UFC

Werdum se vraća velikom borbom protiv 'Kraljevskog udava'

Fabricio Werdum
 Jason Silva/AGIF/AFP
Fabricio Werdum vraća se nakon dvogodišnje suspenzije te će nastupiti na velikom UFC 250 eventu u Brazilu. Njegova povratnička borba trebala bi biti prava poslastica budući da će ga s druge strane čekati Aleksei Oleinik, vlasnik najviše 'submission' pobjeda na cijelom UFC rosteru.

Suspenzija 42-godišnjeg Fabricija Werduma (23-8-1, 11-5 UFC) zapravo je imala vrlo zanimljiv tijek. 22. svibnja 2018. godine, kad je već za četiri mjeseca kasnije imao ugovorenu borbu protiv Alekseija Oleinika, Werdum je pao na doping testu. Dobio je dvogodišnju suspenziju, nakon čega je zatražio otkaz iz UFC-a te se umirovio. Kako se umirovio, USADA ga je prestala testirati. UFC mu želju za otkazom ipak nije uslišio.

Kad je tijekom prošle godine donio odluku ipak se vratiti nakon što mu suspenzija istekne, testiranja su ponovno krenula, ali problem je bio što mu se vrijeme u "mirovini" nije brojalo kao odrađena suspenzija. U tom slučaju bi umjesto svibnja ove godine njegovo vrijeme povratka bilo tek ožujak iduće. Ipak, došlo je do nagodbe s USADA-om putem koje mu je suspenzija umanjena za deset mjeseci. Tako nema ničega što se može ispriječiti njegovom povratku.

Taj povratak odradit će kod kuće u Brazilu, protiv borca s kojim se trebao susresti u svojoj gore spomenutoj otkazanoj borbi. Aleksei Oleinik (58-13-1, 7-4 UFC) je Werdumov vršnjak koji je prošlog mjeseca savladao Mauricea Greenea i time prekinuo niz od dva poraza. S 46 pobjeda prisiljavanjem na predaju uvjerljivo je najbolji borac tog kriterija na cijelom UFC rosteru, a kao UFC borac čak je pet puta nagrađivan bonusom za najbolju izvedbu. Jedini je borac koji je u UFC-u dva puta slavio "ezekiel" gušenjem, inače njegovom "specijalkom".

Borba će se održava na UFC 250 priredbi, 9. svibnja u Rio de Janeiru. Prema svemu sudeći, taj mi program trebala predvoditi borba za naslov prvaka bantam kategorije između Henryja Cejuda i Josea Alda.

Linker
19. travanj 2024 15:42