UFC

(VIDEO) Hardyjeva velika analiza Miočića i DC-ja: 'Nema više iznenađenja, očekujte pet teških rundi!'

 screenshot/YouTube
Izašao je 'Inside the Octagon' analiza borbe Stipe Miočića i Daniela Cormiera od strane Dana Hardyja

John Gooden i Dan Hardy još jednom su pripremili sjajnu analizu velike borbe, u ovom slučaju treće borbe Stipe Miočića i Daniela Cormiera, koja se održava idućeg vikenda na UFC 252 priredbi. Hardy je još jednom prezentirao zbog čega ga se smatra trenutno najboljim MMA analitičarem na svijetu te je prošao kroz prve dvije borbe i ono što se moglo iz njih zaključiti te na temelju toga je složio prognozu onoga što bi se moglo događati i na čemu će borci najviše raditi u trećoj borbi.

Za početak je bez okolišanja najavio kako ovog puta ne trebamo očekivati prekid, kao što je to bio slučaj u prve dvije borbe.

"Ovog puta trebate biti spremni na teških pet rundi. Mislim da će obojica doći na svom maksimumu. Ovo nije borba u koju možeš donijeti jednu vještinu. Obojica moraju pružiti svoju najbolju borbu. Mislim kako će ovo biti teža i neizvjesnija borba od prve dvije. U njima su obojica pronašli neko iznenađenje, ali sad mislim kako toga više nema", mišljenje je Hardyja.

Nakon toga se bacio na analizu prve borbe, održane u srpnju 2018. godine na UFC 226 priredbi. U njoj je Cormier slavio nokautom u prvoj rundi.

"U prvoj borbi je Cormier iznenadio Miočića s par stvari. Mislim da je Stipe podcijenio snagu Danielovog udarca. Bio je previše statičan i tu su dolazili DC-jevi low kickovi. No, isto tako je DC uspijevao dolaziti u klinč. To je ono što Cormier želi i od tamo misli raditi svoje najbolje stvari. Čak bih rekao da je DC iznenadio i sam sebe tom svojom snagom. Onaj kut iz kojeg je došao udarac za nokaut Stipe nikako nije očekivao", ispričao je, da bi puno više vremena posvetio revanšu i prošlogodišnjoj pobjedi Stipe Miočića prekidom u četvrtoj rundi.

Hardy je u drugoj borbi vidio puno zanimljivih detalja koje su oba tima sigurno uzeli u obzir pri osmišljavanju taktike za treću borbu.

"U drugoj borbi DC je ponovno imao dvije dobre runde. Stipe je isto tako odradio neke dobre stvari u svakoj rundi. Popravio je rad nogu, no ipak ga je DC u prvoj rundi uhvatio i snažno bacio te kontrolirao tri minute. Stipe je primio puno udaraca, a malo zadao. Drugu rundu sam očekivao da će Daniel ponoviti isto, no nije. Odabrao je borbu na nogama, gurao je Stipe unazad i kažnjavao ga. Čak bih rekao kako je ovo bila još bolja runda za DC-ja, u njoj je napravio više štete nego u prvoj i pripremio sve za još bolju treću", rekao je Hardy, da bi se onda okrenuo na ono što se dogodilo iza toga, krenuvši s Cormierovim razgovorom u kutu između druge i treće runde:

