K1 i Boks

Bob Arum o sutrašnjoj borbi i japanskom boksačkom čudovištu: ‘On je jedan od najboljih boraca koje sam ikada vidio‘

Naoya Inoue vs Luis Nery

 Top Rank Instagram
Večeras odnosno kasno ujutro nas očekuje sjajan boksački obračun kojeg predvodi japanska boksačka senzacija

Postoji jedna stara japanska izreka koja glasi: "Mudrost samuraja šapuće u uho duše, a ona ga dalje vodi kroz život". Mudrost je osobina koju čovjek stječe iskustvom, a upravo to iskustvo je najveća vrlina 91-godišnjeg Roberta Aruma, a mnogi ga znaju pod pseudonimom Bob.

Arum je klasični "izdanak" američkog neokapitalizma, a u tom "sustavu" se najbrže kapitalizira tako što se nađete na pravom mjestu u pravo vrijeme s pravim idejama. Postavlja se onda pitanje kako je sin ugledne, ali srednjoklasne židovske obitelji iz Brooklyna postao jedan od najvećih boksačkih promotora ikada, ali to je tema za neku drugu kolumnu.

image

Bob Arum u društvu ring djevojki

TOP RANK Fb

Za narative ove priče je bitno da približimo Arumovu perspektivu, odnosno da je "stari lisac" svoje iskustvo stekao u nepredvidljivim "valovima života". Arum se preko odvjetničkog posla nalazio u glavnom timu za istragu ubojstva američkog predsjednika Johna Fitzgeralda Kennedyja da bi netom prije 25. rujna 1962. godine se našao na mjestu koje mu je promijenilo život. To mjesto je bilo u prvim redovima oko boksačkog ringa u kojem se vodila bitka za svjetski teškaški naslov između legendarnih imena Sonnyja Listona i Floyda Pattersona. Arum se tu također nalazio u svojstvu pravne osobe, ali ubrzo je uvidio potencijal boksačkih priredba i ušao je u taj posao, da bi onda 1973. s Jabirom Herbertom Muhammadom osnovao glasoviti Top Rank koji nakon 51. godine djelovanja nakon brojnih slavnih priredbi i dalje organizira najveće boksačke priredbe poput ove današnje.

Okršaj u "Zemlji izlazećeg sunca"

Kasno odnosno rano po hrvatskom vremenu (ovisno o mečevima prije) imat ćemo priliku pratiti sjajnu boksačku priredbu koja se održava u Tokiju, odnosno stadionu po nazivu Tokyo Dome. Stariji čitatelji će se možda sjetiti ovog stadiona jer se radi o legendarnom mjestu na kojem smo vidjeli jedan od najvećih "upseta" u boksačkoj priredbi kada je James "Buster" Douglas nokautirao Mikea Tysona i tako je direktno utjecao na tok moderne povijesti teškaškog boksa. Ovu boksačku priredbu ne predvode dva Amerikanca, već zanimljiv "par" u vidu sistematski proračunatog Japanca i naivno agresivnog Meksikanca. Naime, rukavice će ukrstiti jedan od najboljih boksača današnjice Naoya "The Monster" Inoue (井上 尚弥) (26-0, 23 KO) i Luis "Pantera" Nery (35-1, 27 KO). Oba boksača su bez ikakvih problema zadovoljili vagu.

Japanac je trenutno neosporeni prvak s najprestižnije četiri titule u super bantam kategoriji (WBA, WBC, IBF, WBO) kao i slavnu "Ring Magazine" titulu. Jedini je boksač u povijesti super bantam/junior perolake (-55 kg) kategorije, a zadnji meč je imao na samom kraju prošle godine kada je nokautom u 10. rundi pobijedio Marlona Tapalesa. "Japansko čudovište" je dobilo nadimak po impresivnoj i po protivnike zastrašujućoj statistici koja kaže da je Inoue nokautirao 88.46% protivnika, a taj je postotak nešto veći u borbama za svjetske titule i iznosi 90.04%. Počeo je trenirati na inicijativu svog oca Takume koji je i njegov današnji trener, a njegov mlađi brat i bliži rođak su također uspješni boksački profesionalci.

Luis "Pantera" Nery punog imena Luis Esteban Neri Hernandez dolazi iz meksičke pokrajine Baje Californije koja se nalazi na samom sjeverozapadu Meksika. Radi se o bivšem dvostrukom svjetskom prvaku koji je bio vlasnik WBC i Ring titule u bantam kategoriji od 2017. do 2018. godine, a također nosio je WBC-ovu titulu i po drugi put od 2020. do 2021. godine kada je jednoglasnom odlukom osvojio upražnjenu titulu protiv Aarona Alamede, ali je potom u sljedećem meču nokautiran od strane Brandona Figueroa. Meksička "Pantera" imala je jako kratku amatersku karijeri, odnosno borio se devet puta te je u svim amaterskim nastupima bio pobjedonosan.

Mudrost američkog kapitalista o japanskom samuraju

"On je sjajan mladić i jedan od najboljih boraca koje sam ikada vidio" rekao je Arum za Boxing Scene te nastavio: "Strašno je gledati ono što gledamo od njega. On mi daje jako dubok dojam protiv dobrih protivnika. Nikada nisam vidio borca te veličine da to radi. Možda je samo Salvador Sanchez imao takve sposobnosti".

Nije upitno da Inoue zaista iznova uvijek iznenađuje boksačku javnost svojim izvedbama, no realnije je da Arumova "očaranost" japanskom boksačkom senzacijom dolazi iz činjenice da će uprihoditi projiciranih 20 milijuna dolara samo od ulaznica, a svi sportski objektivi "Istočnog svijeta" će biti usmjereni ka ringu unutar Tokyo Doma.

Japanske medijske kuće koje se bave analizom sportskih tržišta ističu da je Naoya Inoue trenutno najpopularnija japanska sportska javna ličnost uz Shoheija Ohtanija (op.a. bejzbolska zvijezda). Tu činjenicu je iznio sam Arum što implicira da je konstantno "zauzeti" američki kapitalist našao vremena analizirati japansko tržište što dalje implicira da je Inoue zapravo strateški projekt Top Ranka koji svim silama pokušava osvojiti boksačka tržišta van samih epicentara poput Zapadne i Istočne obale SAD-a i saudijskog Rijada.

Kada pričamo o ovakvim usuđujemo se reći "egzotičnijim", ali i dalje svjetskim priredbama moramo uzeti u obzir da većina ljudi s našeg govornog područja promatra stvari kroz "lokalnu prizmu" pa nam sve ovo izgleda "nevažno", no secirajući stvari možemo uvidjeti da se ovdje prije svega radi o jako kvalitetnoj boksačkoj priredbi, a ispod toga "bukti" pravi mali "promotorski rat".

Linker
05. svibanj 2024 16:29