UFC

(VIDEO) Prisjetimo se najvećeg UFC iznenađenja i borbe koja je rastužila najviše MMA fanova

Silva vs. Weidman
 screenshot/Youtube
6. srpnja 2013. godine datum je velikim slovima zapisan u knjigama MMA povijesti. Tog dana došao je kraj vladavini Andersona Silve i to u trenucima kad je to zapravo rijetko tko mogao očekivati. Chris Weidman bio je borac za kojeg su se mnogi pitali kako je uopće došao do pozicije izazivača, a na kraju je postao prvak.

Chris Weidman bio je neporaženi UFC borac srednje kategorije i vrlo kvalitetan "all american" hrvač. Posljednje pobjede prije susreta sa Silvom ostvario je protiv Demiana Maie i Marka Munoza, no rijetko koga je time uspio uvjeriti da ima ono što je potrebno za savladati najboljeg i najkompletnijeg borca svijeta. Od velikog broja fanova Chris je bio unaprijed otpisan. Kad danas pogledamo na borbu, može se dobiti dojam da ga je jednim dijelom unaprijed otpisao čak i sam Silva.

Kad je borba započela, već tijekom prve runde vidjelo se da Weidman nije došao s bijelom zastavom. Pripremio je jako dobru strategiju gdje je veliki dio posvetio radu nogu i tome kako da uspije Silvi priči što bliže. Djelovao je Brazilac kao da ga to nije omelo, uspješno je on radio svoj posao, prednji direkt bio mu je kirurški precizan i samo se čekao trenutak kad će preuzeti kontrolu nad cijelom situacijom. Nakon vrlo neizvjesne prve runde, kao da je Silva u drugu ušao još opuštenije. Ruke su cijelo vrijeme bile spuštene, no to zapravo nije bilo ništa čudno. Bio je to njegov stil kojim je frustrirao svoje protivnike jer ga unatoč tome nisu mogli pogoditi i na taj način bi ih u skladu svog nadimaka (Spider/Pauk) uvukao u vlastitu mrežu. Na kraju su mnogi zaključili kako ga je taj isti stil jednom morao "doći glave".

Weidman je bio jedan od onih koji je to sa svojim trenerima savršeno proučio i pronašao kombinaciju u kojoj će posljednji udarac sjesti na ciljano mjesto. Nakon nešto više od minute borbe u drugoj rundi, nekako je uspio pronaći lijevi direkt nakon kojeg je Silva pokušao odglumiti da je ozbiljnije pogođen. Spustio je ruke još više i savio tijelo prema nazad čime je eskivirao iduća tri udarca. No, oni su zapravo bili samo priprema za četvrti koji je završavao tu kombinaciju. Tog Silva nije očekivao, završio je točno na bradi, a on u nokautu po prvi put u karijeri. Time je krenula Weidmanova šampionska serija od ukupno tri obrane naslova, prije nego ga je zaustavio Luke Rockhold.

Chris Weidman u noći s petka na subotu okreće novu stranicu svoje karijere. U glavnoj borbi UFC on ESPN 6 priredbi odradit će debi nastup u poluteškoj kategoriji. Naći će se oči u oči s Dominickom Reyesom, borcem kojem bi pobjeda nad njim trebala osigurati poziciju izazivača. Chris se nada kako bi njegova pobjeda mogla donijeti nešto slično, odnosno da on u slučaju trijumfa može preskočiti nekoliko stepenica. Već ranije je najavio kako mu je najveća želja drugi put šokirati svijet i s takvom ostavštinom napustiti sport. Za to mu je naravno potreban "skalp" prvaka poluteške kategorije, Jona Jonesa.

Linker
25. travanj 2024 07:28