K1 i Boks

Katie Taylor opravdala je riječi koje je izrekla uoči meča: ‘Ovo je bilo najduljih šest mjeseci, ali opet sam na vrhu!‘

Katie Taylor

 Liam McBurney/PA Images/Profimedia
37-godišnja irska boksačica dokazala je da može napraviti preinake čak i u kasnoj fazi svoje karijere

Iako je ranije ove godine upisala prvi poraz u profesionalnoj karijeri, teško je reći da je Katie Taylor tim porazom ostala bez krune koja pripada kraljici ženskog boksa.

Naravno, nekoliko je boksačica koje konkuriraju za najveću u povijesti, ali ostavština Katie Taylor ipak je nešto posebno. Irkinja je tijekom djetinjstva boksala na amaterskim turnirima predstavljajući se kao dječak, zato što djevojčicama nisu bili dopušteni nastupi na boksačkim turnirima. Pobjeđivala je Katie čak i dječake svoje dobi i utabala je stazu brojnim djevojkama koje su nakon nje odlučile graditi boksačku karijeru.

Još 2001. godine, Irska je svjedočila prvom službeno sankcioniranom ženskom boksačkom meču koji se održao na irskom teritoriju. Bio je to svojevrsni početak ženskog boksa u Irskoj, a tada 15-godišnja Katie Taylor porazila je Alannu Audley iz Belfasta.

Amaterska karijera Katie Taylor priča je za sebe. Olimpijsko zlato, pet svjetskih zlata i šest europskih, neka su od njenih najistaknutijih postignuća u amaterskom boksu.

Katie je 2016. godine podbacila na Olimpijskim igrama. Njen otac i dugogodišnji trener napustio je njenu majku i obitelj, a Katie nije bila u najboljem mentalnom stanju po dolasku u Brazil. Već u prvom meču ispala je od Finkinje Mire Potkonen, a nakon toga odlučila se na prelazak među profesionalce.

23 pobjede i jedan poraz čine njen profesionalni ‘‘score‘‘, a Taylor je uspjela ujediniti svjetske titule u dvije različite težinske kategorije. To joj je pošlo za rukom proteklog vikenda na spektaklu u Dublinu, a Katie je ujedno i osvetila svoj jedini poraz u profesionalnoj karijeri.

Ranije ove godine, Chantelle Cameron bila je bolja od Taylor i Katie nije uspjela ujediniti titule u superlakoj kategoriji. Djelovalo je kao da Katie Taylor više nije na svom vrhuncu i da teško može napraviti preinake koje će biti dovoljne da porazi Cameron.

Nije Taylor pretjerano marila za mišljenje javnosti. Uostalom, da je ikad mislila da ne može poraziti neku od svojih protivnica, nikada ne bi dogurala do statusa jedne od najvećih u povijesti.

‘‘Mentalno i fizički osjećam se bolje uoči ovog meča. Nisam bila svoja uoči prošlog meča. Svi su vidjeli da nisam bila u svom najboljem izdanju, a ovo je bio osjetno drukčiji trening kamp. Neuspjeh vas natjera da preispitate neke stvari i to je bio slučaj uoči ovog meča. Tu dolazi do napretka, a sada sam definitivno bolja boksačica nego sam bila prije prvog meča. Svjesna sam što je na kocki i da je ovo meč koji jednostavno moram pobijediti.‘‘, govorila je Taylor za RTE Sport još uoči meča protiv Cameron.

Ispostavilo se da je bila u pravu, jer nakon odličnih deset rundi, Taylor je slavila većinskom odlukom sudaca. Dokazala je Katie da može napraviti prilagodbu čak i u ovoj kasnoj fazi karijere, jer u sedmom mjesecu proslavila je 37. rođendan. 32-godišnja Cameron je mlađa, fizički veća i snažnija, a bila je i neporažena do proteklog vikenda. Taylor je ipak još jednom dokazala svoju veličinu, a nakon meča obratila se medijima.

‘‘Ovo definitivno nosi osjećaj najbolje izvedbe u mojoj karijeri. Bilo je ovo najduljih šest mjeseci u iščekivanju revanša. Proteklih par tjedana u krevet sam odlazila konstantno razmišljajući o ovom revanšu. Bilo je pritiska i svega toga, a ljudi su me unaprijed otpisivali. Ova pobjeda tako mi puno znači. Sjajno je dokazati ljudima da su bili u krivu. Ponovo sam na vrhu!‘‘, oduševljeno je poručila Katie Taylor, a potom je podsjetila medije na svoje riječi prije meča.

‘‘Svi koji su gledali prvi meč znali su da to nisam bila ja. Puno bolje sam se osjećala u ovom meču i znala sam da će meč biti osjetno drukčiji. Kad sam ušla u ring, osjetila sam da ću to biti prava ja i da ću doći do pobjede.‘‘

Ono što je najavila, Katie Taylor je i učinila, a njena kruna ponovo čvrsto stoji na njenoj glavi. Što god da se dogodi u nastavku njene karijere, Katie Taylor bit će upisana kao jedna od najvećih boksačica u povijesti.

Linker
03. svibanj 2024 00:01