UFC

Chael Sonnen stao u obranu UFC-a: ‘Recite mi kompaniju koja plaća šest puta više nego 2005. godine‘

Chael Sonnen
 Screenshot (youtube, Chael Sonnen)
Čini se kako nema kraja raspravi vezanoj za plaće UFC-ovih boraca

Jon Jones, Francis Ngannou, Paulo Costa, samo neka su od imena boraca koji su javno progovorili o plaćama boraca u UFC-u te zatražili više novca. Trenutni dojam je kako čelnici UFC-a ne mare previše za takve prozivke i ne planiraju uvažiti zahtjeve boraca. Različita su mišljenja po pitanju ove teme, no brojniji su oni koji smatraju kako UFC uistinu potplaćuje svoje borce. Obje strane imaju svoje valjane argumente, a Chael Sonnen također je odlučio progovoriti o ovoj temi.

Umirovljeni 44-godišnjak stao je u obranu Dane Whitea i UFC-a. ''Američki Gangster'' na svom Youtube kanalu ponudio je zanimljivu perspektivu.

''Kada igrate golf, očekujete li isti novac koji je Tiger Woods zarađivao igrajući golf? Vidite li besmislicu u takvom pitanju? Radite jednu stvar i uspoređujete se s nekim tko radi drugu stvar. Jon Jones je započeo s ovime. Jednom prilikom rekao je 'Ja sam profesionalni sportaš i ovoliko zarađujem. Moja dva brata također su profesionalni sportaši, a pogledajte koliko više oni zarađuju.' Tu zastanete na trenutak i pomalo se zamislite. Njegova braća rade svoj posao prema ugovoru koji su ishodili dok ti radiš drugi posao i plaćen si prema posve drugom ugovoru.'', započeo je Sonnen s objašnjenjem te nastavio.

''Što da imaš i trećeg brata te da je on menadžer hedge fonda? Trebaš li ti zarađivati kao on? Što da je taj treći brat prodavač povrća na tržnici? Želiš li zarađivati kao on? Rasprava uvijek teče u istom smjeru te smatramo da je prva osoba koja istupi uvijek u pravu. Međutim, argumenti toga tipa ne vode unaprijed nego unazad.'', rekao je Sonnen, a u nastavku pokušao objasnit zanimljivim primjerom.

''Pogledajmo situaciju iz druge perspektive. Zamislite da je Francis Ngannou rekao: 'Znate što, borio sam se protiv Miočića i zaradio sam 500 tisuća dolara. 'Johny' (fiktivno ime i lik) se borio na istom cardu kao i ja, no bio je treća borba po redu. Prošao je vagu isto kao i ja, bio je u istom hotelu i putovali smo istim avionom. Doslovno smo odradili identične stvari, no 'Johny' je plaćen samo 20 tisuća dolara. Zašto sam ja dobio 500 tisuća dolara, a Johny 20 tisuća?'

U svakom slučaju zanimljiv pogled na cjelokupnu situaciju, a Chael je objasnio i ulogu promotora u cijeloj priči.

''Imate svog promotora. Ostaje nada kako ga birate jer će vam ta osoba pružiti najbolju priliku, a ne zato što vam je ponudio najviše novca. Tada vas taj isti promotor ugura na najviše moguće mjesto, što je uostalom i njegov posao te ste mu zbog toga i iskazali vaše povjerenje. Međutim, vi sada smatrate da zaslužujete više novca. Mogli ste završiti na prvoj borbi večeri, onoj kojom otvaraju priredbu, no promotor vas je pogurao na najviše i najbolje mjesto na cardu. Mogli ste biti protivnik spomenutog 'Johnyja' koji zarađuje 20 tisuća dolara. Nije tako loš novac, no Francisovo mjesto na glavnoj borbi večeri plaćeno je 20 puta više. To vam je biznis, no nitko ne gleda stvari na taj način.''

Umirovljeni borac stao je u obranu Dane Whitea:

''Dana White je bio ona osoba koja je smatrala da se borce iskorištava te da nisu dovoljno plaćeni, a sada isti taj argument koriste protiv njega i tvrde da nešto radi krivo. Dvije tisuće dolara za nastup te dvije tisuće dolara za pobjedu dobio sam 2005. godine u svome debiju za UFC. Minimalni honorar u UFC sada je 12 tisuća dolara, dakle minimum se šesterostruko uvećao. Recite mi kompaniju koja plaća šest puta više nego li je plaćala 2005. godine i nabavit ću vam dvije karte za UFC priredbu po želji''

Sonnen je također dodao kako je prvu borbu protiv Andersona Silve (2010. godine) odradio prema ugovoru kojim je zaradio 35 tisuća dolara za nastup, a dodatnih 35 zaradio bi za pobjedu. ''Američki Gangster'' tvrdi kako je Anderson Silva zaradio sedmeroznamenkasti iznos za tu borbu. Uzevši u obzir da se radilo o borbi za pojas, Chael Sonnen uistinu se borio za malo novca. Međutim, Sonnenova potplaćenost nije nešto čime bi on trebao pravdati potplaćenost današnjih boraca. Ipak, činjenica je kako su borci pod ugovorima koje su osobno potpisali i ukoliko se ne izbore za bolji i poboljšani ugovor, njihove žalopojke nemaju naročitog smisla.

Linker
18. svibanj 2024 15:49