K1 i Boks

Daniel Dubois nije miljenik fanova, ali danas će svi navijati za njega: Njegov protivnik omražena je figura u svijetu boksa

Daniel Dubois

 AA/ABACA/Abaca Press/Profimedia
26-godišnji Daniel Dubois pravi je primjer sportaša, za razliku od njegovog današnjeg suparnika

Daniel Dubois nije tipični britanski teškaš. Boksači poput Tysona Furyja, Anthonyja Joshue, pa čak i Joea Joycea, uživaju veliku pažnju medija, nerijetko su pred kamerama, a često su i vrlo rječiti za mikrofonom.

S druge strane, Daniel Dubois puka je suprotnost. Samozatajni engleski boksač preferira ‘‘govoriti‘‘ svojim šakama unutar ringa. Nadimak ‘‘Dynamite‘‘ opisuje Duboisa samo unutar ringa, jer sve ostalo što pokazuje van borilišta, nema apsolutno nikakve veze s dinamitom i eksplozijom. Njegovu osobnost dobro je opisao njegov bivši trener Martin Bowes, još prije četiri godine u intervjuu za Boxing News.

‘‘Nikada ga nisam čuo da je rekao lošu riječ o bilo kome. Ma nikad nisam čuo da je podigao ton ili bio ljut. Sjećam se da sam se jednom vozio s njim kroz West End i bilo je mnoštvo automobila koji su ulazili i izlazili iz prometa, a pritom su nas presijecali. Predugo je trajao naš put do odredišta, a ja sam se u jednom trenutku naživcirao: ‘Hajde! Previše je ljudi i automobila oko nas!‘. Zatim sam se okrenuo prema Danu (Danielu Duboisu), očekujući istu reakciju, odnosno frustraciju jer smo zapeli u prometu i kasnimo. On mi je odgovorio: ‘Svi ovdje imaju neku svoju svrhu, zar ne?‘. Tada sam shvatio da imam nešto u što mogu vjerovati. On (Dubois) je krupan tip, ali jako lijepo se ponaša i nerijetko vas vraća u realnost. On je stvarno dobar dečko.‘‘, rekao je Bowers.

Unutar ringa, Dubois je pravi ‘‘Dynamite‘‘. 18 od ukupno 19 svojih pobjeda upisao je nokautom i zbilja je zastrašujuć udarač. U dosadašnjoj karijeri dvaput je gubio, a bolji su bili vrhunski boksači poput Oleksandra Usyka i Joea Joycea. Držao je Dubois jedno vrijeme i WBA (Regular) titulu u svom vlasništvu, a trenutno kotira kao top 10 teškaš na svijetu.

Sudeći prema svemu navedenom, očekivalo bi se da javnost voli Duboisa i da uživa veliku podršku tijekom svakog svog nastupa. Realnost je ipak nešto drukčija. Daniel Dubois možda je čak i previše miran i suzdržan za jednog boksača. Dubois je ‘‘hladan‘‘, ne pokazuje emocije, niti se služi modernim metodama ‘‘trash talka‘‘ kojima se privlači šira masa. On se na konferencijama za medije pojavljuje samo zato jer mora i trudi se što jednostavnije odgovoriti na upite od strane medijskih predstavnika. U njegovoj glavi samo su ring i želja za ulaskom u ring. Sve ostalo djeluje apsolutno nebitno, a javnost se teško može poistovjetiti i prikloniti takvom karakteru, posebno britanska javnost koja voli vješte i karizmatične govornike. Koliko je Dubois hladan, govori i situacija nakon meča s Oleksandrom Usykom. Dubois je u petoj rundi pogodio Usyka spornim udarcem koji je sudac označio ‘‘preniskim i nedozvoljenim‘‘, dok su članovi Duboisovog tima smatrali da se radi o ‘‘čistom‘‘ udarcu u tijelo. Usyk je dobio nekoliko minuta za oporavak i u nastavku je došao do pobjede.

Usykov trener Don Charles i promotor Frank Warren urlali su i uvjeravali okupljene da se radi o krađi, dok je Daniel Dubois poprilično mirno promatrao cjelokupnu situaciju i čekao priliku da napusti ring. Izrekao je i Dubois neke riječi kojima je dao do znanja da se osjeća ‘‘pokradenim‘‘, ali više je nego jasno da se radilo o isforsiranim izjavama na koje je natjeran od strane promotora i trenera. Da Warren i Don Charles kojim slučajem nisu bili prisutni, Dubois bi vjerojatno bez riječi napustio ring i otišao u svlačionicu.

Dubois dakle nije boksač kojeg fanovi neizmjerno vole, ali nije niti jedan od boksača kojeg mrze. On je u ‘‘zoni neutralnog‘‘ i dojam je da ne planira iskoračiti u neku drugu zonu. Ovo je njegova zona komfora i manjak podrške od strane fanova ne dira ga previše.

Duboisov protivnik nekadašnji je rival Mirka ‘‘Cro Copa‘‘ Filipovića

Danas će Dubois ipak uživati veliku podršku boksačke javnosti, a velike zasluge pripadaju njegovom protivniku, Jarrellu Milleru. Hrvatska javnost dobro poznaje Jarella Millera prvenstveno zbog dva meča koja je odradio protiv Mirka ‘‘Cro Copa‘‘ Filipovića.

