CIJELA OBITELJ

Jezivo otkriće u Hitlerovom skrovištu: Nađeno je pet ljudskih kostura, a jedan detalj zločin čini još mračnijim

Policija je utvrdila da se ne radi o nedavnom zločinu

Vučja jazbina gdje su pronađena tijela obitelji/Hermann Goring, nacistički ratni zločinac kojem je to svojedobno bio dom

 Vadim Pacajev/Ddp Usa/Profimedia/Universal Images Group/ Profimedia/

Arheolozi amateri iskopali su pet ljudskih kostura, od kojih je jedno bilo novorođenče, kojima nedostaju ruke i noge ispod nekadašnjeg doma nacističkog ratnog zločinca Hermanna Göringa u današnjoj Poljskoj, prenosi The Guardian.

Vučja jazbina (Wolf’s Lair), ciglena zgrada koja je s prolaskom vremena u potpunosti obrasla travom i grmljem, poznatija je kao Hitlerov vojni stožer i sjedište u blizini sadašnjeg grada Kętrzyna, gdje su nacistički vođe proveli veliki dio Drugog svjetskog rata.

Vjerovalo se da je lokacija temeljito istražena, stoga je s porastom popularnosti mračnog turizma koji uključuje obilaske mjesta stradanja ili smrti, amaterski arheološki tim Fundacja Latebra iz Gdanjska godinama tamo provodio vrijeme. Jedna su od rijetkih organizacija s izričitim dopuštenjem za provođenje istraživanja u Vučjoj jazbini, koju obilazi oko 200 tisuća posjetitelja godišnje.

Uglavnom su otkrivali banalne kućanske predmete poput posuđa i alata. Zato ih je potpuno šokiralo kad su u veljači umjesto drvenih podova koje su tražili u prostorijama gdje je živio Göring, iskopali lubanju koja je bila skrivena na dubini od samo deset centimetara.

image

Vučja jazbina u blizini grada Kętrzyna, gdje su nacistički vođe proveli veliki dio Drugog svjetskog rata

Zydrius Tartenis/Panthermedia/Profimedia/Zydrius Tartenis/panthermedia/profimedia

Odmah su obavijestili lokalnu policiju, koja je odlučila izvaditi sve ostatke, nakon istrage kojom je utvrđeno da se ne radi o nedavnom zločinu. Daljnjim iskapanjem pronađeno je pet kostura za koje se vjeruje da su svi iz iste obitelji - tri odrasle osobe, tinejdžer i beba.

- To je bila najstrašnija stvar koju smo pronašli. Svi su ležali jedan pored drugoga, okrenuti u istom smjeru - rekao je Oktavian Bartoszewski, izdavač časopisa Relikte der Geschichte i član tima Fundacja Latebra. Objavio je i kratki dokumentarac na YouTubeu o pronalasku grobova.

Ostatci tijela nisu imali tragove odjeće ili drugih osobnih predmeta, što znači da su vjerojatno skinuti prije pokopa. Iako je moguće da su se kosti šake i stopala, koje su sitnije, jednostavno raspale nakon nekog vremena, istražitelji ne mogu isključiti opciju da su bile amputirane.

Puno je nagađanja o tome je li Göring znao da su tijela zakopana ispod njegovog doma ili su tamo skrivena nakon rata. Njemački mediji navode da je obitelj mogla biti žrtva masovnog ubojstva koje su izvršili nacisti, ali poljsko tužiteljstvo još provodi istragu.

image

Adolf Hitler (lijevo) i Hermann Goring (desno) gledaju paradu tijekom 1938. godine u tadašnjoj Pruskoj

-/World History Archive/Profimedia/-/world History Archive/profimedia
image

Nacističko sjedište je s prolaskom vremena u potpunosti obraslo travom i grmljem

Vadim Pacajev/Ddp Usa/Profimedia/Vadim Pacajev/ddp Usa/profimedia

Göring, Hitlerov imenovani zamjenik i nasljednik, bio je najviši nacistički dužnosnik kojem se sudilo u Nürnbergu. Ubio se tabletom cijanida u 1946. godini uoči planiranog pogubljenja. Stariji nacisti, uključujući Hitlera i Göringa, ali i Martina Bormanna, Wilhelma Keitela i Alfreda Jodla, koristili su Vučju jazbinu kao izolirani, dobro zaštićeni kompleks iz kojeg su planirali vojne kampanje, kao i zločine holokausta.

Hitler je proveo više vremena u Vučjoj jazbini nego bilo gdje drugdje tijekom rata. Bila je to i lokacija neuspjelog puča 20. srpnja 1944. godine, u kojem je Claus Schenk Graf von Stauffenberg, njemački grof, pod hrastov stol podmetnuo aktovku s bombom u neuspjelom pokušaju atentata na “Führera”.

image

Dio kompleksa u kojem se nalazi ulaz za Hitlerov bunker, označen brojem 13

Attila Husejnow/Sopa Im/Sipa Press/Profimedia/Attila Husejnow/sopa Im/sipa Press/profimedia
image

Bila je to i lokacija neuspjelog pokušaja atentata

Vadim Pacajev/Ddp Usa/Profimedia/Vadim Pacajev/ddp Usa/profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 11:23