UFC

UFC raskinuo ugovor s Andersonom Silvom

Anderson Silva
 screenshot/YouTube
Anderson Silva napušta UFC nakon prvih sedam sjajnih te drugih sedam dijametralno suprotnih godina

Dana White i UFC odlučili su Andersonu Silvu dati priliku da, ukoliko on to poželi, može nastaviti karijeru u nekoj drugoj promociji. Iako je na ugovoru s UFC-om imao još jednu borbu te ga je tim putem promocija mogla spriječiti u odrađivanju još koje borbe, budući da mu je rečeno kao u UFC Octagon više neće ući, ipak su odlučili dati mu "papire". Tako je legendarni "Spider" po prvi put nakon 2006. godine slobodan borac.

Kad je spomenute godine došao u UFC, rijetko tko je mislio da će toliko dugo potrajati. Imao je već 31 godinu i puno iskustva u borilištima Pridea, Cage Ragea i nekih drugih promocija. Mnogi su smatrali kako ga je UFC doveo prekasno. No, prevarili su se. U idućih sedam godina, Silva je napravio seriju od 16 uzastopnih pobjeda, koje uključuju osvajanje titule srednje kategorije i deset uspješnih obrana iste, prije nego što mu je titulu 2013. godine oduzeo Chris Weidman. U tih sedam godina Silva je došao do statusu unutar kojeg su ga nazivali najvećim MMA borcem u povijesti. Nažalost, drugih sedam godina u promociji slika je bila potpuno drugačija.

Uključujući poraz od Weidmana u borbi za titulu, Silva je u devet posljednjih borbi upisao tek jednu pobjedu, uz jednu koja mu je poništena radi pada na doping testu. No, i tu pobjedu koju je ostvario protiv Dereka Brunsona mnogi vjeruju da je kod sudaca dobio na račun svog imena i ugleda. Posljednji put nastupio je prošlog mjeseca, kad ga je prekidom u trećoj rundi savladao Uriah Hall, a Dana White je tada izjavio kako je požalio što mu je dao priliku još tada nastupiti te kako je Silva u UFC-u tim putem završio. Želja za borbom produžila mu je karijeru svakako par godina duže nego što je trebalo, posebno jer je tijekom ovih posljednjih sedam godina imao i dvije teške ozljede te je poprilično negativno utjecao na vlastitu ostavštinu.

Ukoliko se ipak još negdje želi testirati, Silva je sad dobio priliku to napraviti. Većina fanova razmišlja jednako kao White, vrijeme mu je da se odmori i posveti obitelji te svojim sinovima perspektivnim borcima. No, tko zna, možda želja da radi ono čime se bavi cijeli život ponovno bude jača od njega.

Linker
23. travanj 2024 12:16