Miller je nekoć paralelno gradio boksačku i kickboksačku karijeru, a prvi meč protiv Mirka odradio je 2013. godine na K-1 World Grand Prixu u Zagrebu. Mirko ga je porazio jednoglasnom odlukom sudaca, ali Miller se teško nosio s tim porazom.

Ususret revanšu koji su odradili sredinom 2014. godine, američki teškaš nazivao je Mirka raznim pogrdnim nazivima i najavljivao je kako će okončati Mirkovu karijeru. Miller je na kraju poražen i u revanšu, ali donekle je bio u pravu. Mirko je nakon toga završio karijeru, ali samo kickboksačku. Mirkova MMA karijera potrajala je još pet godina.

Uglavnom, Millera smo već tada upoznali kao antipatičnog teškaša koji se ne suzdržava za mikrofonom. To je na svojoj koži osjetio i Anthony Joshua.

Naime, ‘‘AJ‘‘ i Miller trebali su boksati u lipnju (6. mjesec) 2019. godine, a u igri su bile WBA, IBF i WBO titule svjetskog prvaka. Prozivao je Miller Joshuu, a jednom prigodom otišao je izvan granica dobrog ukusa, rekavši kako će nakon meča izvesti Joshuinu majku na spoj. Što dodati?

Kultni Madison Square Garden trebao je ugostiti Joshuu i Millera, ali Miller je pao na doping i ostao je bez licence za nastup pod ingerencijom Atletske komisije u New Yorku. Naknadni testovi pokazali su prisustvo još nekih nedozvoljenih supstanci (EPO (krvni doping) i hormon rasta), a Miller je ostao bez meča protiv Joshue

Milleru je od strane WBA organizacije izreknuta suspenzija u trajanju šest mjeseci, ali Miller je mogao boksati u mečevima koji nisu pod nadležnosti Atletske komisije u New Yorku i WBA federacije. Već u sedmom mjesecu 2020. godine Miller je trebao ukrstiti rukavice s Jerryjem Forrestom, ali do meča ipak nije došlo. Pogađate? Miller je opet pao na doping, a boksu se vratio tek 2023. godine.

Ako vas zanima kako je Miller otišao iz kickboksa, također je doping skandal kumovao tome. ‘‘Big Baby‘‘ je pod utjecajem dopinga odradio revanš s ‘‘Cro Copom‘‘, ali svejedno je izgubio taj meč.

Dakle, Jarrell Miller zapravo je ‘‘lajavac‘‘ iza kojeg su brojni doping skandali, ali iz nekog razloga, on i dalje ima dozvolu za nastupanje na velikoj sceni, u profesionalnom boksu.

Koliko Miller zna biti iritantan, dovoljno govori činjenica da je čak i smirenog Duboisa uspio donekle isprovocirati na konferencijama za medije. ‘‘Dynamite‘‘ je poručio kako će Miller ‘‘ići na spavanje‘‘, a ne sumnjamo da će boksačka javnost navijati za takav ishod.

Neće Duboisu ipak biti lako. Jarrell Miller iza sebe ima 27 profesionalnih mečeva, a upisao je 26 pobjeda i jedan neriješen ishod. Miller je kvalitetan boksač, a u meč protiv Duboisa ulazi čak 42,6 kilograma teži. 151 kilogram težio je Miller na službenom vaganju, dok je Duboisu vaga pokazala 108,4 kg. Miller građom ne odaje dojam nekog tko se redovno dopingira, ali nije odavao takav dojam niti onda kada je bio pozitivan na doping testiranjima. Kao da već nije bio dovoljno antipatičan, Jarrell Miller odlučio je dodatno privući bijes javnosti. Američki teškaš snažno je odgurnuo Duboisa tijekom sučeljavanja nakon jučerašnjeg vaganja, a ne sumnjamo da će Dubois imati veliki motiv da ušutka ‘‘Big Baby‘‘ Millera.

Hoće li sport upisati pobjedu nad kemijom?

Završit ćemo s prisjećanjem na Svjetsko prvenstvo u atletici koje se održalo 2015. godine u Pekingu. Ljubitelji atletike nestrpljivo su iščekivali utrku na 100m, a u centru pažnje bili su Usain Bolt i Justin Gatlin.

Gatlin je iza sebe imao doping skandale, dok Usain Bolt nikada nije bio pozitivan na doping. Pokojni komentator srpskog RTS-a Duško Korać bez zadrške je navijao za Usaina Bolta, a Bolt je na kraju i došao do pobjede i zlatne medalje.

‘‘Ima Boga! Ne može se protiv majke prirode! Ovo je pobjeda sporta nad farmacijom, ovo je pobjeda sporta nad prevarantima i onima koji se drogiraju.‘‘, neke su od riječi Duška Koraća nakon Boltove pobjede. Slične riječi mogli bismo izgovarati ako Dubois danas porazi Jarrella Millera.

Najavu ‘‘Day of Reckoning‘‘ eventa s detaljima o terminu i prijenosu priredbe možete pročitati klikom na LINK.

Linker
11. travanj 2024 16:07