UFC

UFC 240: Holloway obranio titulu protiv Edgara, Cris Cyborg bolja od hrabre Spencer

Holloway vs. Edgar
Na UFC 240 priredbi održanoj u kanadskom Edmontonu, Max Holloway obranio je titulu prvaka perolake kategorije nakon pet rundi borbe protiv Frankieja Edgara. Odluka kojom je do toga došao bila je jednoglasna. Povratak pobjedama upisala je i Cris Cyborg, koje je nakon tri runde sudačkom odlukom savladala Feliciju Spencer.

Max Holloway jednostavno se pokazao kao bolji, spremniji i fizički superiorniji borac od Frankieja Edgara, koji je još jednom dokazao kako je čvrst, taktički uvijek spreman i borac koji se ne predaje do samog kraja, no ovog puta nije mogao odgovoriti na ispit koji je pred njega postavio prvak. Edgar je zapravo bolje otvorio borbu, bio je agresivniji i time je on postao onaj koji se kreće prema naprijed. Prvu rundu pogađao je više, što mu je uz inicijativu istu trebalo donijeti na sudačkim karticama. Prvak u drugoj rundi podiže tempo i pametnim kretanjem radi prvu ozbiljniju štetu. Jako je dobro Holloway branio rušenje, posebno uz ogradu kaveza gdje je Edgar inače najbolji. Treću rundu opet dobro otvara izazivač, prvak sredinom runde preuzima stvar u svoje ruke, no malo prije isteka vremena Edgaru napokon upisuje jedno uspješno rušenje. Ipak, to je bilo sve od njega. Holloway je posljednje dvije runde podigrao tempo, pametno se kretao i radio štetu većinom direktom, tako da one po bodovima trebaju biti neupitno njegova. Dojam je na kraju bio da je Edgar dobio prvu rundu, dok su ostale pripale Maxu, no tako nije razmišljao niti jedan sudac. Dvojica su svih pet dali Hollowayu, dok je jedan odlučio Edgara nagraditi s dobivenim dvjema. Naravno da to nije bilo niti blizu dovoljno te Max Holloway u jednoj uzbudljivoj i zanimljivoj borbi dolazi do svoje nove obrane titule.

Cris Cyborg vratila se pobjedama i u poziciju gdje može pregovarati oko revanša protiv Amande Nunes, no za to je morala savladati čvrstu i hrabru Feliciju Spencer. Brazilka je potvrdila svoj status favorita time što je bila agresivnija, konkretnija i preciznija borkinja kroz svih 15 minuta, ali niti u jednom trenutku nije se smjela opustiti jer je protiv sebe imala itekako opasnu protivnicu. Uostalom, Spencer joj je već u prvoj rundi poslala upozorenje kad joj je laktom otvorila posjekotinu na glavi. Kanađanka je tražila svoju priliku, no kako je borba prolazila je bila sve umornija, što je iskusna bivša prvakinja kvalitetno koristila. Na kraju nije uspjela završiti borbu, ali je jednoglasnom odlukom čisto uzela pobjedu. Feliciji Spencer treba čestitati na hrabrosti i nema sumnje kako će iz ove borbe ponijeti lekciju i vratiti se bolja.

Svoju četvrtu pobjedu u četvrtom UFC nastupu upisao je Geoff Neal, u jednoj ludoj borbi protiv Nika Pricea. Prva runda ove borbe donijela je gomilu akcije gdje je Price napadao, a Neal tražio kontru putem brzine svojih ruku. To mu je uspijevalo, no Price je nakon svakog primljenog udarca napadao još jače i agresivnije. Nešto više od minute prije kraja runde, Neal je snažno pogodio Pricea, nakon čega dolazi do sudara glavama koji sudac ne vidi i odjednom je Neal taj koji je uzdrman. Price napada iz gornje pozicije, no bez dovoljno preciznosti i Neal se oporavio. U drugoj rundi je Neal prvi upisao prave pogotke, Price je nakon njih uzdrman, no onda napada još jače. Njegova serija dovodi Neala u nove probleme iz kojih ipak uspijeva izaći. Price napada vrat, no u tom pokušaju završava u donjoj parter poziciji, Neal dolazi u sjajnu gornju poziciju odakle počinje plasirati udarce, a sudac Dan Miragliota prekida borbu, možda čak i prerano. Price je nezadovoljno reagirao, no onda je ipak odmah otišao čestitati svom protivniku.

Glavni program otvoren je s dva poraza kanadskih boraca. Arman Tsarukyan pametnom je taktikom uzeo odlučujuću treću rundu protiv Oliveira Aubin-Merciera, automatski time i jednoglasnu odluku sudaca, dok je Krzysztof Jotko u vrlo neizvjesnoj i uzbudljivoj borbi podijeljenom odlukom savladao Marca-Andrea Barriaulta.

Uvodne borbe bile su predvođene borbom u kojoj je Viviane Araujo napravila dovoljno za sudačku odluku protiv Alexis Davis. Hakeem Dawodu je prekrasnim nokautom udarcem nogom u glavu savladao Yoshinurija Horieaja, dok je Gavin Tucker bio bolji od Seung Woo Choija. Borbu je završio gušenjem u trećoj rundi. Deveison Figueiredo savladao je Alexandrea Pantoju jednoglasnom odlukom sudaca nakon tri fenomenalne runde njihove borbe muha kategorije, a Gillian Robertson je postala prva djevojka s četiri pobjede u ženskoj muha kategoriji i ujedno prva s četiri pobjede prekidom. Ona je savladala Sarah Frotu. Priredba je otvorena borbom u kojoj je Erik Koch jednoglasnom odlukom savladao Kylea Stewarta. Nekad ponajboljem borcu perolake kategorije bio je to debi u velteru.

UFC 240 - Rezultati

Max Holloway (c) def. Frankie Edgar - jednoglasna sudačka odluka
Cris Cyborg def. Felicia Spencer - jednoglasna sudačka odluka
Geoff Neal def. Niko Price - TKO (R2 2:39 )
Arman Tsarukyan def. Olivier Aubin-Mercier - jednoglasna sudačka odluka
Krzysztof Jotko def. Marc-André Barriault - podijeljena sudačka odluka

Viviane Araújo def. Alexis Davis - jednoglasna sudačka odluka
Hakeem Dawodu def. Yoshinori Horie - TKO (R3 4:09)
Gavin Tucker def. Seung Woo Choi - SUB (R3 3:17 )
Deiveson Figueiredo def. Alexandre Pantoja - jednoglasna sudačka odluka
Gillian Robertson def. Sarah Frota - TKO (R2 4:13)
Erik Koch def. Kyle Stewart - jednoglasna sudačka odluka

Linker
27. travanj 2024 06:08