Regija

Poznati su svi osvajači ovosezonskog FNC Armagedona: Pobjednici su oduševili svojim nastupima

Ognjen Babić

 Instagram (ognjen Babić)
Nakon što su prve dvije sezone polučile pregršt sjajnih boraca, FNC Armagedon dobio je nove prvake

Nakon što su u sedmom mjesecu odrađeni polufinalni mečevi ovosezonskog FNC Armagedona, večeras u Zagrebu uslijedila su finala. Turnir se ove sezone održavao u četiri težinske kategorije, a sve je započelo obračunom u perolakoj kategoriji. Filip Lokas i Demahmet Sinani bili su vrlo uvjerljivi u polufinalu. Lokas koji inače predstavlja zagrebački ATT, u polufinalu je pobijedio Benjamina Abazovića ‘‘submissionom‘‘ u prvoj rundi, dok je Sinani porazio Roberta Vrbana tehničkim nokautom u prvoj rundi.Sinani je u ovaj meč ušao kao favorit, a borac s Kosova predstavlja Kroni Fight Team.

Demahmet Sinani vs. Filip Lokas

Oba borca nešto su opreznije ušli u meč, a Lokas je nakon jednog promašenog ‘‘high kicka‘‘ završio na podu. Sinani je zauzeo gornju poziciju, ali Lokas je ekspresno zaključao polugu na ruci i krenuo je po finiš. Sinani se čudesno izvukao iz tog zahvata i nakon jednog ‘‘scramblea‘‘ zaključao je Lokasa u ‘‘giljotinu‘‘. Borac iz ATT-ja nije imao šansu izvući se i morao je tapkati nakon dvije minute i 14 sekundi borbe.

Borac s Kosova sjajno je preokrenuo ovaj meč nakon što je bio blizu tapkanja (ili prijeloma ruke). Sinani je opravdao ulogu favorita i postao je pobjednikom perolake kategorije u trećoj sezoni Armagedona. Tako se priključio Nini Škrijelju i Denisu Jurakiću koji su osvojili turnir u prvoj i drugoj sezoni.

‘‘Obećajem, pružit ću sjajan nastup svaki put kad se pojavim. Ovo je tek početak.‘‘, poručio je Demahmet Sinani, a usput je priznao kako je bio blizu tapkanja, a zatim je iskazao poštovanje Leandru Gomesa koji također nastupa na ovom eventu. Kasnije je Sinani objasnio kako to nije prozivka Gomesa, a na meč je prozvao Denisa Jurakića.

Teufik Šehić vs. Abraham Are

Nakon meča Sinanija i Lokasa, uslijedilo je finale u lakoj kategoriji. Abraham Are i Teufik Šehić nisu nastupali u polufinalu, ali zbog otkazivanja Davida Travničeka, Šehić je upao kao zamjena, dok drugo polufinale lake kategorije nije bilo niti održano. Abu Bakar Soltabiev trebao je prvotno biti drugi finalist, ali Abraham Are upao je u finale umjesto njega.

Šehiću je ovo bio profesionalni debi, a radi se o momku koji je brat poznatijeg Benjamina Šehića koji inače nastupa u teškoj kategoriji. Abraham Are dobro je poznati borac iz ATT-ja koji je nastupao u prvoj i drugoj sezoni FNC Armagedona, ali ovo mu je prvi nastup u finalu turnira. Oba borca bila su iznad gornje granice lake kategorije, ali meč je svejedno okarakteriziran kao finale lake kategorije.

Are se od samog početka nametnuo kao bolji borac u stojci i Šehića je dobro ispogađao direktima. Bosanskohercegovački borac krenuo je silovito tražiti rušenje, a iako se Are dobro branio, Šehić je povukao gard, zaključao je ‘‘heel hook‘‘ i Are je brzo morao tapkati. Benjamin Šehić, brat Teufika Šehića jedan je od najboljih BJJ majstora u regiji, a Teufik je pokazao kako i on jako dobro barata BJJ vještinama.

Teufik je nakon meča promoviran u smeđi BJJ pojas, a to je definitivno i zaslužio ovako impresivnom pobjedom. Nakon Marka Bojkovića i Rusija Mineva, Teufik Šehić treći je osvajač FNC Armagedona u lakoj kategoriji.

