UFC

(VIDEO) Na današnji dan prije devet godina: Jones završio legendarnog Shoguna i postao prvak!

Jones vs. Shogun
 screenshot/Youtube
Točno devet godina prošlo je otkako je Jon Jones postao najmlađi prvak u povijesti UFC-a, a taj naziv ostao mu je sve do danas. Pogledajte kako je izgledala borba u kojoj je završio legendarnog Shoguna Ruu te došao na tron s kojeg ga niti jedan borac još uvijek nije uspio svrgnuti

U glavnu borbu UFC 128 priredbe, tada 23-godišnji Jon Jones ušao je s nizom od tri pobjede. S tri pobjede je i startao svoju UFC karijeru, a između ta dva niza se dogodio onaj poraz od Matta Hammilla, diskvalifikacijom, poraz za koji mnogi smatraju kako se ne bi trebao niti ubrojavati u njegov rezime. S druge strane svoju prvu obranu titule trebao je odraditi jedan od najpopularnijih boraca svijeta, Mauricio "Shogun" Rua, koji je borbu ranije ispravio jednu veliku nepravdu te je oduzeo titulu svom sunarodnjaku Lyotu Machidi.

Jones je bio impresivan u svojim nastupima do tada, posebno u prethodnom kad je za poziciju izazivača savladao još jednog mladog lava, Ryana Badera, no Shogun je po mnogima bio u životnoj formi. Neki su smatrali kako je Jones prerano dobio priliku doći do titule, neki nisu vjerovali kako niti posjeduje kvalitetu, no isto tako su mnogi očekivali tog dana vidjeti novog prvaka koji će godinama u budućnosti vladati. Na kraju su takvi, ako kratko zanemarimo kasnije Jonesove privatne probleme, bili potpuno u pravu.

Izazivač je prvo dominantno uzeo prve dvije runde, a onda je završio posao u trećoj, kad Shogun više jednostavno nije mogao odgovarati na sve što mu je Jones priuštio. 23 godine i 242 dana imao je Jones kad je postao prvak. I ne samo da to nitko do sada nije nadmašio, nego su bila tek dva pokušaja. Michael McDonald privremenu je titulu napao s 22 godine i mjesec dana, no bolji od njega bio je Renan Barao, dok je Rose Namajunas prvi pokušaj osvajanja titule imala s 22 godine i pet mjeseci. Ipak, tim je putem prva prvakinja slamka kategorije postala Carla Esparza, a Rose je do titule došla tri godine kasnije.

Linker
24. travanj 2024 23:43