UFC

'Wonderboy' Thompson: 'Sve oko Chimaeva je apsurd, mi ostali smo morali prolaziti kroz ubojice'

Stephen Thompson
 screenshot/YouTube
Stephen Thompson razočaran je statusom kakav je u UFC-u već sada zaradio Khamzat Chimaev

U glavnoj borbi posljednje ovogodišnje UFC priredbe, UFC Fight Night 183, koja se održava 19. prosinca, nastupit će bivši dvostruki izazivač za titulu velter kategorije, Stephen 'Wonderboy' Thompson, i sjajni nadolazeći nokauter Geoff Neal. Trebala je to prvobitno biti sunaslovna borba tog programa, no Leon Edwards obolio je od COVID-19 bolesti te je njegova borba protiv Khamzata Chimaeve odgođena za neki drugi datum.

Upravo je Khamzat Chimaev borac oko kojeg većina rangiranih velteraša nema pozitivan stav, prije svega zbog statusa kakav je švedsko-čečenski borac u samo par mjeseci unutar promocije zaradio. U srpnju je debitirao s dvije pobjede u razmaku od deset dana, a onda je impresivan bio i u rujnu, kad je na samom početku borbe nokautirao Geralda Meerschaerta. Ipak, ono što je razljutilo inače mirnog i staloženog Wonderboya je to što je Chimaev, iako je samo jednu od spomenutih borbi odradio u velter kategoriji, dobio mjesto na ljestvici izazivača, a onda i borbu protiv Leona Edwardsa, u kojoj bi pobjeda od njega mogla odmah stvoriti izazivača.

"Mislim da je on 15. borac ljestvice i to mi nema nikakvog smisla. Odradio je tek jednu borbu u velteru, njegov tadašnji protivnik je trenutno poražen u oba UFC nastupa, a osim toga je i borac iz niže kategorije. Nema mi smisla to što je ovaj tip preskočio sve borce koji dugo vremena rade na svojoj karijeri i na pozicijama do kojih su došli. Osim toga, on je sad kao 15. borac dobio priliku boriti se protiv trećeg na ljestvici. To smatram potpunim apsurdom", rekao je Thompson u razgovoru za MMA Junkie, nastavivši:

"Ja sam morao proći kroz red pravih ubojica da bih došao tu gdje jesam, a isto tako i Leon Edwards. On je u nizu od osam pobjeda. Morao sam se boriti protiv strašnih boraca poput Roberta Whittakera, Jakea Ellenbergera, Roryja MacDonalda i Johnyja Hendricksa da bih došao gdje sam sada, a onda ovaj tip ima priliku sve tako jednostavno preskočiti. Mislim da je ovo sve zapravo šamar svima koji se trude i rade da bi napredovali."

Smatra kako je ovo nepošteno prije svega prema Edwardsu i da UFC pokušava ekspresno Chimaevu izgraditi zvjezdani status. Činjenica je da u borbama izgleda uvjerljivo i atraktivno, kao i to da ima zanimljivu osobnost, no to ne bi trebali biti kriteriji za napredak. To bi trebale biti pobjede nad borcima koji neki status ipak imaju.

"Mislim kako ta borba Leonu Edwardsu ne donosi ništa, mislim da gubi u svakom slučaju. Čak i ako pobijedi Khamzata, koji iza sebe ima puno hypea, gdje ga to dovodi? Neće se podići na rankingu. Možda dobije borbu za titulu, no nju zaslužuje i ovako. Smatram kako je velter kategorija trenutno u ludoj situaciji. Što je najgore, Chimaevu vjerojatno garantiraju borbu za naslov ako pobijedi Leona. Pitao sam se zašto ga tako guraju, ali onda mi je sve sjelo. Khabib odlazi u mirovinu i trebaju nekoga s tog tržišta, moraju ih zadovoljiti. Tada mi je sve što rade dobilo neki smisao", objasnio je.

Thompson se jednom ranije već susreo sa sličnom situacijom, kad se borio protiv Darrena Tilla. On je tada bio drugi borac ljestvice izazivača, a Till sedmi, no i to mjesto izborio je tek jednom većom pobjedom, nad Donaldom Cerroneom koji je bio u očitom padu. Na kraju je Thompson kontroverznom odlukom poražen, a Till je izborio borbu za titulu.

Linker
19. travanj 2024 12:37