‘‘Hanibal je ispred vrata. Tko god hoće, može dobiti.‘‘, poručio je Teufik, a zatim se zahvalio svome timu, a posebno svom bratu Benjaminu ‘‘Benji‘‘ Šehiću.

‘‘Boj ne bije oružje, nego srce kod junaka.‘‘, bile su završne Šehićeve riječi, a nema sumnje kako ćemo ovog srčanog dečka gledati u FNC-u i ubuduće.

Ognjen Babić vs. Luka Vargović

Nakon finala lake kategorije, uslijedila je velter kategorija i meč vjerojatno najtalentiranijeg borca ovosezonskog FNC Armagedona. 21-godišnji srpski borac Ognjen Babić iza sebe ima 17 amaterskih i jednu profesionalnu pobjedu, a u polufinalu je savladao Denisa Kovačevića za nešto manje od minute.

Babić se u finalu trebao boriti protiv Tomislava Sičaje, ali Sičaja je nastup otkazao zbog ozljede i 27-godišnji Luka Vargović iz Ban Teama uskočio je kao zamjena. Vargović je i prošle godine nastupao u Armagedonu, a porazio ga je Đorđe Bukvić koji je kasnije i osvojio turnir.

Odmah je Babić srušio Vargovića i zauzeo je gornju poziciju u ‘‘polugardu‘‘. Uspio je Vargović zatvoriti ‘‘full guard‘‘, ali Babić se pridigao, zadao je par udaraca i ponovno se vratio u ‘‘polugard‘‘, a bio je blizu ‘‘full mounta‘‘. Tražio je Babić finiš kimurom, Vargović se pokušavao izvući, ali nakon minutu i 55 sekundi borbe, Babić je prisilio Vargovića na tapkanje. Srpski borac djeluje fantastično unutar kaveza i FNC-ova velter kategorija dobiva fantastično pojačanje. Babić je također promoviran u smeđi BJJ pojas nakon pobjede, a osvajanjem turnira priključio se Marku Ostaneku i Đorđu Bukviću koji su turnir osvojili u prvoj i drugoj sezoni.

‘‘Pokazat ću da sam najbolji. Planiram nastaviti karijeru u FNC-u i vidimo se na sljedećem eventu.‘‘, rekao je Ognjen Babić nakon pobjede, a u šali je prozvao svog timskog kolegu Nikolu Joksovića.

David Sivonjić vs. Selver Mahmić

Selver Mahmić i David Sivonjić posljednji su par ovosezonskog FNC Armagedona. Radi se o finalu srednje kategorije, a obojica boraca dolaze iz zagrebačkog ATT-j, ali Sivonjić već neko vrijeme trenira pod paskom Dominika Etlingera u Hrvačkom klubu Lokomotiva, a sve više boraca odlučuje se za suradnju s Etlingerom koji pokazuje veliki trenerski potencijal. Sivonjić je ove godine postao amaterskim prvakom Hrvatske u MMA-u, a u polufinalu je pružio dominantan nastup i prekidom nakon završetka prve runde porazio je Tomislava Bagarića. Sivonjić je jedan od sparing partnera Đanija Barbira, a rodom je iz Jajca (BiH).

Selver Mahmić također dolazi iz Bosne i Hercegovine, točnije iz Maglaja. Za polufinalni meč spremao se i s Ivanom Erslanom, a to mu je dalo samopouzdanje da se nikog ne boji. Iako su obojica ponekad na treninzima u ATT-ju, nikada nisu trenirali zajedno i čekao nas je zanimljiv obračun.

