UFC

Unatoč ozbiljnoj bolesti, legendarni Jim Miller nastavlja rušiti rekorde

Jim Miller
 screenshot
Subotnjom pobjedom nad Clayem Guidom, na UFC on ESPN 5 eventu u Newarku, Jim Miller postavio je dva rekorda. Onaj za najviša UFC nastupa u povijesti i najviše pobjeda u lakoj kategoriji. Svoju "drugu mladost" ova MMA ikona proživljava dok se već par godina bori s teškom bolesti.

Pobjedom nad Clayem Guidom, Jim Miller postao je peti borac koji je ušao u "klub 20", odnosno peti borac koji je ostvario 20 pobjeda u Octagonu. Osim toga, prvi je borac koji je to napravio u lakoj kategoriji. Ponovno je skočio i na prvo mjesto boraca s najviše nastupa, budući da je 33. put ušao u Octagon i tamo bi trebao biti sam sve dok Donald Cerrone idućeg mjeseca ne odradi borbu protiv Justina Gaethjea.

Sve to, Miller je postigao uz borbu s bolesti imena Lajmska borelioza. Od nje je obolio krajem 2014. godine, a radi se o rijetkoj bolesti koja nastaje nakon ujeda krpelja. Svakoga pogađa drugačije, ali najčešće dolazi do osipa uz svrbež te problema s mišićima (grčenje i bol), dok u kasnijem stadiju može stvarati velike kardiološke i neurološke problema. Najgora stvar kod nje je što još uvijek nije pronađen lijek za potpuno izlječenje, nego se borba protiv nje većinom odnosi na suzbijanje simptoma antibioticima i terapijama.

"Problem kod bolesti je što ne znamo dovoljno o njoj i što svakoga pogađa drugačije. Prvih par godina bilo je teško i bez podrške ne bih prošao kroz to. Nakon dijagnoze sam nastavio s treninzima i 2016. sam imao sjajnu godinu. Naravno, imao sam i loših trenutaka koji su donijeli poraze, no prošao sam kroz to. Ta bolest ti promijeni cijeli život, a nevjerojatno mi je da nema dovoljno istraživanja oko nje i što ne dolaze novi lijekovi. Uspio sam se boriti protiv te bolesti i napraviti da se osjećam komforno u svojoj nekomfornosti. Kampovi budu prava muka, no moram se truditi i ne predavati se. Tako neću samo biti bolji borac nego ću i lakše savladati simptome bolesti. Nisam siguran koliko mi pomažu lijekovi i terapije onoliko koliko mi pomažu treninzi i borbe. No, moram ići borbu po borbu jer drugačije ne mogu. Imam plan ostati još neko vrijeme ovdje, no ne mogu biti siguran kad će doći trenutak da se više ne mogu boriti", ispričao je Miller nakon pobjede protiv Guide, koja mu je treća u posljednje četiri borbe. Ako znamo da se dva puta gotovo umirovio (2016. nakon četiri poraza u posljednjih pet borbi i prošle godine nakon četiri poraza u nizu), sjajno je to postignuće.

Miller je inače jedini borac koji je nastupio na sva tri najveća UFC eventa do sada (UFC 100, UFC 200 i UFC 205) i na svima je upisao pobjedu. U UFC-u nastupa od 2008. godine, sve 33 borbe odradio je u lakoj kategoriji za koju nikad nije pao vagu. Također, nikad nije imao nikakvih problema s dopingom. Kad uračunamo to da mu borbe rijetko kad razočaraju te da iza sebe ima i jednu borbu godine (2012. protiv Joea Lauzona) te šest bonusa za borbu večeri, naziv MMA ikone uopće nije kriv ili pristran. I nadamo se kako ćemo ga još dugo gledati uz ovako dobre predstave kao protiv Guide.

Linker
20. travanj 2024 09:37