K1 i Boks

Ilunga Makabu kontroverznom sudačkom odlukom obranio je pojas u cruiseru, a zatim je prozvao Canela

Ilunga Makabu

 Valery Sharifulin/TASS/Profimedia
Kongoanac je slavio poprilično upitnom i tijesnom podijeljenom sudačkom odlukom

Iako su MMA događanja ovog vikenda zastupljena u manjoj mjeri, boksa nije izostalo. WBC-ov pojas u cruiseru bio je ulog na boksačkoj priredbi u Ohiu. Ilunga Makabu (28-2-0, 25 KO) branio je titulu svjetskog prvaka, a Thabiso Mchunu (23-5-0) nadao se doći do svoje prve svjetske titule. Bio je ovo revanš dvojice spomenutih boksača, a Makabu je ponovno bio uspješniji.

34-godišnji Kongoanac, slavio je tijesnom podijeljenom sudačkom odlukom, a Južnoafrikanac Mchunu zasigurno će žaliti za propuštenom prilikom. Jedan sudac bodova je meč 115-113 u korist Makabua, drugi je istim rezultatom bodovao za Mchunua, dok je Jamie Garayua meč vidio kao 116-112 za Makabua.

Težak posao imao je Makabu u svojoj drugoj obrani titule. Mchunu je otvorio meč, dobro koristeći prednji direkt. Ipak, kako je borba odmicala, Makabu je pronalazio svoj ritam. Tijekom treće runde, vidjeli smo smo nešto više akcije i dobrih razmjena, a Makabu je djelovao bolje u takvim situacijama.

U četvrtoj rundi, prvak je završio na podu, no nije se radilo o klasičnom nokdaunu, nego o saplitanju preko noge Mchunua. Ipak, Mchunu je nakon toga boksao s pregršt samopouzdanja i osjetno je bolji bio u tom periodu. Dojam je kako je Makabu bio lošiji boksač nakon polovice meča, iako je češće bio taj koji se kreće prema naprijed i inicira akciju, Mchunu je konkretnije pogađao.

Iako je Makabu podigao tempo u drugoj polovici meča te je dojam kako je ipak preuzeo inicijativu, treba istaknuti kako je Mchunu imao jako dobru sekvencu u jedanaestoj rundi. Sjajno je kontrirao ljevicom jedan od napada prvaka i pomalo je uzdrmao Makabua. Uzevši u obzir da je Mchunu u prvom meču (2015.) bio nokautiran u jedanaestoj rundi, sada je definitivno pokazao bolju kondicijsku pripremu i staloženost u kasnijim fazama borbe.

Makabu je u posljednjoj rundi pokušao napraviti nešto konkretnije, no Mchunu se dobro branio i time je spriječio da borba ponovno završi prekidom. ''Zle krvi'' između dvojice boksača, bilo je i nakon posljednjeg signala za kraj meča, a suci su imali poprilično težak posao. Na koncu, Makabu je ponovno slavio, a Mchunu će svakako imati argumente da je možda on trebao slaviti u ovom meču. Ipak, Makabua nije briga, a nakon meča je izjavio:

''Več sam pobijedio Thabisoa prvi put, a to sam sada ponovno učinio. On je kontraš. Ja nisam došao po nokaut, došao sam boksati.'', rekao je Kongoanac.

Inače, Makabu je WBC-ov pojas u cruiseru osvojio u prvom mjesecu 2020. godine. Dosad ga je uspješno branio jednom, savladavši Nigerijca Olanrewajua Durodolu. Pobjedom nad Mchunuom, došao je do druge obrane titule te desete uzastopne pobjede. Boxrec svrstava ga na drugo mjesto svjetskog poretka u cruiseru, odmah iza Mairisa Briedisa.

Inače, jedan od narativa jeste da će pobjednik ovog meča boksati protiv Canela Alvareza. Meksikanac je prvak u super srednjoj kategoriji, a cruiser je dvije kategorije iznad njegove. Međutim, priča je započela od strane Canelova menadžera i glavnog trenera, Eddyja Reynosoa. On je od WBC-a prošle godine zatražio direktan napad na Makabua. WBC je to odobrio, dok su Davidu Benavidezu obećali da će se boriti za pojas privremenog prvaka u super srednjoj kategoriji, dok Canelo odrađuje svoj izlet u cruiseru. Iako se radi o kompliciranoj situaciji i nije uopće sigurno hoće li se Canelo boriti u cruiseru ili će napasti pojas u poluteškoj kategoriji, Don King iskoristio je priliku da sinoćnji meč između Makabua i Mchunua ispromovira u tom smjeru.

Naravno da je i Makabu silno zainteresiran za meč protiv boksača koji zauzima prvo mjesto na ''P4P'' ljestvicama, a to je jasno iskazao sinoćnje pobjede.

''Moj idući meč bit će protiv CA-NE-LA. Boksat ćemo i ja ću te nokautirati.''

Linker
28. travanj 2024 20:04