"Kad se vratio na stolicu izgledao je samouvjeren, kao da plovi kroz borbu. Mislim da je njegov tim tu puno bolje reagirao. Bili su puno realističniji oko opasnosti koja dolazi od Miočića. Imao je dojam kao da je borba potpuno pod njegovom kontrolom. Ušao je u treću rundu namjeravajući napraviti isto te nije očekivao kako će Stipe napraviti potrebne promjene. Ključan trenutak te runde bio je kad ga je Miočić srušio. Nije on puno donio Stipi, ali je meni recimo dokazao kako se Daniel počeo trošiti. U četvrtoj rundi je Stipe to prepoznao i počeo preuzimati kontrolu. Daniel je i dalje tražio istu priliku, ali Stipe mu je namjestio zamku. Tražio je da mu prilazi s podignutim rukama i tu je otvorio tu prekrasnu priliku za udarce u tijelo. Cormier na to nije pazio jer to nije bila meta koju je Stipe ranije koristio. Na Danielovom licu se vidjelo koliko ga boli pa čak i unatoč njegovom sjajnom pokeraškom licu. A Stipe je sve pripremio za taj udarac. Pronašao je oružje koje nije dio njegovog standardnog repertoara i time je došao do pobjede."

Nakon toga se prebacio na ono što bi Stipe Miočić trebao raditi idućeg vikenda, ako želi trilogiju završiti u svoju korist. Posebno je naveo neke stvari koje su bile očite, ali i neke sitnice na koje svi možda do sada nisu toliko obraćali pozornost.

"Moguće je posložiti savršenu taktiku za obojicu. Miočić prije svega ne smije biti statičan kao u prve dvije borbe jer tu postaje ranjiv. On se kreće jako dobro za jednog teškaša i ima jako dobre udarce s distance. Glavno mu je kretati se, mora ostati mobilan i držati distancu. Ako DC stalno bude morao prilaziti i ako bude dolazio na Stipin direkt, moglo bi to postati frustrirajuće. DC-jev gard je nešto poput kišobrana, brani sve što dolazi od gore i Stipe će morati tražiti udarce koji prolaze ispod garda. DC neće smjeti puno spuštati ruke jer to njegovu glavu čini ranjivom. On će konstantno pokušavati staviti svoje ruke na Stipu, da bi skratio tu distancu. Postoje sitnice viđene u prve dvije borbe od kojih se može napraviti taktiku. Stipe mora biti strpljiv i znati kad napasti, a kad ne. Tu je imao problema unutar razmjena u prvim borbama. Srljao je, promašio bi napad i onda bi primao udarce, a tu bi se još pojavio ego pa je želio ostati i razmijeniti još koji udarac. Ono glavno u Stipinoj taktici trebalo bi biti izbjegavanje klinča i rušenja jer je to sigurno što će DC raditi", komentar je onoga što bi Stipe trebao učiniti.

Što se tiče Cormiera, njemu bi trebale najvažnije biti dvije stvari. Postoji tu i treća, koja se nadograđuje na njih i koja bi, ako bi ju uspio iskoristiti, pobjedu gotovo osigurala.

"Vidjeli smo što DC može protiv Miočića, vidjeli smo u čemu ima uspjeha i vidjeli smo kako čisto dobiva runde. Low kickovi mogli bi biti ključ. On mora usporiti Stipu i oštetiti mu noge. Mora gađati koljena, usporiti ga i nakon toga tražiti klinč. Tražit će poziciju iz koje će lijevom rukom uhvatiti vrat i onda plasirati udarce. No, dvije stvari su najvažnije. DC mora usporiti Miočića i pronaći priliku za ući u klinč. Vidjeli smo i koliko dobro hrvanje ima te da može srušiti Stipu. Ovog puta će sigurno biti hrvački agresivniji. Kad uhvati leđa je posebno dobar, naporno radi do pozicije u kojoj mu protivnici ostavljaju vrat za "rear naked choke" gušenje. Ako Daniel uspije implementirati svoje hrvanje, to će mu bodovno donijeti runde, a Stipi oduzeti vrijeme koje bi trebao imati u kasnijim dijelovima borbe."

Sjajna analiza traje ukupno nešto više od 20 minuta i nismo mogli prenijeti sve što je Hardy rekao. Zbog je tu, za sve one zainteresirane, i cijeli video, u kojem sve što je Hardy govorio možemo vidjeti i u primjerima iz samih borbi. Pogledajte ga!

Linker
20. travanj 2024 03:43