K1 i Boks

Ivana Habazin postala je svjetska prvakinja! Najbolja hrvatska boksačica treći put je na krovu svijeta

Ivana Habazin

 GORAN MEHKEK Cropix
Napokon se sve isplatilo, čestitke Ivani Habazin i njenom timu na ovom velikom uspjehu

U punoj zagrebačkoj KC Dražen Petrović dvorani Ivana Habazin jednoglasnom je sudačkom odlukom savladala mađarsku boksačicu Kingu Maygar i osvojila WBC titulu svjetske prvakinje, ali i privremeni pojas WBA svjetske prvakinje te treći put došla na krov svijeta. Dugo je Habazin čekala priliku za osvajanje WBC pojasa i prošla kroz mukotrpne pripreme, ali napokon se sve isplatilo. Nije joj nimalo lagan zadatak večeras pružila Magyar u meču od deset rundi.

Od prve sekunde meča gledali smo jako uzbudljivu borbu. Obje boksačice krenule su silovito i bez previše taktiziranja. Iz našeg kuta mogli smo čuti upute Ivaninog trenera da ne žuri i da više pažnje obrati na obranu. U početnim rundama vidjela se tehnička nadmoć hrvatske borkinje i očito je bilo da uspijeva uputiti više čistih udaraca od njene protivnice.

Magyar nije imala pravi odgovor na kretanje i kombinacije naše predstavnice pa je stoga često previše spuštala glavu i izlagala potiljak. Zbog toga je više puta upozorena od strane sudca. Prva polovica meča prolazi, a Habazin je u značajnoj prednosti.

U drugoj polovici meča Mađarica je pokazala da je dostojna suparnica u borbi za svjetsku titulu. Prestaje spuštati glavu, pronalazi svoj ritam i uspijeva naći metu svojim udarcima, pogotovo desnim direktom. Međutim, svega dvije ili tri runde je uzela od ukupno njih deset.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Krajem meča Habazin ponovno preuzima inicijativu i upućuje čiste udarce. Gledali smo meč prepun akcije koju su nam pružile ove dvije vrlo izdržljive sportašice.

Oduševljena Habazin je odmah po završetku borbe dala izjavu u kojoj se zahvalila publici.

"Bila mi je čast imati ponovo borbu u ovoj dvorani. Hvala Biserki Petrović koja mi posudila za izlazak u ring Draženovu majicu s Olimpijskih igara u Barceloni ‘92. Moj poklon gospođi Biserki je krunica koju je blagoslovio papa Franjo. Rekla sam da će borba biti teška", poručila je Habazin pa nastavila.

"U životu nisam imala većih problema, većeg straha, ali molila sam se Bogu i uspjela. Bog je moja snaga. Vjerujem da je možda moglo biti i bolje u zadnjim rundama. Najbitnije je da sam pobijedila, a ovaj WBC pojas je najprestižniji, nešto što sam čini mi se kao cijelo stoljeće čekalo. Još bi voljela WBO naslov, a sad se idem prvo odmoriti i dobro najesti", malo će prije ponoći svjetska prvakinja, Ivana Habazin.

Kako god bilo, sada se sve isplatilo i odlazi na zasluženi odmor. Još kad ovom velikom uspjehu dodamo i današnji prolazak Luke Pratljačića i Gabrijela Veočića u četvrtfinale Europskog prvenstva, ovo je definitivno dan za pamćenje. Kakav dan za hrvatski boks!

Linker
03. svibanj 2024 05:06