K1 i Boks

WBC otkrio naziv nove težinske kategorije: 'Ime je inspirirano šestogodišnjim herojem čovječanstva'

WBC pojas
 MEXSPORT/OSVALDO AGUILAR via AFP
Radi se o kategoriji koja će se smjestiti između lakoteške i teške

Iako dobar dio boksačke javnost smatra da već sada imamo previše težinskih kategorija i previše svjetskih titula, World Boxing Council je ipak odlučio uvesti još jednu.

Radi se o kategoriji koja će se smjestiti između lakoteške i teške, a gornja granica iste iznosit će 101.6 kilograma.

Predstavljajući novu kategoriju, predsjednik WBC-a Mauricio Sulaiman otkrio je i da će se ista zvati 'bridger', odnosno 'bridgerweight'. Naziv je to koji je inspiriran šestogodišnjim dječakom Bridgerom Walkerom, junakom koji je zadobio teške ozljede riskirajući život kako bi spasio mlađu sestru od napada psa.

Sulaiman je odluku o uvođenju ove kategorije pravdao tvrdnjama da teškaši u posljednjih 10-ak godina postaju sve veći i veći te da je potrebno otvoriti prostor onim manjima.

"Prije 10 godina WBC je odlučio pomaknuti limit lakoteške kategorije od 86.1 do 90.7 kilograma. To smo napravili zbog težine sportaša koji su bez ikakve sumnje porasli na izuzetno impresivan način. Najviša kategorija je teška, a ona donosi najveću slavu jer ste kao svjetski prvak u ovoj kategoriji tradicionalno prepoznati kako najvažniji sportaš svijeta. Onaj nepobjedivi, gladijator", rekao je Sulaiman za Herald of Mexico dodavši:

"Odlučili smo uvesti novu kategoriju imena 'bridger' jer je ona itekako potrebna za veliki broj boksača čija se kilaža kreće između 90.7 i 101.6 kilograma. Ime je inspirirano herojem čovječanstva, tim šestogodišnjim dječakom koji je spasio svoju četverogodišnju sestru od napada divljeg psa", objasnio je predsjednik WBC-a.

Linker
30. ožujak 2024 00:54