UFC

(VIDEO) Bisping nikad ne bi postao prvak da nije savladao 'Spidera', prisjetite se te velike borbe!

Michael Bisping i Anderson Silva
 screenshot
Na današnji dan prije točno četiri godine, Michael Bisping postao je UFC-ov prvak srednje kategorije. Bilo je to nešto više od tri mjeseca nakon što je u Londonu savladao Andersona Silvu, a ta sjajna borba na pet rundi i danas iza sebe ima nekoliko kontroverzi, poput situacije s kraja treće runde, kad je Silva smatrao da je nokautirao Engleza i došao do pobjede.

Michael Bisping bio je u svojoj posljednjoj misiji napada na vrh UFC-ove srednje kategorije kad je ugovorio borbu koju je godinama sanjao. Iako Anderson Silva više nije bio prvak, "The Count" je bio izuzetno motiviran savladati čovjeka kojem je toliko dugo gledao u leđa, do borbe protiv kojeg je godinama pokušavao doći, ali bi najčešće bio zaustavljen jednu stepenicu prije toga. Pola godine nakon teško izborene pobjede nad Thalesom Leitesem, dočekao je trenutak u kojem je još rijetko tko vjerovao u njega, a na kraju se ispostavilo kako je tog dana ostvario pobjedu vrijednu titule prvaka do koje je nakon toga došao. Uz splet okolnosti koji se nekad jednostavno mora dogoditi da bi sve završilo na određeni način.

Borba Bispinga i Silve trajala je svih pet rundi te je publika mogla uživati u vrhunskoj predstavi dva borca koji su dali sve od sebe, svjesni da u slučaju poraza prilika za približiti se vrhu više vjerojatno neće doći. No, kao i često kod ovakvih borbi, nije moglo bez kontroverzi i repova koji su aktivni još i danas. Posebno među Bispingovim "hejterima" te Silvinim fanovima, a znamo da niti jednih niti drugih nema mali broj nego baš suprotno.

Ako ćemo gledati odnos kroz borbu te posebno statističke brojke, Bisping je zasluženo došao do pobjede. Možda je ona trebala biti i uvjerljivija od 48-47 koliko su pokazale kartice sva tri suca i onda ne bi bilo onih koji smatraju da je Silva pokraden jer mu treća runda nije bodovana 10-8. I to oni koji ne smatraju da je zapravo s tom trećom rundom borba trebala biti gotova. Pa da se vratimo kratko na tu treću rundu.

Na samom kraju iste, Silva je Bispinga imao u problemima, ozbiljno uzdrmanog nakon serije nekoliko udaraca. Već je odbrojavalo posljednjih deset sekundi, kad je Bisping pokazao sucu da je ostao bez gume za zube, a Silva je to iskoristio tako što ga je pogodio letećim koljenom točno u bradu. Bisping je pao, očito bez svijesti, a Silva se odmaknuo i krenuo slaviti, istovremeno sa znakom za kraj runde. Brazilac je bio uvjeren da je nokautirao Bispinga i uzeo pobjedu te su ga UFC-ovi djelatnici morali uvjeravati da siđe s ograde kaveza jer borba nije gotova. Ona to uistinu nije bila. Bisping se uspio dovoljno pribrati, ustati se i otići u svoj kut te odgovoriti na znak za početak četvrte runde. Sve je bilo regularno.

Ovim putem imate se priliku prisjetiti cijele borbe, posebno te spomenute situacije. Ako pogledamo realno, Silva je za sve sam kriv. Udarac je došao otprilike dvije sekunde prije kraja runde, imao je dovoljno vremena za pogoditi Bispinga još kojim udarcem, nakon čega on ne bi bio sposoban nastaviti, neovisno o kraju runde. Što se Silvi motalo u tom trenutku po glavi, ne možemo znati. Ali, možemo biti sigurni da je taj njegov potez itekako ispisao noviju MMA povijest. Uslijedila je ozljeda Chrisa Weidmana, Bispingovo uskakanje kao kasna zamjena u borbu protiv Lukea Rockholda te iznenađujući nokaut i osvajanje naslova prvaka. Zapravo, jedna priča kakvu samo sport može ispisati.

Linker
21. travanj 2024 22:01