Ostalo

Kenny Florian pojasnio zašto se borci često vraćaju iz mirovine: ‘Neki borci ne razmišljaju o budućnosti‘

Kenny Florian

 ABC/Everett/Profimedia
Nekoć istaknuti UFC-ov borac nije jedan od onih koji su se vratili nakon odlaska u mirovinu

Odlazak u mirovinu i vrlo brzi povratak sportu nešto je čemu redovno svjedočimo kad su u pitanju borilački sportovi. Borci jednostavno ne uspijevaju dugo ostati izvan natjecateljskog ritma, nedostaje im sav adrenalin koji donose nastupi u borilačkom sportu i brzo se vraćaju u kavez ili ring.

Jedan od razloga zbog kojeg se vraćaju definitivno su i financije. Nerijetko slušamo i čitamo o potplaćenosti MMA boraca, a borilačke karijere nisu pretjerano duge. Osim što karijere nisu duge, borci karijere često završavaju potrošenog tijela, izmučeni ozljedama i udarcima koje su primali tijekom karijere.

Ne čude stoga česti povratci sportu nakon odlaska u mirovinu, ali neki borci ipak su uspjeli odoljeti zovu i nisu se vraćali nakon povlačenja iz sporta. Jedan od njih je Kenny Florian. Tijekom svoje karijere, Florian je odradio 20 mečeva, a triput je neuspješno napadao UFC-ovu titulu prvaka. 2011. godine nakon poraza od Josea Alda u meču za titulu u perolakoj kategoriji, Florian je najavio moguće povlačenje iz sporta.

Nedugo poslije Kenny je u intervjuu za ‘‘The Boston Herald‘‘ izjavio kako ipak previše voli sport i natjecanje te je planirao nastaviti karijeru nastupajući u lakoj kategoriji. Mjesec dana nakon borbe protiv Alda, Kenny Florian ozljedio je leđa s kojima se prethodno već mučio, a do ozljede je došlo prilikom podizanja utega u teretani. Kennyjeva ozljeda leđa bila je vrlo ozbiljna, a nerijetko je Florian osjećao ukočenost desne noge i nije mogao adekvatno trenirati. Na savjet liječnika, tada 35-godišnji Kenny Florian definitivno se povukao iz sporta.

Dobra stvar za Kennyja jest činjenica da se pronašao kao komentator i stručni analitičar. Na taj način ostao je blizu sporta kojeg voli, ali nije se više natjecao. U razgovoru za MMA Junkie, Florian se osvrnuo na sve one borce koji se brzo vrate nakon odlaska u mirovinu.

‘‘Razlozi povratka variraju. Neki borci vrate se jer trebaju novac, a drugi se vrate jer se žele ponovno boriti i postati prvacima. Osjećaju potrebu za natjecanjem. Kao netko tko se godinama bavio borilačkim sportom i kao netko tko je natjecateljski nastrojen, ja sam se također htio vratiti.‘‘, započeo je Florian, a potom se dotaknuo i financijskog aspekta.

‘‘Mislim da je za borce bitno da štede novac, ali moraju iskoristiti i sve prednosti svoje karijere, odnosno moraju učiniti sve što je moguće dok se bore. Ponekad imam dojam da borci ne razmišljaju o budućnosti i previše troše novac. Također je moguće da neki borci ne daju 100 posto dok se bore, a onda kad se umirove, žele se vratiti kako bi neke stvari odradili drukčije. To nije bio slučaj kod mene, ali razumijem zašto se neki borci žele vratiti. Međutim, jako je teško kada imate 38, 39 ili 40 godina. Teško je.‘‘, dodao je ovaj umirovljeni borac.

Nedavno smo imali slučaj Robbieja Lawlera koji se prvom polovicom sedmog mjeseca povukao iz sporta. ‘‘Ruthless‘‘ je nokautirao Niku Pricea u svom oproštajnom meču i napustio je sport upisavši sjajnu pobjedu. Samo nekoliko tjedana kasnije, Lawler je gostovao u MMA Houru, a u razgovoru s Arielom Helwanijem istaknuo je kako nikada neće u potpunosti otpisati mogućnost povratka. Zasad ne razmišlja previše o povratku, ali ne isključuje mogućnost da bi se povratak ipak mogao dogoditi.

To vam dovoljno govori koliko su neki borci željni nastupa i borbe, a ponekad je pravo umijeće znati kada je vrijeme za kraj karijere.

Linker
28. travanj 2024 08:35