UFC

(VIDEO) Tako to radi USADA: Pogledajte sjajnu dokumentiranu priču o doping testiranjima koja su promijenila UFC

USADA agent i Kevin Lee
2015. godine UFC je krenuo u suradnju s Američkom anti-doping agencijom, poznatijom po akronimu USADA. Time su pokrenuli posao koji je u ove četiri godine potpuno promijenio lice sporta. Ispred vas je dokumentarni uradak o tome kako je do suradnje UFC-a i USADA-e došlo, na koji način oni rade svoj posao, a iz prvog lica možete vidjeti kako izgleda uzimanje uzorka jednog UFC borca, u ovom slučaju Kevina Leea.

Suradnja s USADA-om počela je nedugo nakon što je dio UFC-a postao Jeff Novitzky. Ovaj 51-godišnjak bio je već dokazan kao jedan od najžešćih i najuspješnijih američkih boraca protiv dopinga. Između ostalog, u djelu je uhvatio Lancea Armstronga. Vidio je problem u UFC-u, a kako se sam poželio promjene posla, ponudio im je svoje usluge. Tako je 2015. godine krenula suradnja koja je ubrzo dovela do kontakta s USADA-om. Ovaj bivši specijalni agent vlade SAD-a tako je postao zaštitno lice UFC-ove borbe protiv dopinga, a USADA je postala oružje kojim se ta borba vodila.

U sklopu serijala "UFC 25 Years in Short" napravljen je i dokumentarni uradak upravo o suradnji s USADA-om, s Novitzkym u glavnoj ulozi. USADA je UFC-u ponudila više različitih usluga, a oni su rekli kako žele najžešći mogući program. USADA je tako svoje djelovanje gotovo u potpunosti prebacila na UFC i proces čišćenja MMA-a kao sporta od korištenja zabranjenih sredstava.

Do sada je ta suradnja postigla sjajne rezultate, no isto tako je postojalo puno prigovora na njihov rad. Jedan od načina testiranja je dolazak borcima na kućni prag u ranim jutarnjim satima. Upravo to je najzanimljiviji dio ovog uratka. Dva USADA-ima agenta posjetila su Kevina Leea i tu pratimo cijeli proces. Pratimo agenta kako s Kevinom odlazi u WC, gdje je on prvobitno bio zadužen oprati ruke samo vodom, nakon čega sam bira bočicu u koju će dati uzorak urina (9 ml) te provjerava kako je ista u potpunosti suha. Nakon toga Lee sam bira kutiju s dvije bočice u koje je zadužen presipati svoj urin te provjeriti kako istu nije moguće otvoriti. Nakon toga sam zatvara kutiju iz koje je bočice uzeo. Tako je ukratko prikazan proces testiranja.

Posljednji dio videa prikazuje proces rada u USADA laboratoriju gdje se uzorci testiraju. Niti kod jednog uzorka nisu upoznati s podacima sportaša koje testiraju. Ti podaci poznati su tek jednom određenom uredu, koji tek nakon rezultata iste izjednačava s podacima. Sve je to prikazano u ovom sjajnom videu. Uživajte!

Linker
16. travanj 2024 16:07