UFC

Počeo je spektakl u Abu Dhabiju! Mokaev ostao neporažen, Nurmagomedov također slavio

Muhammad Mokaev

 -/Shutterstock Editorial/Profimedia
Unutar članka pročitajte tijek prve četiri preliminarne borbe

Spektakl u Abu Dhabiju je krenuo! UFC 280 jedan je od najiščekivanijih evenata ove godine, a večer će kulminirati okršajem u lakoj kategoriji između Oliverie i Makhacheva. U nastavku članka možete pročitati tijek prve četiri preliminarne borbe.

Rosa vs. Lansberg

Večer je otvorio okršaj u ženskoj bantam kategoriji. U prvoj rundi se Lansberg dobro kretala oko Rose koja je pokušavala snažnim ‘‘low kickovima‘‘ i ponekom boksačkom kombinacijom ugroziti Lansberg. Lansberg ju je jednom poslala u nokdaun od čega se oporavila i odvela borbu na žicu u klinč. Sudac je upozoravao na neaktivnost, a iz podređene pozicije Rosa ‘‘judo bacanjem‘‘ ruši Lansberg i završila je u gornjoj poziciji u polugardu, a tu su i završile rundu.

U drugoj rundi je Rosa osigurala rano rušenje nakon samo 15-ak sekundi od početka. Ponovno su se našle u istoj poziciji, Rosa je bila u polugardu s lijeve strane Lansberg odakle je radila neke udarce u parteru. Landberg je dobro branila pokušaje Rose da prijeđe u ‘‘mount‘‘, dok je Rosa pokušavala izolirati desnu ruku Lansberg. Na pola runde se Rosa ustala iz partera i udarala ‘‘kickovima‘‘ na podu Lansberg, a prilikom ustajanja Rosa je pogodila ilegalnim koljenom protivnicu čije je lijevo koljeno i dalje bilo na podu, a za kaznu je Rosi oduzet jedan bod. No, Rosa je opet prelagano srušila Lansberg i ponovno došla u poziciju iz koje je i najviše prosperirala.

Treću rundu agresivno je otvorila Lansberg, no Rosa je uhvatila klinč i pogađala koljenima te su ponovno završile na žici. Tu su provele i većinu prve polovice posljednje runde, a često su se izmjenjivale u dominantnoj poziciji. Rosa je pogodila i nekoliko dobrih udaraca i nekoliko laktova, dok je Lansberg djelovala dosta umorno. Na žici su i završile borbu bez previše akcije i u drugoj polovici posljednje runde.

Pobjedu je odnijela Karol Rosa većinskom sudačkom odlukom.

Mokaev vs. Gordon

Uslijedio je okršaj u muha kategoriji. Prvu rundu je Gordon otvorio agresivno, no Mokaev mu je vratio letećim koljenom i nekoliko dobrih direkata. Mokaev je Gordona ‘‘primirio‘‘ oko minutu nakon početka borbe te ga je srušio uz žicu, a uslijedile su grappling izmjene uz pokušaj giljotine Mokaeva što je iskoristio Gordon i izašao iz pozicije. Mokaev je opet završio gornji u parteru te je dobro kontrolirao Gordona. Bilo je tu i namještanja giljotine s obje strane no neutralizirali su jedan drugoga, a rundu je Mokaev završio kao gornji u parteru.

U drugoj rundi smo opet gledali jako visok tempo, Mokaev je pokušao leteće koljeno, a ubrzo su opet završili u parteru. Izgledalo je kao da je Gordon sam sjeo uz žicu a Mokaev se opet našao u dominantnoj poziciji. Udarcima u parteru Mokaev je nanio nešto štete, a u jednom trenutku je pokušao i ‘‘D‘arce‘‘ no Gordon je obranio bez većih problema. Gordon je uspio okrenuti Mokaeva i završio je u gornjoj poziciji, no Mokaev je uhvatio ‘‘trokut‘‘ kojeg je Gordon uspio obraniti bez većih problema. Gordon je krajem runde uzeo leđa Mokaevu i zaključao ‘‘RNC‘‘, no zvono je spasilo Mokaeva!

