UFC

UFC veteran suspendiran na dvije godine: C.B. Dolloway je 'pao na sve'

CB Dolloway
 Screenshot
UFC veteran C.B. Dolloway je kažnjen s dvije godine suspenzije, nakon što ga je USADA uhvatila u varanju. Čelnici te agencije su u ponedjeljak otkrili da je Dolloway pao na nekoliko zabranjenih supstanci i da će duže vrijeme izbivati iz Octagona.

Prema detaljnom izvještaju USADA-e, Dolloway je pao na na nekoliko zabranjenih supstanci uključujući "anastrozole", HGH (hormon rasta) i još neke metabolite zabranjenih sredstava. Uzorak koji je bio pozitivan je prikupljen 19. prosinca 2018. godine. "Anastroloze" je lijek koji se obično koristi kod žena koje boluju od raka dojke, no kod muškaraca se zlouporabi kao sredstvo koje smanjuje količinu estrogena u tijelu, što je posljedica zlouporabe drugih sredstava poput anaboličkih steroida ili testosterona.

Tu problemi za Dollowayja nisu prestali jer je na naknadnom testiranju 9. veljače dodatno pao i na zabranjeni "clomiphene". Radi se o dosta čestoj supstanci na koju su pali i Brock Lesnar i Jon Jones. I dok je Lesnar odgovarao za svoju zlouporabu, Jonesu je dosta toga progledano kroz prste pa je vrlo brzo bio ponovno u akciji.

Ako ste pomislili da je tu kraj. Nije. Dolloway je uhvaćen i u prekomjernom korištenju infuzije koja je prije nekoliko godina ograničena u UFC-u. Prema USADA-i, primio je infuziju u zabranjenoj količini 13. prosinca 2018. Naime, važeća pravila kažu da UFC borac ne smije primiti više od 100 mililitara infuzije u periodu od 12 sati, ukoliko ne postoje medicinski razlozi koji bi doveli do iznimke. UFC veteran se nije držao niti ovog pravila.

Iako je uhvaćen u tri prekršaja, Dollowayju je kazna određena kao da je uhvaćen tek u jednom. Naime, detaljnim analizama je utvrđeno da je "clomiphene" uezo prije 11. siječnja, datuma kada ga je USADA obavijestila o padu na doping testu 19. prosinca. Dolloway će se zato moći vratiti u Octagon već 13. prosinca 2020.

Očekivano, kao i mnogi do sada, javno je zanijekao zlouporabu zabranjenih sredstava. Na društvenim mrežama se pokušao vaditi na ozljedu leđa i suspektne medicinske tretmane u Meksiku koji su uslijedili. U nastavku možete sami pročitati njegovo objašnjenje i izabrati vjerujte li mu ili ne.

Linker
19. travanj 2024 20:06