UFC

(VIDEO) Tog dana Sonnen je četiri runde dominirao, a onda je Silva pokazao zašto je najveći!

Silva vs. Sonnen
 screenshot/YouTube
UFC nam donosi priliku prisjetiti se sjajne borbe Andersona Silve i Chaela Sonnena, s UFC 117 priredbe održane u kolovozu 2010. godine. Anderson Silva u toj je borbi pokazao koliko mu malo treba za pobjedu, budući da je čisto izgubio prve četiri runde, da bi u petoj iskoristio samo trenutak nepažnje i zatvorio trokut na Sonnenovom vratu, nakon čega je ovaj bio prisiljen tapkati.

7. kolovoza 2010. godine, Chael Sonnen dobio je priliku napasti titulu prvaka UFC-ove srednje kategorije, koja je bila u vlasništvu Andersona Silve. Nakon rijetko viđenih uvodnih nekoliko tjedana, gdje je Sonnen ispucao gomilu "trash talk" epizoda i uvreda na račun Silve. Zapravo, nije ostao dužan niti cijelom Brazilu. Uspio je fanove zainteresirati za borbu, iako je malo tko vjerovao da borac, za kojeg se vjerovalo da u svom borilačkom arsenalu posjeduje samo odlično hrvanje, može savladati Brazilca koji je tim putem išao po svoju sedmu obranu titule u nizu.

Mnogi su se itekako prevarili, budući da je Sonnen četiri runde ove borbe dominirao. U prve tri je jako brzo odveo borbu u parter, gdje Silva iz donje pozicije nije imao puno šansi. Tek je pred kraj treće runde uspio napasti ruku, no nije to bilo dovoljno dobro da bi završio borbu. Čak i nakon što je Silva udarcem laktom na početku četvrte runde ozbiljno uzdrmao Sonnena, ovaj se opet uspio oporaviti i još jednom odvesti borbu na pod.

Takva taktika trebala mu je i u posljednjoj rundi i to se dogodilo. Ponovno je Silva vrlo brzo bio na podu i morao je raditi iz obrambenog garda. No, nakon tri minute u kojima nije viđeno ništa novo, pronašao je samo djelić sekunde Sonnenove nepažnje. Provukao je svoje noge preko njegovih ruku i zatvorio trokut gušenje na koje Sonnenu nije preostalo ništa drugo nego tapkati. Time je kreirao jedan od najvećih preokreta u povijesti UFC-a i svakako najveći preokret u povijesti borbi za titulu.

Naravno, svakako moramo spomenuti činjenicu kako je Sonnen nakon priredbe pao na doping testu zbog povišenog nivoa testosterona te da bi mu pojas, i da ga je osvojio, vrlo brzo bio oduzet. No, činjenica je kako je tri godine prije nego što će Chris Weidman nokautirati Andersona Silvu, pokazao da je itekako moguće pronaći slabosti kod jednog od najdominantnijih prvaka u povijesti.

Sonnen se nakon ove borbe vratio i još se jednom borio protiv Silve, no "Spider" je tog puta posao odradio nakon dvije minute druge runde, serijom udaraca u tijelo.

Linker
26. travanj 2024 09:04