UFC

USADA otkrila već osuđene kompanije koje su prodavale kontaminirane suplemente

Yoel Romero
USADA, američka agencija koja u ime UFC-a čisti roster od dopingiranih boraca, je na svojim službenim web stranicama objavila imena tri proizvođača suplemenata koji su već odgovarali u kriminalnim postupcima radi kontaminacije proizvoda korištenih od strane MMA boraca.

Sve sofisticiranijim metodama testiranja USADA posljednjih godina uspjeva pronaći i najmanje tragove nedozvoljenih supstanci u inače legalnim prehrambenim suplementima. Pa tako gotovo svakog tjedna čitamo o najnovijem slučaju pada na doping testu koji se u konačnici pokazao kao novi slučaj kontaminiranih suplemenata koji je neki UFC borac koristio i tako nehotično u svoje tijelo unio nešto nedozvoljeno. Slučajna kontaminacija nije jedini problem jer neki proizvođači namjerno ubacuju nedozvoljena sredstava koja pojačavaju učinak njihovog suplementa. Takva sredstva ne navode na samom proizvodu što je samo po sebi suprotno propisima i zakonu, a kada se radi o tvarima koji su k tome na popisu nedozvoljenih sredstava prema USADA-i ili WADA-i, onda je odgovornost krivaca još veća.

Tri navedena slučaja su vrlo slična i odnose se upravo na ovakve situacije. "USPlabs", "Enhanced Athlete" i "Blackstone Labs" su kompanije čijim se čelnicima već sudilo i kojima su već određene kazne. Nekima, poput direktora "Enhanced Athlete" kompanije i trogodišnji zatvor radi prodaje vrlo opasnih, a nenavedenih tvari u svojim proizvodima.

U zaključku stoji da su osuđeni proizvođači uspijevali godinama prodavati takve proizvode prije nego što su uhvaćeni i prije nego što su za to odgovarali. I zato savjetuju UFC borcima da koriste samo one proizvode koji su detaljno ispitani i koji su 100 posto sigurni za uporabu.

Podsjetimo kako je višestruki UFC izazivač u srednjoj kategoriji Yoel Romero nedavno dobio čak 27 milijuna dolara odštete u parnici koju je podigao upravo protiv kompanije koja je prodavala kontaminirane suplemente radi kojih je pao na doping testu. Kubanac je bio pozitivan 13. siječnja 2016. godine i na koncu je dobio 6 mjeseci suspenzije od strane USADA-e. Nedavno je okončana parnica iz koje je izašao kao ogromni dobitnik.

Linker
18. travanj 2024 17:42