UFC

(VIDEO) UFC otpustio bivšeg dvostrukog izazivača, aktera i danas kontroverzne sudačke odluke

Gray Maynard
 screenshot
Nakon što se 12 godina borio u UFC-u, odradivši izvan Octagona tek prve dvije borbe u karijeri, bivši dvostruki izazivač za titulu lake kategorije, Gray Maynard, napušta promociju. Fanovi će ga pamtiti po ne baš uzbudljivim borbama, izuzev njegovog prvog napada na titulu prvaka, kad je po mnogima zakinut od strane sudaca za pobjedu. Ta borba zapravo predstavlja 'highlight' njegove karijere.

Ukupno 20 borbi odradio je 40-godišnji Maynard u UFC-u, upisavši 11 pobjeda, sedam poraza, jednu neodlučenu i jednu poništenu borbu. Svakako je u najboljoj formi bio između 2007. i 2010. godine, kad je nizom od osam pobjeda izborio napad na titulu prvaka lake kategorije protiv Frankieja Edgara. Upravo Edgar bio je jedan od boraca koje je savladao unutar tog niza, a na kraju su njih dvojica odradili pet rundi o čijem se bodovanju i danas razglaba. Maynard je Edgara tri puta bacio u nokdaun unutar spomenutih prvih pet minuta te je odradio dominaciju za koju mnogi danas vjeruju da je trebala rezultirati 10-7 bodovanjem. Frankie se na kraju vratio, a zanimljivo je kako su sva tri suca prvu rundu bodovali 10-8. To je dovelo do bodovanja 48-46, 46-48 i 47-47 nakon čega je borba bila neodlučena. Edgar je u uzvratu slavio nokautom.

Maynard se nakon poraza od Edgara nije uspio vratiti jednako dobrim rezultatima. Savladao je Claya Guidu, no onda mu je uslijedio niz od četiri poraza. Spustio se nakon toga privremeno u perolaku kategoriju te u posljednje četiri borbe ima po dvije pobjede i dva poraza. Kako mu je putem istekao UFC ugovor, došlo je do prekida suradnje i Maynard će svoju karijeru nastaviti u nekoj drugoj promociji.

Osim po gore spomenutoj borbi protiv Edgara, fanovi će ga pamtiti kao izuzetno pasivnog borca koji je samo dva puta u cijeloj karijeri slavio prekidom, od toga tek jednom u UFC-u i to sada već davne 2007. godine. Prekide je češće doživljavao kao poraženi borac te je čak pet puta bio nokautiran. Zanimljivost dolazi i iz njegove prve UFC borbe, s finalne priredbe pete sezone Ultimate Fightera. Riječ je o jedinom dvostrukom nokautu u UFC povijesti koji se dogodio u njegovoj borbi protiv Roba Emersona. Maynard je Emersona podigao i bacio, nakon čega je ovaj tapkao zbog ozljede rebara, no niti Maynard nije bio u stanju nastaviti borbu jer je u padu sam sebe nokautirao. Tako je ista bila poništena, odnosno proglašena "no contest".

Osim gore spomenutog Edgara, najveća imena koja je Maynard u karijeri savladao su svakako Nate Diaz, Jim Miller i Kenny Florian.

Linker
19. travanj 2024 11:44