K1 i Boks

WBO naredio Munguiji borbu za titulu, no za sada onu privremenu

Jaime Munguia

 screenshot (YouTube, DAZN)
Samo par dana nakon posljednje pobjede, Jaime Munguia dobio je jednim dijelom ono što već dugo traži

Jaime Munguia (39-0, 31 KO) trenutno je možda i najbolji boksač svijeta bez ijedne elitne titule svjetskog prvaka u svom vlasništvu. Proteklog vikenda boksao je 25-godišnji Meksikanac u svojoj rodnoj Tijuani peti meč otkako je iz polusrednje kategorije, gdje je držao titulu WBO prvaka, prešao u srednju. Kategoriju u kojoj se nalazi na vrhu tri od četiri ljestvice izazivača, ali još uvijek nije dobio priliku boriti se za neku od elitnih titula.

Samo par dana nakon meča u kojem je slavio prekidom u trećoj rundi pa još jednom izrazio svoje ambicije, Munguia ispred sebe ima meč kakav želi. Barem jednim velikim dijelom. WBO je naredio obračun za privremenu titulu svog prvaka, između Munguije i Janibeka Alimkhanulya (11-0, 7 KO).

28-godišnji Kazahstanac Alimhanuly bivši je svjetski amaterski prvak, a WBO ga je već odredio kao svog izazivača za meč protiv prvaka Demetriusa "BooBoo" Andradea. No, kako je Andrade odabrao izlet u super srednju kategoriju, gdje će se boriti za privremenu WBO titulu protiv Zacha Parkera, ista organizacija odabrala je ovaj potez.

Boksačima i njihovim timovima dan je rok do 4. ožujka za pregovore, nakon čega bi se trebalo pristupiti licitaciji honorara. Pretpostavlja se da će Munguia bez previše razmišljanja prihvatiti ovaj meč, budući da je to svakako korak bliže onoga što najviše želi, odnosno pobjeda u tom meču bi ga službeno dovela na korak od prave titule. Što se tiče Alimhanulyja, on će sigurno biti razočaran što mu je propao meč protiv Andradea, no s njegove strane su vjerojatno isto svi svjesni kako im je ovo najbolja opcija u ovom trenutku.

Srednja kategorije profesionalnog boksa trenutno ima četiri različita prvaka. WBA drži Ryota Murata, a IBF Gennady Golovkin i oni bi se uskoro trebali boriti međusobno. Kao što je spomenuto, WBO titulu drži Andrade, dok je WBC kod Jermalla Charla, no on trenutno razmišlja o svojim pravnim problemima, a ne o boksu.

Linker
06. svibanj 2024 11:11