UFC

USDA uvela oralne testove za borce koji bi trebali ići njima u korist

USADA
 Ilustracija
Nedavno je UFC-ova anti-doping agencija, USADA, najavila veliku promjenu svojih anti-doping pravila, a sada su otkrili da u 2020. kreću s oralnim testiranjem.

Da budemo precizni, informaciju je medijima otkrio UFC-ov glavni čovjek upravo za ova pitanja - Jeff Novitzky. A ona glasi da je testiranje zapravo već počelo 12. prosinca prošle godine, ali u testnoj fazi. Prema priopćenju koje je potpisala upravo USADA, "oralno testiranje ne izaziva bol i radi se o puno ugodnijem iskustvu koje će se provoditi u i izvan natjecanja".

Novitzky tvrdi da je velika prednost ovakvog oralnog testiranja činjenica da bi se supstance poput THC-a iz cannabisa mogle detektirati samo, ako su korištene vrlo recentne. Do sada su dobivali rezultate onoga što je sportaš radio u puno duljem periodu koji objektivno nije utjecao na njegove performanse u samom borilištu.

Bitno je naglasiti da oralno testiranje neće zamijeniti prijašnje metode, nego će samo biti komplementarni test onom urina i krvi. Tijekom testne faze, za koju se ne zna koliko će dugo još trajati, rezultati oralnih testova se neće javno objavljivati.

Podsjetimo da je vrlo recentno, nakon što je Svjetska anti-dopinška agencija (WADA) na velikoj konferenciji drastično promijenila svoju politiku prema drogama koje sportaši koriste rekreativno, isto učinila i UFC-ova agencija USADA.

No, bitno je naglasiti da sportaši kojima je u tijelu pronađena neka rekreativna droga poput cannabisa ili kokaina, moraju dokazati da su je koristili izvan natjecanja i da nije utjecala na njihove performanse u samom borilištu. U takvom slučaju će WADA ili minimalizirati kaznu ili je uopće neće biti. Ovakvi oralni testovi idu upravo u tom pravcu.

Linker
15. travanj 2024 10:49