UFC

(VIDEO) Pogledajte svaki 'neck crank' u UFC povijesti!

Conor vs. Khabib
 Screenshot (YouTube)
Elitna svjetska MMA promocija Ultimate Fighting Championship (UFC) je odlučila na svom službenom YouTube kanalu objaviti još jednu vrlo zanimljivu kompilaciju - ovaj put su se prisjetili apsolutno svakog prisiljavanja na predaju polugom na vrat (kralježnicu) "neck crank".

Ako ste malo veći borilački fan, onda ćete zasigurno biti oduševljeni ovim video uratkom dugačkim gotovo 10 minuta. Među velikanima koji su uspjeli izvesti ovaj nesvakidašnji zahvat su i Tank Abbott, Tito Ortiz i Mark Coleman.

No, zahvat je zapravo proslavio relativno recentno aktualni prvak u lakoj kategoriji Khabib Nurmagomedov. On je na UFC-u 229, koji se održao 2018. godine i koji je obilježio povijest kao najuspješniji PPV event ikada, upravo "neck crankom" završio bivšeg dvostrukog šampiona Conora McGregora.

Mnogi "neck crank" miješaju sa "gušenjem s leđa", odnosno "rear naked choke" (RNC) zahvatom. No, radi se o dvije različite stvari. Dok borac izvodi RNC gušenje on faktički davi svog protivnika, a njegova podlaktica bi idealno trebala biti ispod brade. U slučaju "neck cranka" borac koristi sirovu snagu i doslovno rotira glavu svog protivnika do momenta koji je nemoguće izdržati. Nije neobično da prilikom ovog zahvata radi snažnog pritiska strada ili čak pukne i vilica.

Postoji i način izvođenja koji upražnjava ruski UFC borac Alexei Oleinik i koji ga je proslavio jer se radi o izuzetno zahtjevnoj tehnici koju mogu izvesti tek rijetki. I on se, pogađate, nalazi na kompilaciji.

Linker
14. travanj 2024 07:05