UFC

(VIDEO) Prije točno sedam godina: Jonesova pobjeda nad Sonnenom i šokirana reakcija na slomljeni palac

Joe Rogan i Jon Jones
 screenshot
27. travnja 2013. godine, UFC je održao UFC 159 priredbu koja je bila predvođena borbom Jona Jonesa i Chaela Sonnena za titulu UFC prvaka poluteške kategorije. Jones je u toj borbi opravdao status velikog favorita, no ona je fanovima ostala u dugotrajnom pamćenju i zbog događanja prije nje, odnosno neposredno nakon nje.

Chael Sonnen više je puta potvrdio kako je pravi "Company Man", odnosno čovjek spreman uskočiti spasiti stvar kad je najpotrebnije. To je dokazao krajem kolovoza 2012. godine. Sve je bilo spremno za UFC 151 priredbu na kojoj je Jon Jones prvog dana rujna trebao braniti titulu protiv Dana Hendersona. No, tjedan dana prije tog datuma, Henderson se ozlijedio i otkazao nastup. UFC je tražio zamjenu, a tu je uskočio Sonnen. Bio je spreman tjedan dana prije borbe uskočiti u višu kategoriju i testirati se protiv Jonesa. Ipak, prvak je takvu zamjenu odbio te je na kraju cijela priredba otkazana.

UFC Sonnenu nije ostao dužan. Odlučili su kako će on svakako biti Jonesov protivnik, a kao dodatak je došla i 17. sezona Ultimate Fightera u kojoj su njih dvojica bili treneri. Upravo u toj sezoni počela je rasti Sonnenova popularnost, odnosno sve više ljudi je počelo prepoznavati dobre stvari u "Bad Guyu". Sezona je na kraju ispala jedna od najkvalitetnijih u povijesti showa, a Sonnen je tijekom nje nadmašio Jonesa. Ukratko, od spomenutog Bad Guya postao je čovjek koji je uz sebe pridobio puno simpatija.

Vrijeme za borbu došlo je 27. travnja 2013. godine, a Jones je bio veliki favorit. Zapravo, očekivala se jedna od lakših zadaća za njega. Sonnen je pokušao podići se u višu kategoriju uz cilj da dobije i više snage te da fizički može parirati Jonesu, ali već na vaganju je razlika itekako bila primjetna.

Sama borba odmah je donijela iznenađenje. Sonnen je agresivno napao tražeći priliku za klinč ili rušenje, ali Jones je napravio nešto što nitko nije očekivao. Odlučio je on srušiti Chaela koji se prvi put izvukao iz teške pozicije, no nakon drugog rušenja se Jones postavio puno bolje te je završio borbu serijom udaraca nakon četiri i pol minute prve runde. Sonnen nije uspio napraviti gotovo ništa u ovoj borbi. Pokušao je prakticirati ono gdje je najbolji, ali na kraju ga je upravo tamo Jones nadmašio i dominantno savladao.

Ono što je zanimljivo oko ove borbe je ozljeda Jonesa. Naime, on je tijekom borbe doživio gadan lom palca koji nije primijetio, ali isti nije primijetio niti sudac Keith Peterson. Da je do toga došlo, sudac bi sigurno zatražio pauzu, a onda vjerojatno i prekinuo borbu, nakon čega bi Sonnen bio proglašen pobjednikom zbog odluke liječnika da Jones ne može nastaviti borbu. Zapravo, to bi se vjerojatno dogodilo da je Sonnen izdržao još samo 27 sekundi, budući da je nemoguće da se to ne bi primijetilo kad bi Jones sjeo na stolicu u kutu.

Lom je primijetio Joe Rogan koji je tijekom intervjua s pobjednikom na to Jonesu ukazao. Ovaj je istog trenutka, vidjevši stanje svog palca, doživio pad adrenalina te su mu morali donijeti stolicu. Sjedeći na njoj dao je intervju do kraja, ali mu se na licu primijetio veliki šok te je bilo jasno da samo čeka odlazak u bolnicu. Taj intervju možete vidjeti u videu ispod teksta, iz kojeg je uklonjena snimka palca. Za doći do nje morat ćete se poslužiti UFC Fight Passom ili nekim drugim dostupnim kanalima.

Bila je to peta Jonesova uspješna obrana titule, dok je Sonnen po treći put neuspješno napao naslov prvaka. Nakon ovoga je njegova karijera počela blijediti i više nikad nije došao niti blizu ovakvoj prilici.

Linker
18. travanj 2024 10:42