K1 i Boks

Glory raskinuo ugovore sa svim ruskim borcima: Ostali su i bez prvaka poluteške kategorije

Artem Vakhitov vs. Alex Pereira (lijevo)

 Pro Shots Photo Agency/ddp USA/Profimedia
Ponajbolja kickboksačka promocija na svijetu našla se u problemima zbog rata u Ukrajini

Puno pomutnje na raznim poljima uzrokovao je rat između Rusije i Ukrajine. Rusija kao agresor snosi raznorazne sanckije, počevši od ekonomskih pa sve do onih u sportu. Ruskim sportašima zabranjuju se nastupi na brojnim velikim sportskim manifestacijama.

Borilački sport ipak nije krenuo tim stopama. Ruski borci ujedno nastupaju u UFC-u i ostalim promocijama, a kroz posljednjih mjesec i pol dana, svjedočili smo i nastupima ruskih boksača u mečevima za svjetske titule.

Vladimir Kličko još uoči meča između Dmitryja Bivola i Canela Alvareza pozivao je WBC i atletske komisije da zabrane taj nastup te da suspendiraju Bivola jer je Rus. To se nije dogodilo, a Bivol je pobijedio Meksikanca koji je do tada bio najbolji boksač svijeta na svim relevantnim ljestvicama.

Sinoć je i Artur Beterbiev upisao pobjedu protiv Joea Smitha u meču čiji su ulog bile tri titule svjetskog prvaka u poluteškoj kategoriji. Dakle, ruski borci ujedno nastupaju na najvećoj sceni, ali kad je kickboks u pitanju, stvari se mijenjaju.

Glory kao vjerojatno najbolja kickboksačka promocija na svijetu pokrenuo je prvi potez. Promocija bazirana u Singapuru predvođena Pierreom Andurandom koji je Francuz, odlučila je raskinuti ugovore svim ruskim borcima, ali iz više razloga kojima ne krive ruske borce, niti ih sankcioniraju.

''Zbog invazije ruske vlade na Ukrajinu, što Glory ne odobrava, bili smo suočeni s nizom prepreka koje čine nemogućim ugovaranje mečeva za ruske borce. Radi se o barijerama poput zabrane putovanja i ulaska u države, sigurnosnih razloga, blokade računa zbog financijskih sankcija i protivnika koji se ne žele boriti s njima. Trenutni Gloryjev prvak poluteške kategorije Artem Vakhitov jedan je od brojnih ruskih boraca kojima je raskinut ugovor i stoga napušta titulu prvaka u poluteškoj kategoriji.'', prvi je dio Gloryjeva priopćenja, dok u drugom poručuju.

''Htjeli bismo od srca zahvaliti ruskim sportašima na njihovoj suradnji tijekom ovog izazovnog vremena i na njihovim povijesnim nastupima u našoj ligi. Cijenimo ih kao sportaše, natjecatelje, prijatelje i ova situacija nije njihova krivnja. Nije niti naša također. Poštujemo njihove karijere i predanost sportu, a enormno smo se trudili kako bismo im ugovorili neke mečeve, ai prepreke su nepremostive u današnjem okruženju.'', poruka je iza koje zapravo stoji Gloryjev izvršni potpredsjednik Scott Rudmann.

Glory zapravo na neki način izlazi u susret ruskim borcima te im daje slobodu da mečeve potraže negdje drugdje. Dojam je kako će ih moći pronaći samo u vlastitoj državi, barem dok se stanje ne smiri.

Gubitak Artema Vakhitova (22-6-0) svakako je najveći za Glory kad je ovaj potez u pitanju. 31-godišnji ruski poluteškaš došao je do titule prvaka još 2016. godine. Pojas je uspješno branio pet puta, sve dok ga Alex Pereira nije porazio podijeljenom sudačkom odlukom, početkom 2021. godine. Revanš je uslijedio u devetom mjesecu protekle godine, a Vakhitov je slavio većinskom odlukom sudaca i pojas je vratio u svoje vlasništvo.

Glory će novog prvaka dobiti 20. kolovoza (osmi mjesec), a za titulu će se boriti Luis Tavares i Sergej Maslobojev. Radi se o Glory 81 eventu koji će se održati u Dusseldorfu.

Što se tiče Gloryjeve odluke o raspuštanju svih ruskih boraca, naišla je na podijeljene reakcije. Zanimljivo je kako se Henry Cejudo pobunio putem svog Twitter profila.

''Uistinu trebamo odvojiti sport od politike. Mirom kroz sportom možemo premostiti jaz. Ovo je čista diskriminacija. #SlobodaRuskimSportašima'', napisao je Cejudo na Twitteru.

Dojam je kao da Cejudo nije najbolje shvatio objašnjenje Gloryja, jer kickboksačka promocija ovime ne kažnjava ruske borce.

Linker
04. svibanj 2024 04:34