UFC

UFC-ov veteran i svjetski BJJ prvak otkrio: 'COVID je najgori i najagresivniji protivnik kojeg sam imao'

Sergio Moraes
 screenshot/YouTube
UFC-ov veteran Sergio Moraes trenutno se nalazi u posljednjoj fazi oporavka od COVID-19 bolesti koju je opisao kao nešto najteže s čim se do sada susreo.

Brazilski MMA borac i dvostruki svjetski prvak u brazilskom jiu-jitsu, Sergio Moraes (14-6-1, 8-5-1 UFC), trenutno se nalazi u posljednjoj fazi oporavka od zaraze koronavirusom, odnosno COVID-19 bolesti. 37-godišnji veteran prve je simptome osjetio dok je bio na putu kod roditelja. Kontaktirao je svog prijatelja liječnika s kojim je otišao u bolnicu, da bi se tamo potvrdilo da je pozitivan. Uslijedila je izolacija i borba kakvu niti sam nije očekivao.

"Ovo je jako teška situacija, nikad nisam imao ovako teškog i agresivnog protivnika. Otišao sam u Sao Paulo brinuti se za roditelje, a na kraju su se oni brinuli za mene", rekao je "Panther" za MMA Fighting, ispričavši kako je to zapravo sve izgledalo nakon što je dobio dijagnozu:

"Nakon otprilike četiri ili pet dana, moj liječnik me nazvao, rekao mi da stavim masku i prošetam kvartom da vidim hoću li osjetiti kratak dah. Smijao sam mu se i pitao ga je li lud. Sportaš sam cijeli svoj život, bolestan sam par dana i on misli da ću imati problema s disanjem? Rekao sam mu da je lud. Prekinuo sam poziv, odjenuo se i odjednom sam teško disao već pri silasku niz stepenište. Pitao sam se što mi se događa. Ostao sam bez zraka i odjednom sam morao sjesti. Nisam niti izašao iz kuće."

Moraes je cijelo vrijeme bolesti proveo u dvorišnoj kući iza doma svojih roditelja. S nikim nije dolazio u kontakt. Smatra da mediji u Brazilu ne prikazuju pravu sliku ozbiljnosti bolesti te da su zbog toga ljudi u njegovoj domovini i dalje previše opušteniji. Čak je bilo i nekih uličnih prosvjeda protiv mjera koje su im određene.

"Mislim da mediji ne govore sve o tome što ti ova bolest napravi. U nekim trenutcima imao sam potrebu pronaći dugme kojim ću se izgasiti, jednostavno više nisam mogao. To te izdominira na nevjerojatan način. Lijekovi su jaki i čine da ne želiš ništa jesti niti piti. Ruke su ti vezane i preostaje ti jedino ostati jak što je gotovo nemoguće", otkrio je.

Moraes je prošle godine napustio UFC, nakon što je doživio tri poraza u nizu te se odlučio posvetiti povratku na svjetski vrh grapplinga. Najvrjednije pobjede u karijeri ostvario je nad Neilom Magnyjem, Timom Meansom i Davijem Ramosom, a u jednom trenutku imao je niz od sedam nastupa u Octagonu bez poraza. Do UFC-a je došao preko prve sezone brazilskog Ultimate Fightera, gdje ja nastupio u finalu.

Linker
20. travanj 2024 02:04