UFC

Znamo gdje je veliki broj vas bio na današnji dan 2016. godine!

Igor Pokrajac i Junior Dos Santos
 screenshot/YouTube
Prije točno četiri godine Hrvatska je ugostila najveću borilačku priredbu u svojoj povijesti. UFC-ov Octagon stigao je u zagrebačku Arenu, gdje je održan program UFC Figt Nighta 86 predvođen Juniorom Dos Santosom i Benom Rothwellom, a na programu su bila još neka tad puno manje poznata imena nego danas, poput Derricka Lewisa, Francisa Ngannoua, Jana Blachowicza, Curtisa Blaydesa, Mairbeka Taisumova i Jareda Cannoniera.

8. siječnja 2016. godine službeno je potvrđeno kako UFC dolazi u Zagreb. Nakon nekoliko tjedana špekuliranja, to se napokon bilo potvrdilo. Kod fanova se miješao osjećaj oduševljenja i nevjerice, ali bilo je potvrđeno ono što je rijetko tko vjerovao da je moguće, imat ćemo priliku u našoj državi pratiti borbe u Octagonu. Uskoro su krenule najave borbi koje su rijetko koga ostavile ravnodušnim. Kao domaće snage najavljeni su Igor Pokrajac i Filip Pejić te Bojan Veličković i Damir Hadžović kao borci iz regije. Posebno oduševljenje donijela je objava glavne borbe priredbe, odnosno potvrda da će u njoj nastupiti bivši prvak teške kategorije Junior Dos Santos i uvijek sjajni Ben Rothwell. Od šest glavnih borbi, četiri je bilo organizirano u regionalnoj publici uvjerljivo najdražoj teškoj kategoriji. Ukupan broj borbi na programu bio je 13.

Dvorana se vrlo brzo rasprodala, a maksimalno su se popunile tribine i na vaganju dan prije priredbe. Zapravo, cijeli taj tjedan Zagreb je živio UFC. Po raznim dijelovima grada vidjeli su se dokazi da je najveća svjetska MMA promocija u gradu. A samo vaganje bilo je kvalitetan uvod u spektakl. Fanovi su pokazali zahvalnost što je UFC tako dobar program doveo u Zagreb. Velik interes bio je za sva događanja, uključujući Q&A ili medijsko druženje. Prisjetite se kako je bilo na vaganju.

Kad je došlo vrijeme priredbe, Zagreb je još jednom oduševio. Za razliku od većine priredbi, gdje na prvim borbama ožemo zamijetii gotovo sumorno praze tribine, Arena je većinski ispunjena bila već od prvog ogleda, tj. otkako su prema Octagonu krenuli Bojan Veličković i Alessio Di Chirico. Tri runde, neizvjesna borba i odluka u korist srpskog borca za pobjedu u njegovom debi nastupu. Bio je tu i tada još uvijek perspektivni teškaš Jared Cannonier. Danas jedan od najboljih boraca srednje kategorije poražen je ranije u UFC debiju, da bi u Zagrebu krenuo u proces dokazivanja i stvaranja svog imena. "Killa Gorilla" je prekidom sredinom prve runde zaustavio Cyrila Askera, a posljednja borba "Fight Pass" uvodnog dijela donijela je pobjedu Lucasa Martinsa nad Robom Whitefordom.

Uvodni program na FOX televiziji otvorila je velika domaća uzdanica Filip Pejić. No, tada još uvijek član Ban Teama, Pejić je prvu pogrešku napravio već kad se odlučio spustiti u bantam kategoriju. Jedva je skinuo kilograme, a u Octagonu se brzo isključio i dozvolio Damianu Stasiaku da ga završi nakon nešto više od dvije minute te da time utiša Arenu. Tribine nisu bile zadovoljne niti idućom borbom, budući da su stale na stranu još jednog regionalnog debitanta, Damira Hadžovića. On je postao još jedna žrtva nokautera Mairbeka Taisumova, jednog od danas najboljih boraca lake kategorije. Ipak, tribine je oduševila vrlo zabavna borba Alejandra Pereza i majstora poluge na nogu, Iana Entwistlea, dok je taj dio programa zatvoren pobjedom Zaka Cummingsa nad Nicolasom Dalbyjem. Danac je tim putem iskazao veliku čast svom bivšem protivniku Ivici Truščeku, pozvavši ga da uz njega hoda do Octagona.