Mahmić je meč sjajno otvorio ‘‘low kickovima‘‘, a Sivonjiću se to nije svidjelo i odmah je krenuo po rušenje. Uspio je David srušiti Selvera, ali Mahmič se brzo vratio na noge. Sivonjić nije tu odustao od rušenja i ponovno je vratio Mahmića u parter te je zauzeo gornju poziciju u zatvorenom gardu. Dobro je Mahmić ‘‘scrambleao‘‘ i pokušavao se izvući iz partera, ali Sivonjić je prezentirao dobre hrvačke vještine i zadržao ga je u donjoj poziciji. Mahmić se nakon dvije minute prve runde uspio pridići, ali Sivonjić ga je odmah pritisnuo uz ogradu kaveza i nastavio je tražiti novo rušenje. 30-ak sekundi trebalo mu je da ponovno sruši Selvera i zauzeo je gornju poziciju iz bočne pozicije. Nije Sivonjić nanosio pretjeranu štetu iz gornje pozicije, ali dominirao je iz gornje pozicije i uzeo je prvu rundu. Krajem runde pogodio je laktom lijeve ruke nekoliko puta, ali Mahmić se podosta dobro branio.

Mahmić je i drugu rundu otvorio ‘‘low kickom‘‘, ali Sivonjić je ovaj put blokirao i nekoliko je dobro pogodio lijevom rukom. Selver je dobro branio pokušaje rušenja početkom druge runde i dobro je pogodio desnicom nakon jedne hrvačke razmjene. Međutim, previše se upustio u razmjenu i borci su ponovno završili u klinču iz kojeg je Sivonjić tražio rušenje. Napravio je Sivonjić pogrešku prilikom ‘‘double leg‘‘ rušenja i Mahmić mu je nakratko završio u ‘‘full mountu‘‘. Selver je odmah krenuo s udarcima, prije nego je uspostavio kontrolu i Sivonjić se odmah vratio na noge. Međutim, Sivonjić je djelovao poprilično umorno nakon te razmjene. Počeo je i Mahmić uskoro pokazivati znakove umora, a Sivonjić je napokon došao do rušenja i zauzeo je gornju poziciju, a ubrzo je došao i do ‘‘full mounta‘‘. Mahmić je okrenuo leđa protivniku nakon toga, no Sivonjić nije napravio ništa konkretnije iz te pozicije, ali rundu je završio iz gornje pozicije.

Mahmić je početkom treće runde krenuo na sve ili ništa i sjajno je ispogađao Sivonjića. David je odmah krenuo po rušenje, a burno je reagirao Sivonjićev kut jer se Mahmić držao za ogradu kaveza. Saša Zorić koji je bio glavni sudac zaustavio je borbu i Mahmića je kaznio oduzimanjem boda. Mahmić je borbu nastavio eksplozivno i krenuo je po nokaut, jer mu je prekid zapravo bila jedina šansa za pobjedu. Sivonjić je djelovao uzdrmano i totalno iscrpljeno, ali ponovno je došao do rušenja. Selver Mahmić djelovao je kao odmorniji borac i ne tako daleko od pobjede nokautom, ali konstantno bi ga Sivonjić uspijevao rušiti, iz runde u rundu, a u parteru je bio puno dominantniji. Sivonjić je brzo došao do ‘‘full mounta‘‘, ali nije imao dovoljno snage da zadaje udarce kojima bi naveo suca na prekid. Saša Zorić čak je povremeno morao upozoravati Sivonjića da postane aktivniji, inače će ih vratiti u stojku. Sivonjić je zadavao dovoljno udaraca čisto da se meč zadrži u parteru. Mahmić jednostavno nije imao snage izvući se iz donje pozicije i Sivonjić je borbu priveo kraju. Hrvanjem i kontrolom u parteru Sivonjić je došao do pobjede u ovoj borbi, a nakon Marka Ostaneka i Matije Bosančića, FNC Armagedon dobio je trećeg osvajača turnira u srednjoj kategoriji.

Jednoglasnom odlukom sudaca slavio je David Sivonjić i time je završila treća sezona FNC Armagedona. Na redu je pet ‘‘superfightova‘‘.

Kompletne rezultate finalne večeri FNC Armagedona možete pročitati pri dnu teksta.

Finale treće sezone FNC Armagedona - rezultati:

David Sivonjić def. Selver Mahmić via jednoglasnom sudačkom odlukom

Ognjen Babić def. Luka Vargović via submission - R1, 1:55

Laka kategorija: Teufik Šehić def. Abraham Are via submission (heel hook) - R1, 1:01

Perolaka kategorija: Demahmet Sinani def. Filip Lokas via submission (giljotina) - R1, 2:14

Linker
17. svibanj 2024 04:30