UFC

Umirovio se Ricardo Lamas: Bivši UFC-ov izazivač pričom fanove natjerao do suza

Ricardo Lamas
 screenshot/YouTube
38-godišnji UFC-ov borac perolake kategorije, Ricardo Lamas, potvrdio je kako završava karijeru

Već nakon što je prije dva tjedna upisao pobjedu nad Billom Algeom, Ricardo Lamas (20-8, 11-6 UFC) otkrio je kako razmišlja o odlasku u mirovinu. Mnoge je to iznenadilo, budući da je netom prije odradio sjajnu borbu kojom je podsjetio na dane kad je dogurao do pozicije izazivača za UFC titulu. No, on je bio ozbiljan oko toga te je jučer svoju odluku konačno i potvrdio. Njegova MMA karijera je završena.

Otkrio je već ranije Lamas kako se s tom idejom hrvao već neko vrijeme, no ono što ga je navelo na umirovljenje, dogodilo se unutar tjedna prije same posljednje borbe. Kako je došlo do odluke, objasnio je u razgovoru za MMA Junkie Radio, tijekom kojeg je i potvrdio kako je odluka konačna. A sve zapravo ima duboku vezu s njegovim 2009. godine preminulim bratom.

"Ako ste me gledali, znate da uvijek na vaganje i na putu prema borilištu nosim krunicu, nakon čega istu dajem mom kutu. 2009. godine jedan od moje braće je preminuo. Kad smo otišli u Arizonu po njegovo tijelo, ušao sam u jednu indijansku prodavaonicu. Tamo je bilo puno drvenih krunica i odlučio sam kupiti jednu za mene, dvije za moju braću, jednu za oca i jednu za preminulog brata te smo ga sahranili s njom. To je bio način na koji bih ga nosio sa sobom", započeo je priču Ricardo, koji je spomenutu krunicu uvijek imao sa sobom, da bi nastavio o onome što se događalo prije posljednje borbe. A sve je zapravo krenulo prošle godine, nakon teškog poraza od Calvina Kattara, u kojem je doživio lom vilice:

"Nakon moje borbe protiv Calvina Kattara, bio sam hospitaliziran i u cijeloj strci sam negdje zametnuo krunicu. Nisam znao gdje je i svojevrsno sam zaboravio na nju, budući da ju nosim samo na borbe. Bio sam spreman krenuti za Miami kad sam shvatio da je nema. Supruga i ja smo pretražili cijelu kuću i nismo je pronašli. Morao sam otići bez nje. Druga stvar je ta da je moj brat preminuo 28. kolovoa 2009. godine. Vaganje za ovu borbu bilo je također 28. kolovoza. Uspješno sam skinuo kilograme i otišao spavati. Bio sam žedan pa sam se probudio u 3 sata ujutro te sam počeo 'scrollati' po Facebooku, gdje je jedan od moje braće ostavio poruku na memorijalnoj stranici brata koji je preminuo. Gledao sam fotografije i kao da sam ga čuo u glavi, gdje mi govori kako mi krunica ne treba. Znao sam da je sa mnom i zamolio sam ga da ostane sa mnom još ovu jednu borbu. Želim tu pobjedu i nakon nje ću se umiroviti. Iduće jutro, pakirao sam ruksak koji koristim svaki dan. Odjednom sam primijetio mali pretinac sa zatvaračem unutar njega. Bio je otvoren možda centimetar, pogledao sam i vidio dio krunice unutar njega. Izvadio sam krunicu, čvrsto je stisnuo u ruci i krenuo plakati."

Lamas je u borbi pobjedio i to tako što je nakon izgubljene druge runde odradio fenomenalnu treću. Po mišljenju sudaca uzeo ju je rezultatom 10:8, što znači kako u mirovinu odlazi nakon jedne od svojih najboljih rundi. No, odluku je bio donio već ranije.

"Nakon što mi se dogodilo to što sam ispričao, znao sam da slijedi nešto veliko u borbi. Jedan od mojih timskih kolega bio je sa mnom i htio sam mu ispričati što se dogodilo, no nisam mogao prozboriti. Ugušilo me i krenuo sam plakati, da bi on onda krenuo plakati sa mnom. Nikad mi se tako nešto nije dogodilo. Na obljetnicu bratove smrti, par sati ranije, razgovarao sam s njim u svojoj glavi i spomenuo krunicu i to kako ju nemam sa sobom. Ono što se dogodilo je sigurno bio znak kako je i dalje sa mnom. Dao sam mu obećanje da je to moja posljednja borba i odlučio sam održati svoju riječ."

Lamas nije uspio osvojiti UFC-ov pojas prvaka, no dugo je godina bio Top 10 borac, a u karijeri je upisao pobjede protiv velikana poput Cuba Swansona, Diega Sancheza, Dennisa Bermudeza, Darrena Elkinsa i Charlesa Oliveire.

Linker
23. travanj 2024 15:26