K1 i Boks

(VIDEO) Lewis o poznatoj press konferenciji: 'Tysona sam udario tri puta, a on me ugrizao za nogu'

 3N1gloofI1o
Evander Holyfield nije jedini boksač kojeg je Mike Tyson odlučio ugristi

Treća runda drugog meča Mikea Tysona i Evandera Holyfielda jedan je od najpoznatijih trenutaka u povijesti profesionalnog boksa. Naravno, taj meč iz 1997. godine poznat je po Tysonovom prljavom potezu, kad je slijedom frustracija svom protivniku odgrizao dio uha.

No, Holyfield je možda jedini boksač kojeg je Iron Mike ugrizao u ringu, ali nikako nije jedini na kojem su završili Tysonovi zubi. Drugi je Lennox Lewis, a incident se dogodio u siječnju 2002. godine, na konferenciji za medije povodom ugovaranja njihovog meča. Tyson je već jednom ranije priznao što je napravio, a o tome je pisano i u njegovoj biografiji. Sad je svoju priču iznio i Lewis, u dokumentarnom filmu 'Lennox: The Untold Story’.

Kakva je situacija bila prije susreta, ispričao je prvobitno Lewisov prijatelj Courtney Shand.

"Samo par trenutaka prije nego što smo izašli na konferenciju za medije, tenzije su bile ogromne. A sjećam se i dolaska u New York, noć ranije. Lennox mi je rekao, ako Mike krene prema njemu, da mogu zaboraviti sav novac koji trebamo dobiti, on se neće suzdržavati. Rekao je kako nema namjeru povući se ako ga ovaj napadne", ispričao je Shand.

Ono što se dogodilo, ušlo je već u legendu, odnosno nered koji je nastao kad su se jedan drugom previše približili. Iz same snimke, koju je i danas moguće pronaći, zapravo se ne vidi puno. Zato je Lennox u dokumentarcu ispričao što se dogodilo. Naime, Tyson ga je ugrizao i to za nogu.

"U jednom trenutku vidio sam kako skida kapu, baca je na pod i kreće prema meni. Boom, ja sam automatski bio spreman na sve. Prva tri udarca bila su moja, a prvi ugriz bio je njegov", ispričao je Lewis.

Tyson je na kraju bio kažnjen s 260 tisuća funti, a meč u Memphisu se bez problema održao pet mjeseci kasnije. Lewis je slavio nokautom u osmoj rundi, a postignuta je prodaja od gotovo dva milijuna prijenosa, što je samo prema tome dovelo do svote od 106.9 milijuna dolara. Svakom od boksača pripao je honorar od 17 i pol milijuna dolara.

Heavyweight Champion Lennox Lewis (2ndL) is approached by fighter Mike Tyson (R) 22 January, 2002 at a news conference in New York. The fighters started to brawl and the news conference was cancelled.   AFP PHOTO   Don EMMERT (Photo by DON EMMERT / AFP)
DON EMMERT / AFP

Linker
14. travanj 2024 14:50