UFC

Sva besmislenost UFC-ove P4P rang ljestvice: Khabib preskočio Jonesa, McGregor povijesno nisko!

Khabib Nurmagomedov i Daniel Cormier
Već smo pisali o promjenama na najnovijim UFC-ovim rang ljestvicama, nakon posljednje priredbe i pobjede Leona Edwardsa nad bivšim prvakom Rafaelom Dos Anjosom. No, nismo analizirali stanje na onoj univerzalnoj, koja ne ovisi o težinskim kategorijam, a naziva se P4P.

I tamo je, naime, došlo do nekoliko promjena, a jedna je posebno neočekivana. Unatoč tome što Rusa Khabiba Nurmagomedova nismo gledali još od priredbe u Las Vegasu i meča s Conorom McGregorom, "Orao" je bez posebnog razloga skočio s trećeg na drugo mjesto univerzalne ljestvice. Time je preskočio Jona Jonesa, koji se u međuvremenu nekoliko puta (točnije tri) borio i pobijedio. Rusa, smo, naime, posljednji put u akciji gledali u listopadu na UFC-u 229, a sljedeći put će nastupiti protiv Poiriera 7. rujna. Daniel Cormier je i dalje prvi na ovoj rang ljestvici.

I ove promjene pokazuju da UFC-ove ljestvice nemaju nikakvu objektivnost i kriterij. Radi se o marketinškom alatu kojim UFC svoje mečeve i evente čini umjetno većima i značajnijima. Pa sada, kada se ispucao Jones u prvom dijelu 2019. godine, odlučeno je propagirati Nurmagomedova kao 2. borca svijeta odmah iza Daniela Cormiera. Iako za to ne postoji nikakav realan razlog.

Ovo nije jedina promjena u Top 15 P4P ljestvice. Padom Conora McGregora i Roberta Whittakera za dva mjesta (Mcgregor je bio 10., Whittaker 8.) skočili su Poirier (sada 8.), Miočić (sada 9.) i Ferguson (sada 11.). I ovdje je UFC gurnuo prema naprijed borce koji uskoro nastupaju u velikim mečevima. Pa je naš Stipe preskočio Whittakera iako se nije borio od UFC 226 u srpnju prošle godine. McGregor, s obzirom da će se na njegov povratak vjerojatno malo pričekati, je gurnut na za njega vrlo nisko 12. mjesto. No, budite uvjereni da će povratkom Irca i njegov skok na P4P ljestvici biti primjetan.

Čitavu P4P ljestvicu najboljih UFC boraca pročitajte u nastavku:

POUND-FOR-POUND

1 Daniel Cormier
2 Khabib Nurmagomedov +1
3 Jon Jones -1
4 Henry Cejudo
5 Amanda Nunes
6 Max Holloway
7 Kamaru Usman
8 Dustin Poirier +2
9 Stipe Miočić +2
10 Robert Whittaker -2
11 Tony Ferguson +1
12 Conor McGregor -2
13 Valentina Shevchenko
14 Tyron Woodley
15 Jessica Andrade

Linker
23. travanj 2024 09:02