Glavni program otvoren je borbom u ženskoj slamka kategoriji i pobjedom Maryne Moroz nad Cristinom Stanciu, a onda je krenuo spektakl. Prvo smo gledali sjajnu borbu u Igora Pokrajca i Jana Blachowicza, prepunu akcije i uzbuđenja, u kojoj je Poljak slavio sudačkom odlukom. Danas možda i prvi kandidat za napad na titulu poluteške kategorije bio je tek za nijansu bolji od hrvatske uzdanice. Onaj glavni dio pripao je teškašima, čak osmorici njih. Prvi su bili Timothy Johnson i Marcin Tybura, a pobjeda je iznenađujuće otišla Amerikancu. Tybura je također debitirao i to kao prvak ruskog M-1 te se očekivalo kako će potvrditi namjeru da u UFC-u napravi velike stvari. U Zagrebu to nije uspio.

Onda se dogodila borba dva teškaša čije su karijere bile tek u povojima, a danas se radi o Top 5 svjetskim teškašima. Francis Ngannou u Octagon je ušao po drugi, a Curtis Blaydes po prvi put u karijeri. Nakon dvije minute prepune akcije, borba je prekinuta budući da se Blaydesu u potpunosti zatvorilo oko. Ngannou je oduševio svojom snagom, no malo tko je očekivao da će taj momak u idućih godinu i pol dana izgraditi reputaciju najstrašnijeg teškaša svijeta. Sunaslovni okršaj predstavio je publici Derricka Lewisa koji je već potrošenog Gabrijela Gonzagu zaustavio prekidom pred kraj prve runde. Nije publika tad još uvijek poznavala niti Lewisa pa je nešto kasnije negativno reagirala prema "Crnoj Zvijeri, zbog njegovih izjava na račun hrvatske metropole.

“Nisam uživao u Hrvatskoj. Sva hrana koju imaju je zdrava. Nije bilo masne hrane, samo trava, a s tim se nisam mogao nositi. Tražio sam hamburgere ili nešto što bi me napunilo, ali nije bilo ničega što bih mogao pojesti ili popiti. Pretpostavljam da voda nije bila dovoljno zdrava za piti. Bio je to jedan od najgorih tjedana u mojoj karijeri. Bilo je to loše iskustvo, cijelo vrijeme sam bio u sobi i pokušavao sam doći do dostave u sobu. Ne želim previše blatiti Hrvatsku, ali se nemam namjeru ponovno vratiti. Preferiram nastupe u SAD-u”, izjavio je Lewis tjedan dana nakon priredbe, čime je razljutio fanove u Hrvatskoj, koji tad još nisu bili upoznati s Lewisovim specifičnim humorom.

Glavna borba bila je poseban spektakl. Junior Dos Santos i Arena su se vrlo brzo javno zavoljeli, a Cigano je na podršci zahvalio sjajnim nastupom i dominantnom pobjedom jednoglasnom sudačkom odlukom nakon pet rundi. Rothwell nije mogao odgovoriti na vrhunsku taktiku Brazilca, no i njega je Arena vrlo glasno pozdravila.

Mnogi će ovu priredbu pamtiti po raznim detaljima, a mi smo se ovdje osvrnuli na ono najvažnije. Svatko nosi neke svoje uspomene i dojmove, a mi se još uvijek nadamo kako to nije bio jedini posjet UFC-a našoj domovini.

UFC borci, vodstvo i gosti bili su zadovoljni odrađenim. Svoje zadovoljstvo hrvatskom hranom je javno izrazio i Josh Barnett. Bivši prvak teške kategorije bio je među spomenutim gostima, a hrvatske je proizvode degustirao pred UFC-ovim kamerama. Za kraj teksta odlučili smo je prisjetiti još te epizode.

Linker
12. travanj 2024 11:46