspio je taktički fantastičnim pristupom nanijeti prvi poraz u karijeri Rooseveltu Robertsu. Odlično pripremljeno hrvanje dovelo je do preokreta borbe u kojoj je izgubio prvu rundu. Podosta uvjerljivo je "From Hell" uzeo drugu i treću za svoju možda i najvrjedniju pobjedu do sada. Drew Dober nokautom je završio borbu protiv Marca Pola Reyesa i to nakon 67 sekundi, što je nabrži prekid današnjeg programa, dok je "main card" otvoren još jednom nokaut pobjedom. Alonso Menifield odgovorio je grappling pokušajima Paula Craiga, da bi onda iskoristio priliku u kojoj je Škot atraktivno pokušao kružni udarac nogom. Kako to nije izveo niti blizu potrebnoj kvaliteti, na isti je Menifield kontrirao udarcem koji sjeda točno tamo gdje treba i borba je otišla u njegovu korist. Menifield u karijeri sada ima omjer 9-0, sve su pobjede došle prekidom, od toga sedam u prvoj rundi.

Uvodni program otvoren je pobjedom Ricarda Ramosa nad Journeyem Nelson sudačkom odlukom. Eryk Anders vratio je pobjedama nokautom nad Viniciuos Moreirom nakon nešto više od minute, a još jedna sudačka odluka otišla je u korist Jareda Gordona koji je bio bolji od Dana Moreta. Dalcha Lungiambula u trećoj je rundi prekidom savladao Dequana Townsenda, Amanda Ribas debitirala je u UFC-u pobjedom prisiljavanjem na predaju u drugoj rundi protiv Emily Whitmire, a prva borba eventa bila je ona u kojoj je Maurice Greena nokautirao Juniora Albinija. I on je svoj posao završio u prvoj rundi.

UFC on ESPN 3 - Rezultati

Francis Ngannou vs. Junior dos Santos - TKO (R1, 1:11)
Joseph Benavidez def. Jussier Formiga - TKO (R2 4:47)
Demian Maia def. Anthony Rocco Martin - jednoglasna sudačka odluka
Vinc Pichel def. Roosevelt Roberts - jednoglasna sudačka odluka
Drew Dober def. Marco Polo Reyes - TKO (R1 1:07)
Alonzo Menifield def. Paul Craig - KO (R1 3:19)

Ricardo Ramos def. Journey Newson - jednoglasna sudačka odluka
Eryk Anders def. Vinicius Moreira - KO (R1 1:18)
Jared Gordon def. Dan Moret - jednoglasna sudačka odluka
Dalcha Lungiambula def. Dequan Townsend - TKO (R3 0:42)
Amanda Ribas def. Emily Whitmire - SUB (R2 2:10)
Maurice Greene def. Junior Albini - TKO (R1 3:38)

Linker
26. travanj 2024 16:19