Regija

WBC uvrstio Babića u službenih Top 10 nove kategorije: 'Bila bi mi čast postati prvi prvak'

Alen Babić
 Fight Site
Objavljena je prva službena ljestvica 'bridger' divizije, na čijem osmom mjestu se našao Alen Babić

Kao što je za ovaj mjesec i najavljeno, World Boxing Council (WBC) objavio je službenu rang ljestvicu nove boksačke kategorije, koja je dobila ime "bridger" kategorija, po malom junaku Bridgeru Walkeru. Riječ je o kategoriji smještenoj između lakoteške i teške kategorije, a gornja granica iste je 101.6 kilograma. Do sada su svi boksači teži od 91 kilograma automatski bili teškaši, pa je ovo velika prilika za boksače koji se najbolje osjećaju između 90 i sto kilograma, posebno one koji negativno reagiraju na fizički deficit u usporedbi s boksačima težim od 110 kilograma, kakvih je većina u današnjem teškaškom svjetskom vrhu.

Prva službena ljestvica sadrži 20 boksača, a na nju su uvršteni teškaši koji su posljednje odrađene mečeve težili ispod granice nove kategorije, čime se u nju uklapaju ili boksači koji inače fizički odgovaraju granicama iste. Prvo mjesto zauzeo je tako Oscar Rivas, kolumbijski boksač kojeg smo posljednji put gledali prije više od godinu dana, kad je poražen od Dilliana Whytea. Zanimljivo, on u prosjeku teži oko 108 kilograma i nikad se kao profesionalac nije borio ispod 100. No, visok je 184 cm i vjerojatno zbog toga WBC smatra kako može nastupati u toj kategoriji.

Ono najvažnije za nas ipak je ime koje se nalazi na osmom mjestu. U pitanju je Alen Babić. "Savage" po svim gabaritima apsolutno odgovara toj kategoriji. U teškoj nastupa jer je to oduvijek bio njegov san i želja te misli i nastaviti, no za Fight Site je otkrio što misli o eventualnom nastupu u "bridgeru", posebno jer mu se uz ovakav status otvaraju neke jako dobre prilike.

"To je znak da je svijet primijetio Savagea i da je Savage primijetio svijet. Bit će tu svega. Bila bi mi uistinu čast postati prvi prvak ikad u novoj kategoriji. Moja kategorije je i dalje teška i tu želim ostati. Ali, ako dobijem priliku boriti se u bridgerweightu, mislim da bi to bio jako dobar meč jer sam već u samom vrhu. Naravno da bih onda i tome pridao pozornost", prokomentirao je Babić za Fight Site svoj trenutni status.

Ovu kategoriju za sada nisu prihvatile preostale tri elitne boksačke organizacije, ali iz WBC-a se nadaju da bi se to uskoro moglo promijeniti. Posebno nakon što oni odrade najavljeno spuštanje granice lakoteške kategorije, koja je sada na 90.5 kilograma. I tu je velika razlika do poluteške (79.5) pa time pokušavaju regulirati taj problem. Posebno je nevjerojatno ako znamo da od poluteške prema dolje gotovo svaka tri kilograma dolazi nova kategorija. Ukratko, prije uvođenja bridgera, do granice od 79.5 kilograma bilo je 16 kategorija, a iznad te granice tek dvije.

Na spomenutoj ljestvici nalaze se još neka zanimljiva imena. Drugu poziciju zauzeo je deseti boksač lakoteške kategorije prema BoxRecu, Ryad Merhy iz Belgije, dok je treći Kevin Lerena, talentirani "cruiseraš" iz Južnoafričke Republike. Od njih do Babića još su ubačeni Dmitri Kudrijašov, Evgeni Romanov, bivši teškaški izazivač Bryant Jennings i poljski veteran Artur Szpilka. Od glasovitih boksačkih imena vrijedi još spomenuti Marka Hucka na 11. mjestu. Kompletan poredak možete pogledati ispod teksta, a WBC je najavio kako će se prve borbe u novoj kategoriji održati već u siječnju.

WBC - Službeni Top 20 poredak "bridger" kategorije

1. Oscar Rivas
2. Rayad Merhi
3. Kevin Larena
4. Dmitrij Kudrijašov
5. Evgeni Romanov
6. Bryant Jennings
7. Artur Szpilka
8. Alen Babić
9. Joel Tambwe Djeko
10. Shigabudin Aliev

11. Marko Huck
12. Bilal Laggoune
13. Samuel Kadze
14. Rashid Kodzoev
15. Isaac Chamberlain
16. Carlous Welch
17. Imre Szello
18. Oleksandr Teslenko
19. Labinot Xhorxhaj
20. Robert Simms

Linker
15. travanj 2024 18:48