NACIONALNI SPORT

Japansko sumo udruženje snizilo kriterije: Borci sada mogu biti i niži i lakši, no žene i dalje nemaju pristup

Sport se, dakle, mijenja, ali je i dalje sigurno da među novitetima neće biti primanja žena. Njima je zabranjen i sam ulazak u ring

Sumo borba

 Kyodo/newscom/Newscom/Profimedia

Ni sumo borci ne mogu se othrvati novim vremenima. Na posljednjoj audiciji za novo članstvo Japansko sumo udruženje moralo je ublažiti svoje stroge kriterije za prijem novih članova kada je riječ o visini i težini kandidata.

Naime, sve je manje interesa za tradicionalnu japansku borilačku vještinu čiji borci imaju specifične tjelesne proporcije. Dosad je sumo borac morao imati najmanje 167 centimetara i 67 kilograma. Sada je važno samo da prođu testove tjelesne spremnosti.

Dakle, sumo borci odsada će moći biti niži i mršaviji, sve da se popune ispražnjene ekipe.

Vrhunac popularnosti japanski nacionalni sport doživio je 1992. godine kada je u proljeće, na vrhuncu sezone prijava za sumo hrvanje, bilo 160 kandidata, piše londonski Times. Ovo proljeće, s druge strane, za karijeru rikishija, kako se naziva borac, zanimala su se samo 34 kandidata. To je rekordno nizak broj hrvača. Inače, audicija se održava šest puta godišnje, u susret novom turniru, ali najveći broj kandidata standardno se bilježi u proljeće jer tada japanski učenici završavaju školu.

Postati sumo borac nekad je bilo tako važno da su kandidati često pili goleme količine vode prije mjerenja kako bi bili sigurni da će proći testiranja. Times podsjeća na slučaj kada je kandidat stavio silikonski implantant na tjeme kako bi bio viši.

Razlog za opadanje interesa objašnjava se općenitim padom broja stanovništva u Japanu i jednom od najnižih stopa rađanja u razvijenim zemljama. Vjeruje se da mladim Japancima više nije privlačan ni strogi režim koji moraju slijediti sumo borci, a koji, kako ističu poklonici sporta, sadrži duhovnu dimenziju osim što se u Japanu smatra i "dijelom umjetnosti i kulture".

Sport se, dakle, mijenja, ali je i dalje sigurno da među novitetima neće biti primanja žena. Njima je zabranjen i sam ulazak u ring. Taj tabu je povezan, podsjeća Times, s korijenima sporta u Šintoizmu, japanskoj autohtonoj religiji.

Više puta stroga pravila vezana uz žene izazvala su šok kod promatrača. Primjerice, devedesetih kada je japanskoj bivšoj ministrici Mayumi Moriyami zabranjen ulazak u Dohyō - ring kako bi predala pokal pobjedniku. Deset godina kasnije guvernerka Osake, Fusae Ota, našla se u istoj situaciji.

Ali najšokantniji događaj vezan uz tu temu odvio se relativno nedavno, 2018. godine. Gradonačelnik jednog japanskog grada onesvijestio se usred govora na turniru. Kada su dvije žene, jedna od njih medicinska sestra, stupile u ring kako bi mu pružile prvu pomoć s razglasa se čulo da se maknu jer su žene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:08