K1 i Boks

(VIDEO) Isplivala stara snimka: Pogledajte s kojom je legendom Holyfield žestoko sparirao uoči okršaja s Tysonom

David Tua i Evander Holyfield

 Screenshot/YouTube
Iako nikad nije postao svjetskim prvakom, David Tua uživa status jednog od najznačajnijih teškaša i najsnažnijih udarača svoga vremena

Nedavno smo pisali o nevjerojatnom sportskom i životnom putu nekadašnjeg apsolutnog teškaškog prvaka Riddicka Bowea, podsjetivši vas na njegovu antologijsku trilogiju s Evanderom Holyfieldom. Nedugo nakon što je ta trilogija okončana, Holyfield je odradio (i pobijedio) dva meča koja također zauzimaju posebno mjesto u kolektivnoj memoriji boksačkih fanova, a riječ je, dakako, o njegovim okršajima s Mikeom Tysonom. Posljednjih dana društvenim mrežama se širi videozapis Holyfieldovih sparinga uoči prvog meča s "Iron Mikeom", a u kojem ring dijeli s još jednom teškaškom legendom - Davidom Tuom.

Snimka je nastala 1996. godine, neposredno prije nego je Evander ukrstio rukavice s Tysonom u MGM Grand Garden Arena, a iako je na YouTubeu objavljena još 2010., ovih je dana doživjela "revival" na društvenim mrežama i specijaliziranim boksačkim stranicama. Dvije teškaške ikone odradile su strašan sparing, dinamičniji, eksplozivniji i sadržajniji od velike većine (ako ne i svih) današnjih "heavyweight" mečeva, a s obzirom na kontekst vremena i bogate biografije glavnih aktera, predmetna snimka doista predstavlja vrijednu arhivsku građu.

Brojni zaljubljenici u "plemenitu vještinu" tvrde kako su upravo Holyfieldovi sparinzi s udaračem Tuinog kalibra kasnije odigrao ključnu ulogu u njegovim pobjedama nad Tysonom. Podsjetimo, Tua se nikad nije okrunio titulom svjetskog prvaka, jedinu borbu za pojas izgubio je od Lennoxa Lewisa u studenom 2000., ali unatoč tome, smatra ga se jednim od najznačajnijih teškaša i najsnažnijih udarača toga vremena. Ukupno je 59 puta ulazio u ring, upisavši pritom 52 pobjede, pet poraza i dva neriješena ishoda. O snazi njegovog udarca, napose razornog lijevog krošea, vjerojatno najbolje govori podatak da je ostvario 16 pobjeda nokautom u prvoj rundi, a to je uključivalo i trijumfe nad nekadašnjim svjetskim prvacima Johnom Ruizom i Michaelom Morrerom unutar 30 sekundi prve dionice.

Linker
26. travanj 2024 21:47