Regija

Nadina Biljanović ponovno briljantna: Hrvatica je postala svjetskom prvakinjom u Ju-jitsuu!

Nadina Biljanović

 Facebook (nadina Biljanović)
Nakon europskog zlata prošle godine, Nadina je postala i svjetskom prvakinjom

Sjajne vijesti dolaze nam iz Abu Dhabija gdje se održava Svjetsko prvenstvo u BJJ-u, ali i u Ju-jitsuu (japanski jujitsu). 27-godišnja hrvatska Ju-jitsu borkinja Nadina Biljanović došla je do titule svjetske prvakinje u kategoriji preko 70 kilograma.

Članica zagrebačkog kluba Judo & jujitsu Black Belt prošle godine okitila se zlatom na europskom prvenstvu, a ove godine potvrdila je kako joj nema ravne u kategoriji preko 70 kg. Biljanović je upisala četiri pobjede u jednako toliko nastupa, a u finalu je slavila protiv Njemice Anje Guercke. Istu protivnicu Nadina je porazila i na Europskom prvenstvu prošle godine, ali odmah u prvom kolu.

Sjajna Hrvatica očito je na vrhuncu svoje forme i tek nam preostaje vidjeti kakve će rezultate ostvariti u nastavku karijere. Tek joj je 27 godina i vjerujemo kako će osvojiti još pregršt odličja na najvišoj razini.

Osim Nadine Biljanović, Hrvatska se može pohvaliti i medaljom u BJJ-u. Luka Škorić u kategoriji seniora do 94 kilograma osvojio je brončanu medalju. 32-godišnji Škorić upisao je dvije pobjede, a nakon toga izgubio je u polufinalu od višestrukog svjetskog prvaka Alexandera Saka (Njemačka). U borbi za treće mjesto, Škorić je porazio domaćeg predstavnika.

Treba pohvaliti i Jakova Jovića koji je zauzeo peto mjesto u kategoriji do 85 kilograma, ali i sve ostale sudionike koji su dogurali do svjetske smotre.

Ivan Matešić završio je 17. u kategoriji do 69 kilograma, a Stjepan Neubauer ispao je u pretkolu iste kategorije i službeno je posljednji u poretku te kategorije. Momku iz BJJ Vinkovci kluba (‘Rode‘) tek je 20 godina i ovo mu je prvo SP na seniorskoj razini. Danas će Neubauer nastupiti i u U-21 konkurenciji gdje se očekuje bolji rezultat.

Max Arnold u kategoriji do 77 kilograma nije imao sreće sa ždrijebom i već u prvom kolu naletio je na Pedra Ramalha, kasnijeg osvajača turnira. Arnold je tijesno izgubio na bodove, ali nakon toga nije bilo snage za kvalitetan nastup u repasažu gdje je izgubio od domaćeg borca. Lovre Jurin završio je 17. u kategoriji do 85 kilograma.

Legenda hrvatskog BJJ-a, Matko Kvesić, završio je sedmi u kategoriji do 94 kilograma. Kvesić je slavio u prvoj borbi, ali u drugom kolu naišao je na Faisala Al Ketbija, domaćeg predstavnika i borca koji je nekoć nastupao u hrvanju slobodnim stilom. Prema navodima Hrvatskog Ju-Jitsu saveza (izbornik Luka Lanščak), domaći borac prošao je uz veliku naklonost sudaca. Kvesić je nakon toga upisao pobjedu i poraz u repasažu i završio je sedmi.

Nora Filić nastupila je u U-16 kategoriji do 44 kilograma, dok se Rubi Bosnić borila u istoj dobnoj skupini, ali u kategoriji do 63 kilograma. Mark Jobst također je nastupao u U-16 konkurenciji, a zauzeo je sedmo mjesto u kategoriji do 50 kg, dok je Matija Preksavec bio 13. u kategoriji do 66 kg.

Čestitke svim sudionicima, a naročito Nadini Biljanović na zlatu i Luki Škoriću na brončanoj medalji.

Linker
19. travanj 2024 13:57