K1 i Boks

(VIDEO) Sjajni Joseph Parker izdominirao i uvjerljivo savladao nevjerojatnog ratnika Chisoru

Joseph Parker vs. Derek Chisora

 Peter Byrne/PA Images/Profimedia
Novozelanđanin se u revanšu potvrdio kao ipak puno bolji boksač od iskusnog Britanca

Dugo će boksački fanovi pričati o meču kakav su za kraj 2021. godine pružili Joseph Parker i Derek Chisora. Meč u kojem je Novozelanđanin bio uvjerljiv i neupitno bolji boksač, no protiv sebe je imao tvrdu prekaljenu iskusnjaru koja jednostavno nije htjela pasti. Zapravo, Chisora je u nekim dijelovima meča opako zaprijetio pa je Parker morao konstantno biti u potpunosti fokusiran. Na kraju je u tome uspio te je dojam kako je slavio uvjerljivo. Puno uvjerljivije nego što bi to na kraju rekle sudačke kartice. No, idemo redom.

Parker je ovog puta meč otvorio malo opreznije nego kad su se susreli u svibnju, svjestan da ne smije primiti udarac koji bi meč odveo u drugom smjeru od onog koji žele. Pažljivo je birao udarce i izbjegavao divlje Chisorine napade. Sredinom runde pogodio je i odličan udarac desnom te je bilo jasno da ovog puta ima drugačije planove. Meč u svibnju je pobijedio, no nije bio zadovoljan izvedbom, ali niti činjenicom da je bilo vrlo neizvjesno.

Drugu rundu je Chisora otvorio novim naletom, no brzo je to smirio Parker i nastavio jako pametno boksati, radeći sve veću štetu svom iskusnom protivniku. Drugu i treću rundu iskontrolirao je Parker, da bi u četvrtoj podigao tempo. Vrhunski je radio u toj rundi sve dok 45 sekundi prije kraja iste nije poslao Chisoru na pod. Ovaj se vratio u meč nakon brojanja te otišao u kut. Tamo je pozvao Parkera te se u potpunosti zatvorio u gard, da bi nešto više od deset sekundi prije kraja runde krenuo u napad i tu je došlo do žestokih razmjena, zapravo potpunog "brawla".

Petu rundu Parker je ipak malo usporio te "DelBoyu" dao priliku da nešto napravi u ovom meču, dok se u šestoj ponovno krenuo više kretati te konstantno poentirati. Posebno dobar bio je Parker u sedmoj, najviše do polovice runda kad nova serija još jednom šalje Chisoru na pod. Ovog puta vidno uzdrman, ponovno se ustao i još jednom otišao u kut. Zbunilo je to Parkera koji u takvim okolnostima nije znao završiti meč. Zapravo, Chisora se još jednom vratio žestokim napadima te je čak završio rundu s nekoliko itekako dobrih udaraca.

Osma runda donijela je još jedno brojanje, no ovog puta više na račun umora Chisore, koji je već teško stajao na nogama. Nije se Derek predavao, ali ovog puta je protiv sebe imao protivnika koji mu nije bio spreman dozvoliti priliku za povratak. Iako, moramo priznati da nije Parker odbijao akciju, zapravo se vidjelo kako itekako uživa u svemu što su on i njegov protivnik bili spremni pružiti.

Neke posljednje znake dobrog boksa Chisora je pokazao u devetoj rundi, pred čiji je kraj imao nekoliko dobrih napada. Ali, ponovno je to bio samo jedan segment, dok je većina vremena ipak prolazila u dominaciji bivšeg WBO svjetskog prvaka. Pokušao je Parker pronaći način za završiti meč, no negdje sredinom pretposljednje runde je zaključio kako to u ovom meču vjerojatno neće biti moguće. Tada je malo smanjio svoju inicijativu, ali se i dalje jako dobro kretao. Spreman je bio Parker na sve što je Chisora u ovom meču mogao ponuditi i tako je priveo kraju meč u kojem je trebao odnijeti uvjerljivu pobjedu.

Svima koji su gledali tako je i bilo, osim očito sucima kraj ringa. Njihove sudačke kartice glasile 114-112, 115-111 i 115-110 za Parkera. Posebno dvojbena je ova 114-112, prema kojoj je Chisora uzeo čak šest rundi, uz dodatak kako je Parkeru pobjedu donijelo to što je dvije uzeo rezultatom 10-8. Rijetko tko će se složiti i s druge dvije kartice, iako su ponešto uvjerljivije. Jedna je Chisori dala pet rundi te također Parkeru dvije rezultatom 10-8, dok je na trećoj Parker tri runde dobio 10-8,ali ih je također pet izgubio.

Svaka čast Dereku Chisori na srcu i svemu što je dao boksu, no on u ovom meču nije nikako mogao uzeti više od tri runde, a i time smo možda pretjerali.

Na kraju treba čestitati Josephu Parkeru. S ovakvom izvedbom ima pravo ponovno aktivirati svoje šampionske ambicije. Svakako je danas zreliji i iskusniji nego kad je držao WBO titulu i njegov "prime" je vjerojatno tek pred njim. Svakako treba pripaziti na ovog momka. Što se tiče Chisore, njemu je ovo već 12. poraz u karijeri, ali samo tri puta isti je doživio prekidom. Parker unatoč svom trudu nije uspio postati četvrti.

Linker
14. svibanj 2024 08:33