Regija

(VIDEO) Stipe Brčić u svom Oktagon debiju upisao poraz, uspio se othrvati nemogućoj situaciji u zadnjoj rundi

Stipe Brcic

 Screenshot (instagram, Stipe Brcic)
Stipe Brčić je imao određene šanse i pokazao je veliku želju za pobjedom, nažalost to nije bilo dovoljno

Maloprije je završio nastup ponajboljeg hrvatskog MMA borca u nižim kategorijama Stipe "Checkmatea" Brčića (11-5) na Oktagon 57 priredbi, a njegov protivnik bio je Gruzijac Beno Adamia (11-8-2). Borba je održana u muha kategoriji (-57 kg) u njemačkom Frankfurtu na Majni.

Prva runda je protekla početnim ispitivanjem te brzim ulascima u zonu protivnika. Brčić se klasično borio u kontra gradu, dok je Adamia bio u klasičnom gardu s lijevom rukom kao prednjom. Brčić je naletio na jedan nezgodan aperkat no uspio se pribrati. "Checkmate" je uspio uputiti jedan lijevi kroše u kontri, ali ubrzo Adamia vraća svojim krošeom. Adamia nakon tri minute prve runde kreće u napad na što Brčić odgovara "underhook" pozicijom. Nakon toga ruši gruzijskog borca te pokušava pronaći "full mount". Adamia je zaradio nezgodnu posjekotinu na lijevom oku koju je naš borac taktički pokušavao što više pogađati te je tim nanio dosta štete Gruzijcu svojim "ground and poundom".

Druga runda kreće nakon stihova DMX-ove pjesme "X gon‘ Give It To Ya", a upravo je Brčić taj koji je "dao" nešto u prvoj rundi, u ovom kontekstu mislimo na štetu svom protivniku. Adamia nakon pauze pokušava iznenaditi Brčića koji ga kontrolira low kickovima, a nakon toga Brčić ne uspijeva srušiti Adamiu koji preuzima poziciju njegovih leđa. Nakon toga Adamia ulazi u "side mount", a kasnije u klasični gard kojeg Brčić odlučno drži gotovo cijelu drugu rundu. Iako je Adamia imao poziciju, Brčić je uputio više udaraca najčešće laktom. Gledali smo "mirniju" verziju onoga što se dogodilo na FNC 14 priredbi u Sarajevu kada je Miran Fabjan kažnjavao Tomislava Spahovića laktovima iz donje pozicije. Pitanje je što će sudci oko ringa bodovati više, kontrolu Gruzijca ili nanesenu štetu Hrvata.

Treća runda počinje high kickom Brčića koji nije našao svoju metu. Brčić je krivo tempirao svoje rušenje na što Adamia odgovara djelomičnim stojećim "head lockom" koji se na kraju pretvara u rušenje Adamie. Brčić se našao u nezgodnoj poziciji naslonjen na žicu, a Adamia nije dopuštao da žica bude potpora Brčiću. Na polovini zadnje runde Brčić ustaje uz ogroman "uzvik", ali onda nailazi na "tvrdu" desnu ruku Adamije koju je nekako uspio prebroditi. Brčić shvaća da mu je potreban brz prekid ili dominacija do kraja, te ruši svog protivnika kojeg nekako uspjeva okrenuti i uzeti mu leđa. Pokušavao je Brčić namjestiti svog protivnika na "arm bar" ili RNC no Adamia se petnaestak sekundi do kraja okreće. Gledali smo jako kompetitivnu borbu, koja se većinom vodila na podu.

Nakon tri runde sudci su jednoglasno (3x 29-28) pobjedu dali gruzijskom borcu koji je bio vidno oduševljen. Službena grafika na kraju je pokazala da je Brčić imao dva plasirana udarca više (88-86 u korist "Checkmatea") dok je Adamia imao prednost u rušenjima (2-1).

Bio je ovo debitanski nastup 31-godišnjeg Hrvata u jednoj od najjačih europskih MMA organizacija, nakon što je prvotno nastupao upisao nastupe u Cage Warriorsima, EMC-u te GMC-u. Od upečatljivijih nastupa van već spomenutih organizacija "Checkmate" ima upisan nastup na FFC 30 priredbi krajem 2017. godine kada je u austrijskom Linzu upisao pobjedu tzv. "heel hookom". Brčić posjeduje smeđi pojas u BJJ-u (op.a. poslije crnog pojasa najprestižniji), a disciplinom koju Brazilci nazivaju "Arte Suave" (nježna umjetnost) počeo se baviti s 18 godina.

Zadnji nastup Brčić je imao u trećem mjesecu prošle godine kada je upisao poraz na CW 151 priredbi protiv Jhonata Silve (9-2). Naš predstavnik nokautiran je krajem treće runde kombiniram udarcima ruku i koljena.

Adamia je s druge strane upisao drugi nastup u Oktagonu jer je već ranije krajem prošlog listopada ujedinjenom odlukom sudaca upisao pobjedu protiv Gustava Lopeza (13-8-1), inače članu poznatog američkog Xtreme Couture kluba u kojem svoje vještine bruse imena poput Seana "Tarzana" Stricklanda. Upravo se u tom klubu "Checkmate" pripremao za današnji nastup. Gruzijac se počeo baviti s mješovitim borilačkim vještinama sa samo 14 godina, a u svojoj amaterskoj karijeri kročio je raznim amaterskim borilištima od Tbilisija sve do Groznog.

Linker
11. svibanj 2024 21:53