UFC

Tvrdoglavi White ponovno je uspio: UFC se prvi vraća na svjetsku sportsku scenu!

Dana White
 Screenshot (YouTube)
Ustrajnost, 'determinacija', upornost i prije svega tvrgolavost predsjednika UFC-a, Dana White, razlog je zašto MMA putem UFC-a postaje prvi 'mainstream' sport koji se vraća. Odnosno, prvi sport koji će uslijed još uvijek aktivne globalne pandemije krenuti s normalnim održavanjem svojih priredbi.

Mnogi su sumnjali, neki su mu se smijali, neki su ga nazivali ludim, neki sebičnim, a poneki su išli toliko daleko da su govorili kako je zbog prosperiteta spreman staviti sve druge pod rizik. Dana White živio je prošlih mjesec i pol dana pod ogromnim pritiskom, ali niti u jednom trenutku nije odustao od svog plana. On je rekao kako će se UFC prvi vratiti i sad nam je preostalo tek nešto više od dva dana prije nego se to uistinu dogodi. I dogodit će se, ako ne bude nekih neočekivanih okolnosti.

Već otkako su teška srca bili prisiljeni otkazati priredbu u Londonu, planiranu za 21. ožujka, nije se predsjednik UFC-a predavao. Otkazao je tri priredbe koje su nakon spomenute imali u planu, prije svega da može bolje posložiti uvjete povratka, ali je automatski govorio kako ona najavljena za 18. travnja i dalje ostaje u kalendaru. U tijeku najgoreg vala pandemije u SAD-u, on je ušao u taj tjedan s namjerom da se sve održi u Tachi Palace kompleksu u sklopu indijanskog rezervata na teritoriju Kalifornije, ali pod vlastitom samoupravom. I ta bi se priredba dogodila, da nisu reagirale one najviše struje. Guverner Kalifornije reagirao je prema vrhu Disneya, konglomerata u čijem je vlasništvu ESPN, mreža na kojoj se UFC-ove priredbe emitiraju. Tek nakon toga je White morao odustati. Tek ga je najviši autoritet uspio odvratiti od prolaska "glavom kroz zid".

Nije se predao. Istog dana najavio je kako će se program održati unutar samo nekoliko tjedana i to se ostvaruje. Provjerio je opcije, pronašao je partnera u vlasti Floride i njihovoj komisiji te će Jacksonville iduća tri vikenda biti domaćin UFC-ovog Octagona. Ako se u ova dva dana ne dogodi nešto drastično, možemo reći kako je Dana White još jednom uspio. Dok se NBA igrači ovih dana tek trebaju vratiti treninzima, a ostali glavni američki sportovi nemaju nikakvu sliku kad bi mogli biti u pogonu, UFC će dovesti fanove borilačkog sporta pred ekrane. I vjerojatno ne samo njih, što bi zapravo trebala biti još jedna dodatna pobjeda. U tome se također krije još jedan razlog takvog povratka. White konstantno radi na podizanju popularnosti sporta, a ovo je jedan od najboljih projekata u tom smjeru do sada. Posebno ako se ne kraju sve održi onako kako je on najavio. Bez ikakvih problema za sudionike i organizatore.

Možete ga voljeti ili ne, ali morate mu priznati kako je još jednom uspio u onome što je naumio. I sad uživa u tome, ali se isto tako osvećuje na način da će pristup uskratiti onim medijima koji mu nisu vjerovali, koji su ga osporavali i koji su u plan na svojim naslovnicama naglašavali sve opasnosti pandemije, odnosno organizacije sportskog događaja usred iste. Upravo zbog takvog stava on je doveo UFC tu gdje je danas. Od borilačkog projekta koji je 2001. godine bio pred bankrotom i koji je jedva pronašao kupca za 2 milijuna dolara. 16 godina kasnije UFC je prodan novim vlasnicima za četiri milijarde. I ti isti poslovni ljudi, koji su do novca za takvo ulaganje došli pametnim i smislenim odlukama, ostavili su i dalje White na čelu promocije, s ciljem da ju on odvede tamo gdje su oni naumili. Za sada se nisu prevarili.

Jer, UFC 249, koliko god mnogi nisu vjerovali u to, će se održati 9. svibnja.

Linker
25. travanj 2024 19:42