UFC

(VIDEO) GSP otvorio dušu: 'Nikad nisam uživao ni u jednoj sekundi koju sam proveo u Octagonu'

Georges St-Pierre
 Screenshot (YouTube, UFC)
Georges St-Pierre uživa u zasluženoj mirovini i tvrdi da je trenutno "najsretniji čovjek na svijetu". Pa razmišlja li onda legendarni GSP u jednoj takvoj situaciji o mogućem povratku u Octagon?

Georges St-Pierre danas ima 38 godina, a posljednji put u akciji smo ga gledali 2017. kada je ugušio Michaela Bispinga i od britanskog borca preoteo titulu u srednjoj kategoriji. Te je večeri u New Yorku GSP ušao u uzak krug boraca koji su u UFC-u osvajali titule u dvije različite kategorije, a njegov debi u srednjoj na kraju je, pokazalo se, bio i njegov posljednji nastup u slavnom kavezu.

Pa da se vratimo onda na pitanje iz uvoda - razmišlja li jedan od najboljih boraca u povijesti o izlasku iz mirovine? Prema svemu što je izjavio razgovarajući s Arielom Helwanijem - čini se da ne!

"Kao sportaš se želiš umiroviti od sporta, a ne da sport umirovi tebe", poručio je GSP u razgovoru s ESPN-om pa potom dao malo detaljniji uvid u njegov način razmišljanja.

"Nekad gledam borbe, uzbudim se i kažem sebi da mogu pobijediti te likove. A onda opet, s druge strane, prije odlaska u krevet ili sljedećeg jutra upitam sam sebe zašto uopće razmišljam o tome? Ne želim se vratiti tom stresnom načinu života. Gledajte, ja volim ono što su mi borbe dale. Slobodu, bogatstvo, novac, sve prednosti koje s njima stigle... Ali ja se zapravo ne volim boriti, tijekom čitave karijere nikad nisam uživao ni u jednoj sekundi koju sam proveo u Octagonu. Volio sam to raditi jer sam bio dobar u tome i zbog svega što sam dobivao. Ali nikad nisam volio samu borbu, to je previše stresno", objasnio je bivši prvak.

No, nedostaje li mu barem malo taj stres jer se i zbog njega u neku ruku osjećamo živima? - upitao je Helwani u jednom trenutku slavnog Kanađanina.

"Ne, nimalo mi ne nedostaje stres. Ne nedostaju mi ni sve one prozivke, promocije borbi, 'trash talk', briga o ishodu, ali mi zato nedostaju trening partneri, treneri, trening kampovi, večere s njima... Ali stres i noći bez sna tijekom kojih bih pred borbu vrtio u glavi razne scenarije - to mi ne nedostaje, to me izluđivalo. Ali postignuća i pobjede mi nedostaju", odgovorio je GSP.

St-Pierre je, podsjetimo, karijeru okončao s impresivnih 26-2 i čak 13 pobjeda u nizu, a jedine poraze uspjeli su mu nanijeti Matt Hughes (2004.) i Matt Serra (2007.), ali obojici bivših prvaka se uspio osvetiti.

GSP je godinama je bio najbolji velteraš svijeta, a u razdoblju od 2008. do 2013. godine devet je puta zaredom obranio svoj naslov. Kanadski borac prvi se put povukao u mirovinu nakon pobjede nad Johnyjem Hendricksom (studeni 2013.), a akciju se vratio nakon čak četiri godine pauze, preciznije 4. studenog 2017. kada je u svom debiju u srednjoj kategoriji osvojio titulu koju je dotad u svom vlasništvu imao Michael Bisping (UFC 217).

Bio je to njegov posljednji nastupu u Octagonu...

Linker
18. travanj 2024 12:18