Ostalo

Stiže li revolucija? Elitna MMA promocija uvodi 'otvoreno bodovanje'!

 Twitter
Prva sportska komisija koja je motivirana UFC 247 priredbom odlučila uvesti promjene je ona savezne američke države Kansas. Naime, odlučili su promocijama dozvoliti tzv. 'otvoreno' bodovanje, a prva koja će to pravo iskoristiti je najveća ženska MMA promocija, Invicta FC. I to već idućeg mjeseca.

Nakon što je UFC 247, i to ne samo putem borbe Jona Jonesa i Dominicka Reyesa, izazvao mnoge rasprave i kontroverze po pitanju bodovanja borbi, bilo je jasno da bi moglo doći do nekih promjena. Vidjeli smo mnoge prijedloge, ali možda i najzanimljivije djelovao je onaj UFC-ove zvijezde Maxa Hollowaya.

"Je li naš sport jedini elitni sport gdje ne znaš rezultat dok sve ne završi? Kakva bi bila šteta da suci pokazuje svoje bodovanje nakon svake runde? Ne namjeravam nikoga ovime napasti, ovo je iskreno pitanje", napisao je Holloway u nedjelju na Twitteru.

Dobio je nakon toga puno pozitivnih komentara, no rijetko tko je mogao očekivati kako će u tom smjeru krenuti i jedna komisija. Riječ je o sportskoj komisiji američke savezne države Kansas, koja je po kratkom postupku donijela promjene svojih pravila.

"Krenuvši s 1. ožujkom, komisija će MMA promotorima (uključujući Invicta FC) ponuditi opciju "real time" bodovanja. Bodovanje će nakon svake runde postati javno tako što će o njemu biti obaviješteni borci, njihovi timovi, ali i gledatelji pred ekranima i u dvorani. Trenutno se u MMA-u bodovanje otkriva tek na kraju borbe, ukoliko se ista presuđuje sudačkom odlukom", rekao je Adam Roorbach iz komisije Kansasa za ESPN, otkrivši kako je ovo opcija koja se samo ponuđena promocijama te da nikoga na isto neće prisiljavati.

No, jedna elitna promocija odlučila je oprobati ovaj eksperiment samo pet dana nakon što odluka stupi na snagu. Riječ je o Invicta FC promociji, koja će 5. ožujka u Kansasu odraditi svoj Phoenix Series 3 event. Upravo na njemu u svoja će pravila implementirati otvoreno bodovanje.

"Ako ikako možemo pomoći u tome da ovaj sport ide u pozitivnim smjeru, to ćemo i napraviti ili ćemo barem pokušati", prokomentirala je tu odluku predsjednica Invicte, Shannon Knapp.

Invicta Phoenix Series 3 priredba donosi borbu između Lise Verzose i Julije Stoliarenko za titulu prvakinje bantam kategorije, ali isto tako i turnir osam borkinje iste kategorije, čija će pobjednica dobiti priliku biti iduća izazivačica. Invicta će tako postati prva MMA promocija koje će uvesti takvo bodovanje, kakvo je u Americi već predstavio Glory kickboxing te je to prošlo podosta bezbolno po njih.

Linker
06. svibanj 2024 14:34