Ostalo

Umirovio se svojevremeno vrlo popularni UFC i Pride borac Phil Baroni

Phil Baroni 2009. godine
 The Canadian Press/Press Association Images/PA Images/Profimedia
Završena je jedna ne toliko uspješna, ali svakako vrlo živopisna karijera

UFC pa onda Pride, nakon toga kratko Strikeforce, Elite XC pa Cage Rage. Onda ponovno Strikeforce, pa One Championship i Dream. Kratka epizoda u Bellatoru, duža pauza, malo bare knuckle boksa pa dvije borbe po manjim promocijama. Tako možemo opisati 21 godinu dugu karijeru Phila Baronija, karijeru koju je ovaj borac zaključio nešto manje od dvije godine nakon posljednjeg nastupa. To je otkrio putem objave na Twitteru.

"Moja karijera je gotova, došlo je vrijeme da ju zaključim. Hvala svim mojim fanovima na podršci, bilo je zabavno. Hvala vam na uspomenama. Trebao sam ju završiti prije puno više vremena. Odavno sam trebao poslušati legendarnog trenera Javiera Mendeza", napisao je Phil, time izrazivši žaljenje što je na samom kraju nastupao bez pravih priprema, ali i bez prevelike ambicije ostvariti dobar rezultat.

Baronija je UFC publika prvi put upoznala prije 20 godina, kad se u Octagonu našao na programu UFC 30 priredbe. Zbog svoje karizme i stila borbe brzo je stekao popularnost, no u osam borbi upisao je tek tri pobjede tako da je odlučio pronaći novog poslodavca. Upravo na račun gore navedenog dobio je ponudu tada najvećeg igrača na MMA sceni, Pridea, gdje je 2005. i 2006. godine odradio šest borbi, uz četiri pobjede. Uslijedio je nakon toga povratak u Ameriku, nastupi po raznim promocijama te 2009. godine napokon povratak u UFC. Ipak, tamo je sve trajalo tek dvije borbe.

U posljednjih deset godina nastupao je Phil sporadično po raznim promocijama, svugdje ostavljajući dojam samom svojom pojavom, ali ne i nastupima u borilištu. Nakon odlaska iz UFC-a slavio je u tek tri od devet odrađenih borbi te tu možemo pronaći razlog njegovog iskrenog statusa, kako je sa svima trebao stati puno ranije. Karijeru tako završava uz omjer od 16 pobjeda i 19 poraza.

"The New York Bad Ass" ostat će u memoriji svih ranijih MMA zaljubljenika kao beskompromisni ratnik koji je uvijek davao sve od sebe u borilištu, ali je isto tako pokazivao nediscipliniranost izvan njega pa unatoč svojih 175 centimetara visine nikad nije donosio odluku pokušati tijelo prilagoditi nekoj lakšoj kategoriji. Umjesto toga veliki dio karijere proveo je u srednjoj kategoriji, gdje bi u borbe ulazio uz početni fizički deficit.

U posljednje vrijeme Baroni sve češće dobiva gaže kao MMA komentator i to je sigurno ono gdje bismo ga u budućnosti trebali gledati. A znajući o kakvom je zabavljaču riječ, neće nas iznenaditi da uskoro dogura i do komentiranja priredbi nekih većih promocija.

Linker
26. travanj 2024 01:04