UFC

White bi još jednu legendu poslao u mirovinu: 'Od njega je ostala samo ljuska'

Shogun Rua i Herb Dean
 screenshot/YouTube
Mauricio 'Shogun' Rua odradio je proteklog vikenda vjerojatno najlošiju borbu u karijeri

MMA legende i borci preko kojih smo zavoljeli ovaj sport polako se gase. To je naravno nešto što je bilo za očekivati, a sad je samo preostalo pitanje želimo li ih gledati u izdanjima koja su daleko od onoga zbog čega smo ih zavoljeli te koliko isti zapravo i dalje vjeruju u sebe.

Kod Mauricija 'Shoguna' Rue je situacija takva da on vjerojatno tijekom cijelom svog UFC staža nije uspio doći do razine na kojoj se borio u Prideu. Istina, početak karijere u Octagonu bio je sjajan zbog toga što je postao prvak, ali napad na titulu dobio je u prvom planu na račun svog imena. Istu je osvojio iz drugog pokušaja protiv Lyota Machide, da bi odmah u prvoj obrani ostao bez nje. Novoj prilici za napasti ju nije se uspio približiti, jer je dvije pobjede u nizu napokon uspio upisati tek kad je već bio otpisan od gotovo svih. Uspio je nekim dobrim nastupima produžiti karijeru i postojale su nade da se još uvijek može boriti na visokom nivou. Sve do UFC 255 priredbe.

Tamo je odradio revanš borbe protiv Paula Craiga, koja je prije godinu dana završila bez pobjednika. Uistinu je tužno bilo gledati nekad najopasnijeg udarača svijeta kako tapka na udarce borca koji je udaračkim tehnikama do sada upisao tek jednu pobjedu. Neprepoznatljivim Shogunom razočaran je i Dana White.

"Nadam se da smo ga večeras posljednji put gledali. Želim da se umirovi. Bit ću iskren, Shogun mi večeras nije izgledao poput Shoguna. Izgledao je star i kao ljuska samog sebe. Nadam se da će okačiti rukavice o klin", kratko se osvrnuo Dana White na nastup MMA legende i bivšeg prvaka.

Prije dolaska u UFC, Rua je bio Pride prvak te pobjednik vjerojatno najjačeg MMA turnira koji se ikad organizirao, Grand Prixa srednje kategorije u kojem je eliminirao Quintona Jacksona, Minotoura Nogueiru, Alistaira Overeema te Ricarda Aronu. U UFC je došao 2007. godine, s 26 godina i na vrhuncu snage te s omjerom od 16 pobjeda i dva poraza.

U prvoj UFC borbi doživio je poraz od Foresta Griffina, no pobjedama nad Chuckom Liddellom i Markom Colemanom izborio je napad na titulu prvaka. U prvoj borbi protiv Lyota Machide poražen je kontroverznom odlukom sudaca, zbog čega je dobio drugu priliku. Nju je iskoristio, no titulu gubi već u prvoj obrani, uvjerljivim porazom od Jona Jonesa. Nakon toga pobjeđuje u tek dvije od šest borbi, da bi od ljeta 2015. godine do proljeća 2017. ipak spojio tri pobjede, po prvi put u UFC karijeri. Seriju mu je prekinuo Anthony Smith, da bi u posljednje četiri borbe savladao Tysona Pedra te Minotoura Nogueiru u njihovoj trećoj borbi, uz dvije spomenute borbe protiv Craiga. Ukupno je kao UFC borac upisao 11 pobjeda, deset poraza i jednu neodlučenu borbu. Hoće li nastaviti karijeru? Odluka je samo na njemu.

Linker
19. travanj 2024 21:03