Posljednja runda je započela isto kao i prošla. Gordon je Mokaevu dao gornju poziciju, a zatim ‘‘suplexom‘‘ na glavu bacio Mokaeva. Ponovno mu je uzeo leđa, no Mokaev se izvukao ali je svejedno završio donji u parteru. Na trenutak su se ustali te je Mokaev uz žicu uspio srušiti Gordona, ali nije nanio neku značajnu štetu u parteru. Uspio je Mokaev uzeti leđa, no skliznuo je i u isto vrijeme uhvatio ‘‘armbar‘‘ te je Gordon bio prisiljen tapkati.

Petrosyan vs. Dobson

Treća borba preliminarnog dijela bila je okršaj ove dvojice srednjaša. Početkom prve runde obojica su bili nešto rezerviraniji, a Dobson je uhvatio jedan ‘‘kick‘‘ Petrosyana i srušio ga, ali su se ipak vratili na noge odmah. Dobson je imao dosta uspjeha u stojci jer je u dosta navrata Petrosyan ostao kratak. Pola minute prije kraja prve runde Dobson dolazi do rušenja te je zadao i nekoliko koljena uz žicu.

Drugu rundu preciznijim udarcima je otvorio Petrosyan, a bilo je tu i nekoliko dobrih ‘‘low kickova‘‘. Uhvatio je Dobson sad već jako puno ‘‘kickova‘‘ protivnika no izgledalo je kao da mu cilj nije rušiti ga. Krajem runde su završili u klinču gdje je Dobson srušio Petrosyana koji se odmah ustao, nakon čega je napravio krivi korak te je izgledao nestabilno na lijevoj nozi.

U trećoj rundi smo gledali potpuno istu borbu kao u prve dvije. Oba borca su u stojci pogađali poneki zaseban udarac bez previše akcije, a pola minute prije kraja Petrosyan je pokušao rušiti, no bezuspješno. Isto je pokušao i Dobson, a pobjedu je odnio jednoglasnom odlukom Petrosyan.

Nurmagomedov vs. Omargadzhiev

Samo 40ak sekundi nakon početka borbe Nurmagomedov je pokušao s rušenjem, no Omargadzhiev je obranio no nije ozbiljnije zaprijetio kontrom. Omargadzhiev je uspio rušiti ali je Abubakar ipak završio kao gornji, no našao se u ‘‘giljotini‘‘. Bio je u polugardu pa nije bio u velikoj opasnosti, ali Omargadzhiev ga je uspio dovesti u zatvoreni gard. Giljotina je puštena tako da je Nurmagomedov ostao u gornjoj poziciji u parteru, a krajem runde se Omargadzhiev ipak ustao.

Početkom druge runde su se nadmetali u stojci, ali točno 40 sekundi nakon početka runde Nurmagomedov mijenja level i uzima leđa na žici. Tu je Abubakar pogodio ilegalno koljeno dok su protivnikove ruke bile na podu, ali ovog puta sudac nije oduzeo bod. Omargadzhiev je pokušao ‘‘double leg‘‘, ali Nurmagomedov je obranio i završio gornji u parteru. Uzeo je Abubakar leđa, ali se Omargadzhiev izvukao i pokušao rušenje, te je ‘‘upkickom‘‘ dobro pogodio Abubakara. Nurmagomedov je opet uzeo leđa, ali je Omargadzhiev napao ‘‘kneebar‘‘ no nije imao prostora za to.

U trećoj rundi je Omargadzhiev izgledao jako iscrpljeno i sporo, no udarci od obojice su izgledali jako loše. Sredinom runde završavaju u parteru, no ipak su ustali te je Abubakar dobro uzdrmao koljenom protivnika. Omargadzhiev je pokušao rušiti no bezuspješno. U posljednjoj minuti nije bilo previše akcije, a pobjedu je odnio Abubakar Nurmagomedov jednoglasnom sudačkom odlukom

Linker
05. svibanj 2024 14:44